Ελλαδα

H Σμαράγδα είναι προγιαγιά και ακόμη εργάζεται

Είναι στιγμές που αναρωτιέσαι: Αυτός ο άγιος άνθρωπος θα βρει ποτέ ξεκούραση;

102206-718213.jpg
Ιστορικός Του Παρόντος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
person-731423_1920.jpg

Παντρεύτηκε πολύ νέα στο νησί της η Σμαράγδα. Μικρή ακόμη, γέννησε 3 παιδιά. Δούλευε τα καλοκαίρια στα χωραφάκια της στο νησί και το χειμώνα καθάριζε σπίτια και γραφεία στην Αθήνα. Είχε και μία επίσημη εποχική εργασία για «το ένσημο». Μόνο δουλειά γνώρισε. Ο άντρας της πέθανε νέος και αυτή έπρεπε να αναθρέψει τα παιδιά.

Η ιστορία είναι αληθινή, το πρόσωπο υπαρκτό και η χρονιά είναι το 2018, όχι το 1968. Μου έλεγε για αυτήν ένας γνωστός, που την φέρνει στο σπίτι του να του σιδερώνει τα πουκάμισα. Φθηνότερα θα του ερχόντουσαν αν τα έδινε στο καθαριστήριο, αλλά θέλει να την βοηθάει.

Τα παιδιά της παντρεύτηκαν νωρίς. Δυστυχώς όμως δεν πήραν τη δική της έφεση για δουλειά, ούτε τη δική της προσοχή στα οικονομικά. Με το που έπιασαν κάποια λεφτά τη δεκαετία του 1990 άρχισαν τη μεγάλη ζωή, στα πανάκριβα ξενοδοχεία τουχειμερινού και θερινού τουρισμού. Διακοποδάνεια, δάνεια για τεράστια ΙΧ, χλιδάτα βαφτίσια για τα δικά τους παιδιά, τα εγγόνια της Σμαράγδας. Το αποτέλεσμα, ατέλειωτα χρέη, που τα καλύπτει η…. Το βρήκατε, η Σμαράγδα. Όταν πήρε την ιλιγγιώδη σύνταξη των 400€ πριν λίγα χρόνια, ξεκίνησε να δουλεύει περισσότερο για να καλύψει τα λούσα του γιου και της νύφης της, που κόπηκαν απότομα.

Τα εγγόνια της αποδείχθηκαν μέτρια στην οικονομική διαχείριση. Όχι στα χάλια των γονέων τους, αλλά έπεσαν και σε άσχημη εποχή. Πρέπει να καλύψει και κάποιες τρύπες στις οικογένειες των εγγονών, πάλι καθαρίζοντας σπίτια και σιδερώνοντας πουκάμισα. Η μεγάλη της η εγγονή απέκτησε παιδί πρόσφατα. Τα βαφτίσια τα πλήρωσε η Σμαράγδα.

Ο γνωστός μου, που του σιδερώνει τα πουκάμισα, διηγείται ότι δεν την έχει ακούσει μία φορά να γκρινιάζει, να παραπονιέται για τις ατέλειωτες ώρες και μέρες και δεκαετίες δουλειάς της. Ποτέ! Η παραγωγικότητά της είναι απίστευτη. Μπαίνει για 6 ώρες στο σπίτι του και δεν σταματάει. Το μόνο της διάλειμμα είναι για να πιει ένα ποτήρι νερό, λιγότερο από δύο λεπτά.

Είναι στιγμές που αναρωτιέσαι: Αυτός ο άγιος άνθρωπος θα βρει ποτέ ξεκούραση; Αναγνώριση; Υπάρχει Κάποιος που την βλέπει από ψηλά; Στο κάτω κάτω, ο άντρας της, που πέθανε νέος, ιερέας ήταν, υπηρέτης του Θεού της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ