- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φυσικό αέριο: Τι ισχύει για τους καταναλωτές που είναι συνεπείς στις πληρωμές
Θεσπίστηκε νέος Κώδικας Προμήθειας
Τη χορήγηση εκπτώσεων στους καταναλωτές φυσικού αερίου που είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών υποδεικνύει ο Κώδικας Προμήθειας που θεσπίστηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και ρυθμίζει τις σχέσεις καταναλωτών και προμηθευτών.
Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι προμηθευτές μπορεί να εφαρμόζουν πολιτικές κινήτρων, όπως σε περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει συχνά (π.χ. μηνιαία) και εγκαίρως (π.χ. με πάγια εντολή), με το σκεπτικό ότι ο προμηθευτής αποφεύγει το επιπλέον χρηματοοικονομικό κόστος κάλυψης του χρέους του πελάτη. «Το όφελος μπορεί να μετακυλιστεί στον πελάτη, υπό τη μορφή μιας εύλογης έκπτωσης» αναφέρει η απόφαση του ΥΠΕΝ.
Ο νέος Κώδικας θεσπίστηκε μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και θέτει κανόνες σχετικά με τα τιμολόγια, τις διακοπές λόγω χρέους, την ενημέρωση των καταναλωτών, κ.α. Ορισμένες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει είναι οι εξής:
- Αν ο προμηθευτής παρέχει και ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να αποστέλλει ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε υπηρεσία.
- Η εγγύηση για τη σύναψη σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκτιμώμενο ποσό δύο Λογαριασμών Κατανάλωσης.
- Αν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα τότε η οφειλή που εκκρεμεί μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό επιβαρυμένη με τόκους. Αν παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη προθεσμία εξόφλησης τότε ο προμηθευτής μπορεί να ζητήσει διακοπή της παροχής.
- Ο προμηθευτής μπορεί να παρέχει σε πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια ή αδυναμία αποπληρωμής λογαριασμών κατανάλωσης, ειδικά προγράμματα ρύθμισης εξόφλησης λογαριασμών ή διακανονισμού παλαιότερων οφειλών, ιδίως μέσω δόσεων.
- Ο πελάτης δεν μπορεί να αλλάξει προμηθευτή αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον προηγούμενο. Αν οι οφειλές ρυθμιστούν σε δόσεις και ο πελάτης δεν τηρεί τον διακανονισμό τότε ο παλιός προμηθευτής μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της παροχής ακόμη και αν έχει υπογραφεί σύμβαση με νέο.
- Τα τιμολόγια πρέπει να αναπροσαρμόζονται με μηχανισμό διαφανή και γνωστό εκ των προτέρων.
Οι προμηθευτές οφείλουν να προσαρμόσουν τις συμβάσεις τους προς τις νέες προβλέψεις εντός τετραμήνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατολισθήσεις και ακραία φαινόμενα στον Χελμό οδηγούν σε διακοπή της γραμμής Διακοπτό - Καλάβρυτα
Συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε δύο οικισμούς – Ξηλώθηκαν 230 μέτρα καλωδίων από το δίκτυο
Φωτογράφιζε πλοία και έστελνε το υλικό στην Πολωνία
Εισβολή σε οστεοφυλάκιο στους Αγίους Αναργύρους - Οστά νεκρού χρησιμοποιήθηκαν σε βίντεο απειλής αντιποίνων
Νέο βίντεο δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στην αυλή σχολείου, τρεις ανήλικοι είχαν κατασκευάσει τον μηχανισμό
Εντοπίστηκε ένα ξένο σώμα σε μία από τις συσκευασίες του φαρμάκου που αποσύρεται
Πώς υπολογίζεται το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα και ποιοι ψηφοφόροι υπολογίζονται
Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες
Συντετριμμένη η Μπέτυ Λιβανού
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Πόσο πιθανό είναι να βρέχει
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στα 7.500 ευρώ η συνολική αξία των κλοπιμαίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.