Ελλαδα

Έφη Αχτσιόγλου: Αλλάζουν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

Πώς η πρόσληψη του εργαζομένου μειώνει το τελικό ποσό που πρέπει να καταβάλει ο εργοδότης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
efi-axtsioglou.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αλλάζουν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η Έφη Αχτσιόγλου «Στο Κόκκινο».

Ειδικότερα, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι γίνεται μια μετατόπιση «από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική που ίσχυε έως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος».

Και διευκρίνισε: «Υπήρχε ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση, με την έννοια της τιμωρίας του εργοδότη. Τώρα, θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης θα μειώνεται περισσότερο».

Σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, τα νέα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση.
  • 5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση.
  • 3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση.

«Ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής είμαστε πολύ αυστηροί και το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων» ανέφερε ακόμη η κα Αχτσιόγλου:

Και πρόσθεσε: «Με τη μεταρρύθμιση αυτή δίνουμε πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν συμβάσεις εργασίας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον».

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατίθεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ