- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σε δίκη παραπέμπονται έξι πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Τρεις πρόεδροι, ένας αντιπρόεδρος και δύο διευθυντές για ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων
Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), κατηγορούμενα για σωρεία διαχειριστικών και οικονομικών ατασθαλιών κατά την περίοδο 2007-2015.
Πρόκειται για έξι πρόσωπα, μεταξύ αυτών τρεις πρόεδροι, ένας αντιπρόεδρος και δύο διευθυντές το επίμαχο διάστημα, που, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας. Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στην περιουσία της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.
Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμπονται ακόμη έξι άτομα, που -κατά περίπτωση- υπήρξαν πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι τριών συνεργαζομένων εταιρειών (πελατών της ΕΒΖ). Για ένα ακόμη πρόσωπο που περιλαμβανόταν στη δικογραφία δεν προέκυψαν τελικά ποινικές ευθύνες και απηλλάγη με το ίδιο βούλευμα.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο τη Δικαιοσύνης, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις αρχές του 2016, η τότε διοίκηση της ΕΒΖ. Είχε προηγηθεί διαχειριστικός έλεγχος από ανεξάρτητη εταιρεία κατά την οποία ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις - τιμολόγια πώλησης κ.ά. της Βιομηχανίας.
Στην πολυσέλιδη αναφορά καταγγελλόταν ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει στις τρεις παραπάνω εταιρίες-πελάτες, παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές τους ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά.
Με βάση την παραπάνω αναφορά είχε διαταχθεί έρευνα, την οποία διενήργησε η Οικονομική Αστυνομία, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, που με τη σειρά του παρήγγειλε διώξεις εις βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ ακολούθησε κύρια ανάκριση.
«Δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για τη θέσπιση προκαθορισμένης (έγγραφης) διαδικασίας σχετικά με τη λήψη-έγκριση των παραγγελιών ζάχαρης από πελάτες της και την εκτέλεσή τους προς αυτούς, παρότι το ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΒΖ είχε τη δυνατότητα προειδοποίησης σε περίπτωση υπέρβασης των εγκεκριμένων πιστωτικών ορίων και μάλιστα είχε δοθεί προφορική εντολή από το δ.σ. της ΕΒΖ στην υπηρεσία μηχανογράφησης να εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης του πλαφόν κάθε πελάτη, ούτως ώστε να μπλοκάρεται αυτομάτως η φόρτωση σε περίπτωση υπέρβασης, εντολή για την εκτέλεση της οποίας ουδέποτε μερίμνησαν ή έλεγξαν ως προς το εάν εκτελέστηκε» αναφέρεται στο βούλευμα για τα κατηγορούμενα στελέχη της Βιομηχανίας.
Σε άλλο σημείο του βουλεύματος επισημαίνεται ότι οι ίδιοι κατηγορούμενοι «δεν μερίμνησαν για τη θέσπιση και λειτουργία (νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2013) ειδικού τμήματος με αρμοδιότητα τον προληπτικό έλεγχο για τη γενική πιστοληπτική ικανότητα-φερεγγυότητα των πελατών (…), την παρακολούθηση των εγκεκριμένων πιστωτικών ορίων κάθε πελάτη, των όρων πληρωμής και των παρεχόμενων αναλογιών καλύψεων από αυτόν (…), την εποπτεία ως προς τη γενικότερη τήρηση των συμβατικών όρων συνεργασίας με κάθε πελάτη (…)».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.