Αναίρεση στην αθώωση Χαρδούβελη και Σαββαΐδου, από τον Άρειο Πάγο
Κατηγορούμενος για μη υποβολή πόθεν έσχες ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, την κατηγορία της απόπειρας απιστίας αντιμετώπιζε η πρώην γενική γραμματέας Εσόδων
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση κατά της ομόφωνης πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία αθωώθηκε, για την μη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Έτσι, τα μέλη του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου καλούνται να αποφανθούν εάν θα παραπεμφθεί ή όχι σε νέα δίκη ο κ. Χαρδούβελης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν κατηγορούμενος για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και τόσο ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας όσο και το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι πρέπει να παραμείνει ατιμώρητος.
Η υπόθεση αφορά τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν δηλαδή ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού.
Όπως ο ίδιος είχε επικαλεστεί τότε στο δικαστήριο, δεν γνώριζε ότι έπρεπε να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες και μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν υπόχρεος υπέβαλε αμέσως τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
Παρ΄ όλα αυτά, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση στερείται πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσίας και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από τον Άρειο Πάγο (Ποινικό Τμήμα).
Αναίρεση και στην αθώωση της Σαββαΐδου
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την πρώην γενική γραμματέα εσόδων Αικατερίνη Σαββαίδου και έτσι καλείται το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να αποφανθεί εάν θα παραπεμφθεί ή όχι σε νέα δίκη η κυρία Σαββαίδου.
Η κυρία Δημητρίου άσκησε την αναίρεση λόγω νομικών σφαλμάτων που εντόπισε στο απαλλακτικό βούλευμα, δηλαδή δεν είχε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και την ποινική νομοθεσία πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σαββαίδου πρόσφατα απηλλάγη με βούλευμα (1190/2017) από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που της είχε αρχικά αποδοθεί.
Ειδικότερα, η κατηγορία αφορούσε στην απόφαση που εξέδωσε η πρώην γενική γραμματέας Εσόδων με την οποία φέρεται ότι «πάγωσε», μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρεία GENNET.
Με το ίδιο βούλευμα είχε απαλλαγεί από την κατηγορία που αντιμετώπιζε ο κύριος μέτοχος της εταιρίας Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για πολύ δύσκολη μεταφορά διότι απαιτείται ειδικός εξοπλισμός
Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή υπόπτου
Όπως εξηγεί, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά
Το συγκεκριμένο τμήμα είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί
Ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος
Νέος νόμος φέρνει ψηφιακό σύστημα καταγραφής παραβάσεων - Στόχος η πρόληψη τροχαίων
Αναλυτικά οι διακοπές κυκλοφορίας σε βασικές οδούς της πρωτεύουσας την Κυριακή το πρωί
Η πρόγνωση για την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου από το meteo και την ΕΜΥ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν δύο άνθρωποι
Έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές
Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από τις 17:00
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του περιοδικού International Living
Τι ακολουθεί μετά τον Byron
Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων
Παράλληλα, στη Βοιωτία, ο κόμβος της Θήβας παραμένει κλειστός από χθες
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.