Ελλαδα

Αιτωλοακαρνανία: Η υπέροχη γιαγιά που έφτασε τα 106 και τρώει γαριδάκια (video)

Τι λέει για διατροφή και το μυαλό «που αν το αφήσει θα σε αφήσει»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337216-701254.jpg

Εδώ η ζωή είναι απλή. Όλα είναι απλά. Ο αέρας είναι καθαρός. Αυτά που τρώμε είναι αγνά. Το άγχος δεν έχει θέση εδώ και τα λεφτά έχουν μικρότερη αξία στον τόπο τούτο», λέει η 106 ετών Σταυρούλα Κατσαρού.

Είναι η μακροβιότερη στο χωριό Μυρτιά της Αιτωλοακαρναρίας και μεταξύ άλλων μίλησε στη Huffington Post για την διατροφή της. Όπως είπε έχει από τη δεκαετία του 50’ ένα βιβλίο με τίτλο «Οι συνταγές του καλόγερου», που γράφτηκε από το Πατέρα Γυμνάσιο.

Η κ. Κατσαρού τρώει κάθε μέρα ένα αυγό καθώς όπως λέει, βοηθάει στη μνήμη. Επίσης πίνει δύο ποτήρια κρασί (μαυροδάφνη), ενώ καμιά φορά θα πιει και λίγο τσίπουρο από αυτό που φτιάχνει ο γιος της. Πίσω από το κρεβάτι της έχει πάντα ένα καραφάκι από αυτό, καθώς της είναι δύσκολο να μετακινείται. Στη ζωή της περπατούσε πολύ, έτρωγε πολλά φρούτα και μελιτζάνες. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το κολοκύθι.

«Να τρώτε κολοκύθι. Δεν σας αρέσει σκέτο; Να φτιάχνετε κολοκυθόπιτες. Το κολοκύθι βοηθάει σε όλα», συνεχίζει. Αγαπημένη της διατροφική συνήθεια είναι το σιταρένιο ψωμί, όπως και τα άγρια χόρτα. Στη ζωή της δεν έβαλε ποτέ στο στόμα της τηγανητά φαγητά και γλυκά. Μόνο τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε κάποιες «αταξίες» τρώγοντας καθημερινά –σε πολύ μικρές ποσότητες- γαριδάκια και πάστα σοκολάτας.

Επίσης είπε ότι το ίδιο σημαντικό με την διατροφή είναι και να εξασκείς και το μυαλό σου. «Σε μεγάλη ηλικία άρχισα να διαβάζω ένα βιβλίο αγγλικών και έκατσα να μάθω λίγα αλβανικά από τους εργάτες που έχουμε στο χωριό. Αν το αφήσεις το μυαλό θα σε αφήσει και εκείνο», τονίζει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ