Ελλαδα

Το CNN στον σοκαριστικό κόσμο του σεξ και της εκμετάλλευσης της πλατείας Βικτωρίας (εικόνες, video)

Ανήλικοι πρόσφυγες εκδίδονται για να επιβιώσουν  

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Blow Up (1966) Bring Down the Birds

Τρεις δημοσιογράφοι του αμερικανικού δικτύου CNN βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας με τα γεμάτα περαστικούς πεζοδρόμια και τα πλήθη που μπαίνουν και βγαίνουν από το Μετρό. Λίγα βήματα πιο πέρα από το κέντρο είναι η πλατεία Βικτωρίας και εκεί είδαν και κατέγραψαν, όπως λένε, τον «σοκαριστικό κόσμο του σεξ και της εκμετάλλευσης».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Σύμφωνα με το CNN το εμπόριο σεξ, το οποίο υπήρχε στην περιοχή από πάντα, αλλά έχει επιδεινωθεί με τη μαζική έλευση προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. «Παγιδευμένα στον ιστό της απελπισίας πολλοί από τους ανήλικους πρόσφυγες εκδίδονται ακόμη και 3 ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα.  

Πώς «δουλεύει» το εμπόριο

«Η πρώτη επαφή γίνεται με τα μάτια, ένα φαινομενικά καλοπροαίρετο «γεια», ή ένα τσιγάρο. Στο παγκάκι ένας άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας κάνει μασάζ στους ώμους ενός νεαρού πρόσφυγα. Άλλοι κόβουν βόλτες στην πλατεία σε ομάδες και ζυγίζουν τις επιλογές τους», παρατηρεί το CNN. «Είναι ένα παιχνίδι», εξηγεί ο κοινωνικός λειτουργός, Τάσσος Σμετόπουλος, στο αμερικανικό δίκτυο. «Υπάρχουν άνδρες που προσφέρουν στέγη, φαγητό, ρούχα. Αλλά φυσικά οι ανήλικοι θέλουν χρήματα. Θέλουν να βρουν χρήματα για να ταξιδέψουν παράνομα στην κεντρική Ευρώπη», συμπληρώνει.

Αδιέξοδο και απόδραση

Ένα από τα αυτά τα ανήλικα αγόρια που αναζητεί ένα τρόπο διαφυγής και απόδρασης από την Αθήνα είναι ο 17χρονος Αλί από το Αφγανιστάν, ο οποίος διηγείται την ιστορία τους στους ρεπόρτερ του CNN. Ο Αλί ήρθε στην Ευρώπη ελπίζοντας να σπουδάσει και κάποια στιγμή να καταφέρει να φέρει και τη μητέρα του.  Έφτασε στην Ελλάδα μόνο με 270 ευρώ στην τσέπη, χωρίς στέγη και βρέθηκε σε ένα περιβάλλον που βασίλευαν τα ναρκωτικά και η πορνεία. Σήμερα ο Αλί εξαρτάται από τις ουσίες και τα χρήματα των πελατών του. «Δεν το κάνω αυτό επειδή μου αρέσει. Αν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, θα έβγαινα με μια κοπέλα. Αλλά επειδή δεν έχω τα χρήματα, δεν έχω άλλη επιλογή. Μερικοί προσφέρουν 3 ευρώ, άλλοι 100 και άλλοι 80 ευρώ. Αλλά δεν πηγαίνω με κανέναν για λιγότερο από 60 ευρώ», εξηγεί. «Στο τέλος της ημέρας, μέσα στο πάρκο, αυτοί έρχονται. Κάποιοι κατεβάζουν τα παντελόνια σου μόνο και μόνο για να δούνε τα οπίσθια. Κάποιοι σε πλησιάζουν, σου μιλούν και σου δείχνουν τα χρήματά τους, έτσι δουλεύει», συνεχίζει ο Αλί. Τις τελευταίες τρεις με τέσσερις εβδομάδες βγαίνει συνέχεια στην πιάτσα. Τα χρήματα τού εξασφαλίζουν ένα ζεστό κρεβάτι. «Κάποιοι μας παίρνουν στα σπίτια τους, μας δίνουν ρούχα, ό,τι θέλουμε», λέει. «Κάποιοι μας φέρονται σαν να είμαστε οι σύζυγοι τους, οι σύντροφοι τους και θα μας δώσουν 200, 300, 400 ευρώ». Ο Αλί λέει ότι αισθάνεται αηδία. «Είναι δύσκολο Πώς μπορεί ένας άνδρας να είναι με κάποιον άλλον άνδρα και να του φέρεται έτσι; Αυτοί οι άνδρες είναι άρρωστοι. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το κάνω, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο», καταλήγει.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Αλί αν οι γονείς του γνωρίζουν πώς επιβιώνει στην Ελλάδα. Ο 17χρονος έβαλε τα κλάματα. «Είμαι έτοιμος να κλάψω, δεν θέλω να μιλάω για την μητέρα μου».

Ο Τάσσος Σμετόπουλος συνδέει την αύξηση του εμπορίου σεξ και εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Αθήνα με τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα, μια χώρα που δεν έχει τις υποδομές για να φιλοξενήσει τόσο κόσμο. Η κυβέρνηση λέει ότι περίπου 1.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι ακόμη έχουν ανάγκη από στέγη. Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πολύ  μεγαλύτερος. Η πλειονότητα των ανήλικων παιδιών αποφεύγει να εγγραφεί, να δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές καθώς φοβάται τον κίνδυνο της επαναπροώθησης.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

«Η ελληνική αστυνομία», υπογραμμίζει το CNN, «διατείνεται πως δεν έχει καταγγελίες ή αναφορές για εκδιδόμενους ανήλικους, ασυνόδευτους πρόσφυγες στην Αθήνα στις γειτονιές που πήγαμε». Αλλά οι αστυνομικοί πρόσθεσαν πως είναι ενήμεροι για το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν. Στο μεσοδιάστημα ο Αλί συνεχίζει να εκδίδεται και να εξευτελίζεται για λίγα ευρώ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ