Ελλαδα

«Καζάνι» που βράζει η Χίος (video)

Πάνω από 4.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί, ενώ οι υποδομές φτάνουν για 1.100

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331175-685875.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Καζάνι που βράζει είναι η Χίος εξαιτίας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί, ενώ περιμένουν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Σημειώνεται πως ενώ στο νησί φιλοξενούνται 4.094 άνθρωποι, οι τοπικές δομές έχουν προδιαγραφές μόλις για 1.100 άτομα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε δημοσιογράφος σε τοπικό μέσο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, περίπου 100 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν για δεύτερη συναπτή νύχτα διπλά στη θάλασσα, στο λιμάνι της Χίου, με μόνο εφόδιο μία κουβέρτα, λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν στον καταυλισμό της Σούδας μετά τους πρόσφατους εμπρησμούς.

Εν τω μεταξύ, χθες Παρασκευή άγνωστοι πέταξαν πέτρα σε 27χρονο πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι. Ευτυχώς δεν κινδυνεύει η υγεία του, ωστόσο το χτύπημα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς δήλωσε ότι ο καταυλισμός της Σούδας πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην λήξη μέτρων.

Χθες τη Χίο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικης Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος μετέφερε την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία άλλου καταυλισμού, προκειμένου να καταργηθεί το Hot Spot της Σούδας. Αύριο Κυριακή επισκέπτεται το νησί ο αρμόδιος τομεάρχης ης Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από το τοπικό ραδιόφωνο Αλήθεια, ο χώρος που προτάθηκε είναι πρώην σκουπιδότοπος, και δεν υπάρχει καμία υποδομή, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες από την αρχή, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Ο δήμαρχος Βουρνούς τόνισε στο σταθμό μας ότι επισκέψεις λίγων ωρών δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και κάλεσε για τη θεσμική θωράκιση των νησιών με τη τοποθέτηση ενός αρμόδιου συντονιστή για το προσφυγικό που θα έχει αρμοδιότητες για τη διαχείριση των Hot Spots και της ασφάλειας.

Όπως μεταδίδει το politischios.gr, τα χωράφια περιμετρικά του hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός θυμίζουν νεκρή ζώνη στην πιο παραγωγική περίοδο το χρόνου, με τους αγρότες και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής να υψώνουν φωνή αγανάκτησης ζητώντας από την πολιτεία να τηρήσει επιτέλους τις δεσμεύσεις της.

Χωράφια μέσα στα σκουπίδια, λεηλατημένες αγροικίες, ξηλωμένα συρματοπλέγματα αποτελούν τη σημερινή τραγική εικόνα μίας περιοχής που μέχρι πέρσι έσφυζε από παραγωγική δραστηριότητα.

Απελπισμένοι και ταυτόχρονα απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση της πολιτείας, οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν ότι η φετινή χρονιά πήγε χαμένη αφού η οποιαδήποτε απόπειρα καλλιέργειας των χωραφιών τους έπεσε στο κενό.

«Βάλαμε και πατάτες και ζαρζαβατικά και διάφορα άλλα. Όμως ερχόταν και τα ξεφύτρωναν. Όχι όμως για να τα φάνε. Τα πετούσαν στον δρόμο. Προσπαθήσαμε πολλές φορές, όμως η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που πλέον δεν αξίζει τον κόπο», λένε στην κάμερα του τοπικού μέσου.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις ελάχιστες αγροικίες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο hotspot.

«Έδωσα 10.000 ευρώ για να φτιάξω μία κάμαρα να έχω να φτιάχνω έναν καφέ πριν πάω στο χωράφι. Μέσα σε ένα βράδυ τα έσπασαν όλα. Τζάμια, πόρτες, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Και τι πήραν; Μόνο ένα μπουκάλι ούζο», λέει ο Νίκος Κατσάλας.

Το σκηνικό εγκατάλειψης επαναλαμβάνεται και λίγα μέτρα μακρύτερα στα χωράφια που βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων. Όπως εξηγούν οι κάτοικοι ενώ θα έπρεπε τέτοια εποχή να γίνεται το μάζεμα της ελιάς, οι εκτάσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

«Κανείς δεν τολμάει να πατήσει εδώ μέσα. Παντού υπάρχουν σκουπίδια, κουβέρτες, εκατοντάδες μπουκάλια και περιττώματα. Ποιος θα έρθει να μαζέψει ελιές;», διερωτώνται, χωρίς προφανώς να λαμβάνουν απάντηση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ