Ελλαδα

«Μπλόκο» στο τζαμί του Βοτανικού: Κατάληψη από σύλλογο που θυμίζει παραστραστιωτική ομάδα (εικόνες, video)

Ισχυρίζονται ότι είναι οπλισμένοι και ότι θέλουν μετατρέψουν τον χώρο σε «hotspot για Έλληνες» 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329418-681340.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Βοτανικού και συγκεκριμένα στην περιοχή που πρόκειται να ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος.

Ο χώρος ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό και τα διπλανά κτίρια φυλάσσονται από φαντάρους. Οι καταληψίες αυτοπροσδιορίζονται ως «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών» και έχουν κάνει κατάληψη στην πρώην ναυτική βάση από τις 11 Ιουλίου, οπότε και δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που προσδιόριζε το ακριβές σημείο όπου θα ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Δικαιοσύνης «σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα του Τύπου, ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως “Στέγη Αστέγων”, και προορίζεται - όπως διακηρύσσουν οι καταληψίες - μόνο για Έλληνες».

«Hotspot μόνο για Έλληνες»

Χαρακτηριστικά την αποκαλούν «hotspot για Έλληνες». 

Οι καταληψίες-μέλη του «Κινήματος Ελλήνων εφέδρων πολιτών-οπλιτών» έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους. Η προσφυγή τους έχει απορριφθεί, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέλη συλλόγων κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν στον χώρο ένα είδος face-control.

«Μπλόκο» στο τζαμί του Βοτανικού: Κατάληψη από σύλλογο που θυμίζει παραστραστιωτική ομάδα - ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit.gr, στην είσοδο όποιος μπαίνει δίνει τα στοιχεία του σε μια διαδικασία που θυμίζει στρατόπεδο. Υπεύθυνος της εγκατάστασης είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης τον οποίο τα μέλη της ομάδας αποκαλούν «στρατηγό». Οι υπεύθυνοι της κατάληψης είναι ντυμένοι στα χακί και όπως λένε, φυλάνε σκοπιές, προκειμένου να μην πλησιάζουν οι μουσουλμάνοι που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και ταυτόχρονα ισχυρίζονται πως είναι «οπλισμένοι».

«Εδώ είναι 16 στρέμματα ελεύθερη Ελλάδα. Είναι ένα hotspot μόνο για Έλληνες», λέει ο κ. Ιωαννίδης και κάνει λόγο για «κίνδυνο μουσουλμανοποίησης» της κοινωνίας, σε περίπτωση που ανεγερθεί το τέμενος. Δηλώνει επίσης ότι αυτός και η ομάδα του θα αποτρέψουν έστω και με τη βία αν χρειαστεί την έναρξη των εργασιών στον Βοτανικό.

«Εδώ είναι Θερμοπύλες»

«Αν φέρουν μπουλντόζες να φτιάξουν τζαμί θα κατεβάσω τον οδηγό τους και θα τον πάρω για να φτιάξω γήπεδο μπάσκετ. Ας ρίξουν όσα χημικά θέλουν για να μας διώξουν. Να φέρουν και σάκους για τα πτώματα μετά. Εδώ είναι Θερμοπύλες για εμάς» δηλώνει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου επιτροπή κατοίκων του Βοτανικού  διοργάνωσε και συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στην Ιερά Οδό με σύνθημα «Όχι στην Ισλαμοποίηση της Ελλάδος». Στη συγκέντρωση παρέστησαν και μίλησαν ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και πολλά μέλη και βουλευτές της οργάνωσης.

Διαμαρτυρία κατοίκων και Χρυσαυγιτών στις 22 Οκτωβρίου κατά του τεμένους - ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαίτας

Ανησυχία του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του Βοτανικού, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος, εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωστής Παπαϊωάννου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του καθώς «η κατάληψη έχει σκοπό μεταξύ άλλων, να παρεμποδίσει την ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει πως «η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και έχει ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ