- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Global Sumud Flotilla: 430 μέλη του «στολίσκου για τη Γάζα» οδηγούνται στο Ισραήλ
Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε την αναχαίτιση του στολίσκου κάνοντας λόγο για «κακόβουλο» σχέδιο
Πρόκειται για το τρίτο εγχείρημα μέσα στον τελευταίο χρόνο να σπάσει ο αποκλεισμός που επιβάλλεται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Τα 430 μέλη νέου «στολίσκου για τη Γάζα», ο οποίος αναχαιτίστηκε προχθές Δευτέρα ανοικτά της Κύπρου από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, μεταφέρονται στο Ισραήλ, ανακοίνωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
«Κι οι 430 ακτιβιστές μεταφέρθηκαν σε ισραηλινά σκάφη και οδηγούνται στο Ισραήλ, όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν επαφές με προξενικούς αντιπροσώπους (των χωρών) τους», ανέφερε το ΥΠΕΞ.
Another PR flotilla has come to an end. All 430 activists have been transferred to Israeli vessels and are making their way to Israel, where they will be able to meet with their consular representatives.
— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) May 19, 2026
This flotilla has once again proved to be nothing more than a PR stunt at…
Το πρωί προχθές Δευτέρα, ο Global Sumud Flotilla («παγκόσμιος στολίσκος ανθεκτικότητας»), που αποτελείτο από κάπου πενήντα πλεούμενα, ανακοίνωσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν αρχίσει να επιβιβάζονται στα σκάφη.
«Η ισραηλινή κατοχή για ακόμη μια αφορά αναχαίτισε παράνομα και βίαια τον διεθνή στόλο μας με ανθρωπιστικά σκάφη κι απήγαγε τους εθελοντές μας», τόνισε μέσω X. Απαίτησε «την ταχεία απελευθέρωση των ακτιβιστών» και «το τέλος του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας».
🚨 SOS - Lubya (Sadabad) Intercepted
— Global Sumud Flotilla (@gbsumudflotilla) May 19, 2026
SOS: the israeli occupation has again illegally and violently intercepted our international fleet of humanitarian vessels and abducted our volunteers as they undertake a legitimate mission to break the illegal siege on Gaza and open a… pic.twitter.com/1bTNbYAGrQ
Πρόκειται για το τρίτο εγχείρημα μέσα στον τελευταίο χρόνο να σπάσει ο αποκλεισμός που επιβάλλεται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακο που υπέστη καταστροφή στον πόλεμο και υφίσταται ελλείψεις, παρά την ανακωχή στη σύρραξη που άρχισε τον Οκτώβριο του 2023, με έναυσμα επίθεση άνευ προηγουμένου της τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την αναχαίτιση του στολίσκου που είχε κατ’ αυτόν σκοπό να παραδοθεί βοήθεια στους «τρομοκράτες στη Γάζα», βλέποντας «κακόβουλο» σχέδιο.
Επαίνεσε τον στρατό του διότι διεξήγαγε την επιχείρηση με «αξιοσημείωτη επιτυχία» καλώντας τους άνδρες του να «συνεχίσουν μέχρι τέλους».
עצרנו את המשט למחבלים בעזה. מצדיע ללוחמים שלנו! pic.twitter.com/35MR45ONWg
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) May 18, 2026
Νωρίτερα, το ισραηλινό ΥΠΕΞ διεμήνυε πως δεν θα επιτραπεί «καμιά παραβίαση του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται στη Γάζα».
Από την πλευρά του οι οργανωτές εξέφρασαν «αγανάκτηση» για τη «μετατροπή σε κοινοτοπία των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και της απαγωγής ειρηνικών πολιτών σε διεθνή ύδατα».
Ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού θυλάκου από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχε αρχικά επιβληθεί το 2007 και στην πράξη υποστηρίζεται από την Αίγυπτο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τέλος ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ανοίγουν άμεσα τα Στενά του Ορμούζ
Xρειάστηκε να ζητήσουν έκτακτες προμήθειες
Απροσδόκητη στροφή υπέρ της Ουκρανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7
Στα 7 εκατομμύρια ευρώ η ζημία - 95 συλλήψεις σε 15 τοποθεσίες
Δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας μεταξύ τους
Mια αντιπαράθεση με πολλά επεισόδια
Εν αναμονή καταστροφικών πλημυρών οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα Στενά του Ορμούζ
Yποβλήθηκαν 626 αιτήσεις για μόλις 27 θέσεις
Παρά τη συμφωνία, η δικαστική διαμάχη με την κλινική συνεχίζεται
Μόνο ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις
106 νίκες σε Grand Prix της Formula 1 μετρά πλέον ο Λιούις Χάμιλτον, μετά τη νίκη του στο Circuit de Barcelona
«Η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας», δηλώνουν οι ηγέτες της G7
Πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη για το παρασιτικό γατόψαρο του γλυκού νερού και τι ισχύει
Με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η στρατηγική θέση του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν αποκαλύπτει τα όρια της ισχύος όλων των πρωταγωνιστών της περιοχής
Στη Σύνοδο G7 στο Εβιάν της Γαλλίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα αναμένεται να εξοικονομήσουν 185 εκατ. ευρώ στον ραδιοτηλεοπτικό όμιλο
Προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.