- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέο μεγάλο μπλακ άουτ στην Αβάνα – Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι για τις ατελείωτες διακοπές ρεύματος
Η Κούβα έτοιμη να εξετάσει πρόταση βοήθειας εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ
Η ανατολική πλευρά της Κούβας πλήττεται από μια νέα μεγάλη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος
Η Κούβα, η οποία τελεί υπό τον ενεργειακό αποκλεισμό που της έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον, είναι αντιμέτωπη με μια νέα μεγάλη διακοπή ρεύματος στην ανατολική πλευρά της, όπου οι κάτοικοι δεν κρύβουν πια την αγανάκτησή τους για τις ατέλειωτες διακοπές, ωθώντας την κυβέρνηση να δεχτεί να εξετάσει αμερικανική πρόταση για βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
🇨🇺 Cuba was hit by worsening power outages on Thursday as the island's communist government said oil reserves had "run out" and rare protests broke out around the capital Havana ➡️ https://t.co/ITHFrascy2 pic.twitter.com/QQsh3Jl7k8
— AFP News Agency (@AFP) May 14, 2026
Σήμερα, η κατάσταση με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κρίσιμη: η ανατολική πλευρά της Κούβας πλήττεται από μια νέα μεγάλη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, που βρίσκεται στην επαρχία Ματάνζας, περίπου 100 χλμ. από την Αβάνα, έπαθε σοβαρή βλάβη.
Η Κούβα είναι «έτοιμη» να εξετάσει την πρόταση για βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που έκαναν οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών μέσω της πλατφόρμας Χ. Ο Αμερικανός ομόλογός του Μάρκο Ρούμπιο επανέλαβε την Τετάρτη την προσφορά των ΗΠΑ υπό τον όρο η βοήθεια να διανεμηθεί από την Καθολική Εκκλησία, χωρίς να περάσει από την κομμουνιστική κυβέρνηση.
«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τα χαρακτηριστικά της πρότασης και τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας Μπρούνο Ροντρίγκες.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων είχε δηλώσει ότι η χώρα δεν είχε πια «καθόλου καύσιμα και καθόλου ντίζελ» και ότι οι 100.000 τόνοι αργού που μετέφερε ρωσικό πετρελαιοφόρο το οποίο επετράπη να δέσει στο νησί στα τέλη Μαρτίου «εξαντλήθηκαν».
«Στις 06.09 το πρωί (13.09 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε μερική αποσύνδεση από το (ηλεκτρικό) δίκτυο», ανακοίνωσε η εθνική εταιρία ηλεκτρισμού UNE σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του. Η εταιρία διευκρίνισε ότι επτά επαρχίες από τις δεκαπέντε επλήγησαν από αυτή τη βλάβη.
Οι επαρχίες από αυτήν της Σιέγο ντε Άβιλα, στην κεντρική Κούβα, έως την επαρχία του Γκουαντάναμο, στο ανατολικό άκρο του νησιού, επηρεάζονται από τη βλάβη.
Humanitarian catastrophe in Cuba: the country has run out of fuel
— NEXTA (@nexta_tv) May 14, 2026
Cuba’s energy minister said the country’s reserves of oil and diesel have been completely exhausted.
As a result, blackouts have sharply increased. In Havana and nearby areas, electricity can be out for 20–22… pic.twitter.com/juRezkHwNy
«Δώστε μας φως»
Η νέα μεγάλη διακοπή ρεύματος σημειώνεται ενώ η χώρα, που υφίσταται δραστικούς περιορισμούς καυσίμων υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, παραδέχτηκε την «τεταμένη» κατάσταση για την τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες ημέρες, λόγω ελλείψεων καυσίμων.
Οι επανειλημμένες διακοπές προκάλεσαν κοινωνικές εντάσεις τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην Αβάνα, όπου οι κάτοικοι εξέφρασαν την απόγνωσή τους για τις διακοπές αυτές που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερες από 20 ώρες.
Happening now
— Conde Pedro Ortega 🇺🇸 🇨🇺. (@PedroOrtega111) May 14, 2026
The Cuban people are in the streets of Havana, demonstrating against the communist regime. These images must reach the White House.@SecRubio #Cuba pic.twitter.com/DyS6YU3bvT
Κάτοικοι από αρκετές συνοικίες της πρωτεύουσας χτυπούσαν ρυθμικά κατσαρόλες για να εκφράσουν την κόπωσή τους, σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δώστε μας φως» φώναζαν κάτοικοι της Πλάγια, μια συνοικία στα δυτικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Νωρίτερα σήμερα, μερικές δεκάδες άνθρωποι διαμαρτύρονταν επίσης για τις ατέλειωτες διακοπές στο Σαν Μιγκέλ ντελ Παντρόν, συνοικία στην περιφέρεια της Αβάνας.
Το νησί των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει βαθιά ενεργειακή κρίση από τα μέσα του 2024, η οποία επιδεινώθηκε από τον πετρελαϊκό αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην Ουάσινγκτον από την αρχή της φετινής χρονιάς.
Η Αβάνα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ευθύνεται για την κρίσιμη κατάσταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κουβανική ενεργειακή κρίση προέρχεται από εσωτερική οικονομική κακοδιαχείριση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περίπου έχουν ήδη επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους
18χρονη οικιακή βοηθός καταλήγει νεκρή από επιπλοκές σε ιδιωτική κλινική κατά τη διάρκεια άμβλωσης – Την είχαν βιάσει ομαδικά ο γιος του ζάμπλουτου εργοδότη της και ο φίλος του
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές
Η 21χρονη κατέληξε έπειτα από πτώση περίπου 130 ποδιών
Το θέμα έχει πάρει και έμφυλη διάσταση
Μια από τις πιο παράξενες και συναρπαστικές ιστορίες αφοσίωσης στη λογοτεχνία
Οι ηγέτες των ισχυρών κρατών ζητούν από τις ΗΠΑ να αναλάβουν ρόλο μεσολαβητή
Eκτελέστηκε με πέντε σφαίρες σε πάρκινγκ
Το πλήθος θα κινούνταν προς συγκεκριμένη τοποθεσία, εκεί που θα υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές
Kρίθηκε ένοχος για «διακεκριμένη μαστροπεία», για απόπειρα βιασμού, επίθεση και απειλές
Για «δίκαιη απάντηση» κάνει λόγο ο Ζελένσκι
Ουκρανία και Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν κοινό έδαφος με τον Αμερικανό πρόεδρο
Το στιγμιότυπο που έγινε viral στα social media
Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις για τον θάνατό της
Ο Γιούρκο έχασε τα πόδια του στο Ντονμπάς και ξαναστάθηκε όρθιος στην Αθήνα
Τι αναφέρει η Wall Street Journal
Σε 1,5 σελίδα η προκαταρκτική συμφωνία - Τι είπε ο Τζέι ντι Βανς
Δεν υπάρχουν επιζώντες
Οι διαβεβαιώσεις Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ και οι αντιρρήσεις της Τεχεράνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.