Κοσμος

Κούβα: Τέλος τα αποθέματα ντίζελ και πετρελαίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας

Σε κρίσιμη κατάσταση το ενεργειακό σύστημα της χώρας - Διαδηλώσεις στην Αβάνα για τα παρατεταμένα μπλακάουτ

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Ενέργειας της Κούβας ανακοίνωσε την πλήρη εξάντληση των καυσίμων, αποδίδοντας την κρίση στον αμερικανικό αποκλεισμό.
Η Κούβα έχει μηδενικά αποθέματα ντίζελ και μαζούτ, με πολύωρα μπλακάουτ © EPA/Ernesto Mastrascusa

Ο υπουργός Ενέργειας της Κούβας ανακοίνωσε την πλήρη εξάντληση των καυσίμων, αποδίδοντας την κρίση στον αμερικανικό αποκλεισμό.

Η Κούβα έχει ξεμείνει εντελώς από αποθέματα ντίζελ και μαζούτ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Βισέντε ντε λα Ο Λέβι.

Σε συνέντευξή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας, ο Ντε λα Ο Λέβι ανέφερε ότι υπάρχουν μόνο περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου διαθέσιμες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση του ενεργειακού συστήματος «κρίσιμη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κρίση οφείλεται στον αποκλεισμό των αποστολών πετρελαίου προς τη χώρα που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, στραγγαλίζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα.

Παράλυση και διαδηλώσεις

Λόγω της έλλειψης καυσίμων, τμήματα της Αβάνας βυθίζονται στο σκοτάδι για 20 έως 22 ώρες καθημερινά.

Νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, ενώ σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες αναγκάστηκαν να κλείσουν. Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας, έχει επίσης πληγεί.

Το βράδυ της Τετάρτης, ξέσπασαν σποραδικές αλλά έντονες διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα. Εκατοντάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους, κλείνοντας οδικές αρτηρίες με φλεγόμενα σκουπίδια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, όπως «ανάψτε τα φώτα!».

Η διπλωματική σύγκρουση με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, απέδωσε την επιδείνωση της κατάστασης αποκλειστικά στον «γενοκτόνο ενεργειακό αποκλεισμό» των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι απειλεί με δασμούς οποιαδήποτε χώρα (όπως το Μεξικό και η Βενεζουέλα) επιχειρεί να προμηθεύσει την Κούβα με καύσιμα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επανέλαβαν την προσφορά τους για ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό τον όρο όμως να υπάρξουν «σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κομμουνιστικό σύστημα της Κούβας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, υποστήριξε ότι η Αβάνα απέρριψε τη βοήθεια, ισχυρισμό τον οποίο η κουβανική πλευρά αρνείται.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, χαρακτήρισε τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Κουβανών αξιωματούχων ως «παράνομες και καταχρηστικές».

(Με πληροφορίες BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY