- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ήττα της Amazon στη Γαλλία για το τέλος διανομής βιβλίων
Η ρύθμιση θεσπίστηκε για να ενισχύσει τα μικρά βιβλιοπωλεία
Η Amazon έχασε τη μάχη για τις χρεώσεις παράδοσης βιβλίων στη Γαλλία
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε την προσφυγή της Amazon κατά του ελάχιστου τέλους διανομής βιβλίων, σε μία ακόμη κίνηση της χώρας να προστατεύσει τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία απέναντι στους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Το Conseil d'Etat έκρινε νόμιμο το μέτρο που επέβαλε η κυβέρνηση της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με το οποίο οι online παραγγελίες βιβλίων επιβαρύνονται με ελάχιστη χρέωση αποστολής ύψους 3 ευρώ.
Η ρύθμιση θεσπίστηκε για να ενισχύσει τα μικρά βιβλιοπωλεία, τα οποία αντιμετώπιζαν έντονο ανταγωνισμό από την Amazon, που μέχρι τότε χρέωνε μόλις 1 λεπτό του ευρώ για την αποστολή βιβλίων στη Γαλλία.
Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε παραγγελίες άνω των 35 ευρώ. Η Amazon είχε υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη χρέωση είναι προστατευτική και παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Εκπρόσωπος της εταιρείας χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική», σημειώνοντας ότι τελικά επιβαρύνονται οι καταναλωτές, ειδικά σε μία περίοδο αυξημένου κόστους ζωής.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο κόστισε πάνω από 100 εκατ. ευρώ στους αναγνώστες, απομάκρυνε τους Γάλλους από τα βιβλία και ενίσχυσε περισσότερο τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής παρά τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία», ανέφερε η Amazon.
Η εταιρεία υποστήριξε επίσης ότι οι online πωλήσεις βιβλίων εξασφαλίζουν ίση πρόσβαση στους καταναλωτές που ζουν μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία συγκεντρώνονται κυρίως σε πόλεις και κωμοπόλεις.
Η υπόθεση αποτελεί ακόμη ένα επεισόδιο στη διαρκή αντιπαράθεση της Γαλλίας με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς το Παρίσι επιχειρεί εδώ και χρόνια να προστατεύσει την πολιτιστική του παραγωγή και τις τοπικές επιχειρήσεις από την κυριαρχία των διεθνών τεχνολογικών κολοσσών.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρεται για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία
Ποια είναι η συντηρητική σχολιάστρια προσκείμενη στο κίνημα MAGA
Ευρωπαϊκές χώρες ενωμένες στο πλευρό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Περίπου 229 κάτοικοι ψήφισαν τον 45χρονο, δίνοντάς του προβάδισμα μόλις 25 ψήφων έναντι του αντιπάλου του
Εν μέσω κρίσης του «It Ends with Us»
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα νότια παράλια της χώρας
«Δεν έχω συναντήσει πιο φρικτή υπόθεση κακοποίησης ζώων» ανέφερε ο εισαγγελέας
Τι αναφέρουν οι εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
To προηγούμενο με την υπόθεση του Τίμοθι ΜακΒέι
Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο πάρκο, ενώ εκδηλώθηκε και μικρής έκτασης φωτιά
Δύο σοβαρά τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις πολιτείες
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Επιτροπή Νόμπελ έχασε την «ηθική πυξίδα» της
Το ποσό δόθηκε από τα ιδιωτικά εισοδήματα του μονάρχη
Προβλήματα σε επιχειρήσεις και online υπηρεσίες
«Πολιτικά και ιδεολογικά υποκινούμενη» η πρόθεση εκτιμούν οι εισαγγελείς
Οι ΗΠΑ σε τροχιά διπλωματικής σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους της
Έχει περάσει περίπου μισό αιώνα πίσω από τα κάγκελα
Στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας βγήκαν να διαμαρτυρηθούν περίπου 30.000 άτομα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.