- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σκάνδαλο στη Γαλλία: Δεκάδες καταγγελίες για βία και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε σχολεία
Οι αρχές του Παρισιού εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες που αφορούν παιδιά ακόμη και τριών ετών
Σκάνδαλο στη Γαλλία: Δεκάδες καταγγελίες για βία και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε σχολεία
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών, καθώς δεκάδες συνοδοί και επιτηρητές σε δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ερευνώνται για περιστατικά βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών.
Οι αρχές του Παρισιού εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες που αφορούν παιδιά ακόμη και τριών ετών, με τα περιστατικά να φέρονται να συνέβησαν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, της ξεκούρασης ή των απογευματινών δραστηριοτήτων. Δικηγόροι και ομάδες γονέων καταγγέλλουν ότι επί χρόνια οι προειδοποιήσεις τους αγνοούνταν, ενώ οι ελλιπείς έλεγχοι και οι προβληματικές διαδικασίες πρόσληψης επέτρεψαν τη συνέχιση των κακοποιήσεων.
Οι σχολικοί επιτηρητές στη Γαλλία έχουν καθημερινή και στενή επαφή με παιδιά ηλικίας από τριών έως έντεκα ετών, συχνά περνώντας μαζί τους περισσότερες ώρες ακόμη και από τους δασκάλους. Ωστόσο, πολλοί προσλαμβάνονται χωρίς επαρκή εκπαίδευση ή ειδικά προσόντα, συχνά με προσωρινές συμβάσεις και χαμηλή εποπτεία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, παιδιά υπέστησαν λεκτική και σωματική βία, εξευτελισμούς, στέρηση φαγητού, αλλά και σεξουαλικές επιθέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εργαζόμενοι που είχαν ήδη καταγγελθεί για βίαιη συμπεριφορά μεταφέρθηκαν απλώς σε άλλα σχολεία αντί να απομακρυνθούν.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στη γαλλική κοινωνία και έντονες αντιδράσεις από γονείς και οργανώσεις προστασίας παιδιών. Δικηγόροι που εκπροσωπούν οικογένειες κάνουν λόγο για «εθνική καταστροφή» και υποστηρίζουν ότι το δημόσιο σχολικό σύστημα δεν κατάφερε να προστατεύσει τα παιδιά. Ο νέος δήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, ανακοίνωσε σχέδιο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος σχολικών επιτηρητών, παραδεχόμενος ότι πιθανόν υπήρχε μια ευρύτερη «κουλτούρα σιωπής». Από τις αρχές του έτους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα δεκάδες εργαζόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων για υποψίες σεξουαλικής κακοποίησης.
Συλλογικότητες γονέων υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Παρίσι αλλά αφορά ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας λόγο για συστημική αποτυχία των κρατικών μηχανισμών προστασίας των παιδιών. Ζητούν αυστηρότερους ελέγχους, μεγαλύτερη διαφάνεια στα σχολεία και ουσιαστική λογοδοσία. Όπως τονίζουν, η γαλλική κοινωνία αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί ότι το σχολείο δεν αποτελεί πάντα τον ασφαλή χώρο που θεωρούσαν οι οικογένειες, ενώ η αποκάλυψη των υποθέσεων έχει προκαλέσει φόβο, οργή και βαθιά ανησυχία στους γονείς.
Πηγή: Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές του Παρισιού εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες που αφορούν παιδιά ακόμη και τριών ετών
«Θα δούμε τα αποτελέσματα και μετά θα αποφασίσουμε»
«Είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης που διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα», ανέφερε η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι πρώτες δηλώσεις των επικεφαλής των κομμάτων
Zήτησε να ανοίξουν και πάλι άμεσα στα Στενά του Ορμούζ
«Πίστευε ότι μία δολοφονία είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος»
Η μεγαλύτερη αύξηση στη συμμετοχή σε σύγκριση με το 2021 καταγράφηκε στους ψηφοφόρους του εξωτερικού
Η υπόθεση που δίχασε έντονα τη ρωσική κοινωνία
Τι υποστηρίζει στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Αστυνομική επιχείρηση με χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών
Προσπαθούσε εδώ και μήνες να εισέλθει στον χώρο
Η διπλωματία της παρεοκρατίας στη δεύτερη προεδρία του
Έντεκα τα βασικά κόμματα, 752 υποψήφιοι/ες για 56 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα άρουν τον αποκλεισμό τους σε ιρανικά λιμάνια
Με ψυχιατρικά προβλήματα ο δράστης - Προσπάθησε και στο παρελθόν να εισβάλει στον Λευκό Οίκο
Δημοσιογράφος περιγράφει την εμπειρία της
Η επιζώσα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρώην σύζυγό της και δεκάδες άλλους άνδρες δηλώνει ερωτευμένη
Τα βίντεο που βρήκαν το φως της δημοσιότητας
«Είδα τα δύο σκυλιά να σέρνουν τη γυναίκα μου στο γρασίδι» περιγράφει ο σύζυγός της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.