- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Σκάνδαλο στη Γαλλία: Δεκάδες καταγγελίες για βία και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε σχολεία
Οι αρχές του Παρισιού εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες που αφορούν παιδιά ακόμη και τριών ετών
Σκάνδαλο στη Γαλλία: Δεκάδες καταγγελίες για βία και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε σχολεία
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών, καθώς δεκάδες συνοδοί και επιτηρητές σε δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ερευνώνται για περιστατικά βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών.
Οι αρχές του Παρισιού εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες που αφορούν παιδιά ακόμη και τριών ετών, με τα περιστατικά να φέρονται να συνέβησαν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, της ξεκούρασης ή των απογευματινών δραστηριοτήτων. Δικηγόροι και ομάδες γονέων καταγγέλλουν ότι επί χρόνια οι προειδοποιήσεις τους αγνοούνταν, ενώ οι ελλιπείς έλεγχοι και οι προβληματικές διαδικασίες πρόσληψης επέτρεψαν τη συνέχιση των κακοποιήσεων.
Οι σχολικοί επιτηρητές στη Γαλλία έχουν καθημερινή και στενή επαφή με παιδιά ηλικίας από τριών έως έντεκα ετών, συχνά περνώντας μαζί τους περισσότερες ώρες ακόμη και από τους δασκάλους. Ωστόσο, πολλοί προσλαμβάνονται χωρίς επαρκή εκπαίδευση ή ειδικά προσόντα, συχνά με προσωρινές συμβάσεις και χαμηλή εποπτεία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, παιδιά υπέστησαν λεκτική και σωματική βία, εξευτελισμούς, στέρηση φαγητού, αλλά και σεξουαλικές επιθέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εργαζόμενοι που είχαν ήδη καταγγελθεί για βίαιη συμπεριφορά μεταφέρθηκαν απλώς σε άλλα σχολεία αντί να απομακρυνθούν.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στη γαλλική κοινωνία και έντονες αντιδράσεις από γονείς και οργανώσεις προστασίας παιδιών. Δικηγόροι που εκπροσωπούν οικογένειες κάνουν λόγο για «εθνική καταστροφή» και υποστηρίζουν ότι το δημόσιο σχολικό σύστημα δεν κατάφερε να προστατεύσει τα παιδιά. Ο νέος δήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, ανακοίνωσε σχέδιο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος σχολικών επιτηρητών, παραδεχόμενος ότι πιθανόν υπήρχε μια ευρύτερη «κουλτούρα σιωπής». Από τις αρχές του έτους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα δεκάδες εργαζόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων για υποψίες σεξουαλικής κακοποίησης.
Συλλογικότητες γονέων υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Παρίσι αλλά αφορά ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας λόγο για συστημική αποτυχία των κρατικών μηχανισμών προστασίας των παιδιών. Ζητούν αυστηρότερους ελέγχους, μεγαλύτερη διαφάνεια στα σχολεία και ουσιαστική λογοδοσία. Όπως τονίζουν, η γαλλική κοινωνία αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί ότι το σχολείο δεν αποτελεί πάντα τον ασφαλή χώρο που θεωρούσαν οι οικογένειες, ενώ η αποκάλυψη των υποθέσεων έχει προκαλέσει φόβο, οργή και βαθιά ανησυχία στους γονείς.
Πηγή: Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Οι αποκαλύψεις μέσα από το blog της και η βομβιστική επίθεση
Ένα podcast για τις αιτίες της απόλυσης της Αμερικανής πρέσβεως
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.