- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο βασιλιάς Κάρολος θα εκφωνήσει τον Λόγο του Θρόνου εν μέσω πολιτικής κρίσης στη Βρετανία
Αυτή η ομιλία συνοδεύεται από παραδόσεις αιώνων
Ο βασιλιάς Κάρολος θα εκφωνήσει τον Λόγο του Θρόνου για τρίτη φορά αφότου ανήλθε στον θρόνο
Ο βασιλιάς Κάρολος θα εκφωνήσει τον Λόγο του Θρόνου, την ώρα που η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις νομοθετικές της προτεραιότητες εν μέσω κρίσης.
Μια τελετουργία της βρετανικής πολιτικής ζωής, αυτή η ομιλία σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει τα νομοσχέδια που επιθυμεί να καταθέσει τους επόμενους 12 μήνες. Θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πολλές χαοτικές ημέρες για τον Στάρμερ, την παραίτηση του οποίου ζητούν 86 βουλευτές των Εργατικών – σε σύνολο 403 - μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για το κόμμα. Εξάλλου τέσσερις υφυπουργοί παραιτήθηκαν χθες, Τρίτη, σε ένδειξη δυσπιστίας απέναντι στον πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο Στάρμερ επιμένει ότι επιθυμεί «να συνεχίσει να κυβερνά» και 109 βουλευτές των Εργατικών υπέγραψαν επιστολή στήριξης προς το πρόσωπό του, σύμφωνα με το BBC, εκτιμώντας ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή να ξεκινήσει διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας» του κόμματος.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πριν την ομιλία του Καρόλου ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Γουές Στρίτινγκ, το όνομα του οποίου έχει αναφερθεί ως ένας από τους κύριους αντιπάλους του. «Ο σημερινός κόσμος είναι πιο ασταθής και επικίνδυνος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία», τόνισε επίσης το γραφείο του πρωθυπουργού, με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία «να απειλούν το βιοτικό επίπεδο» στη χώρα.
Βασιλιάς Κάρολος: Η παράδοση του Λόγου του Θρόνου
Ο βασιλιάς Κάρολος θα εκφωνήσει τον Λόγο του Θρόνου για τρίτη φορά αφότου ανήλθε στον θρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2022. Ως μονάρχης δεσμεύεται να τηρεί πολιτική ουδετερότητα. Θα εκφωνήσει την ομιλία από έναν χρυσό θρόνο στη Βουλή των Λόρδων, την άνω βουλή του Κοινοβουλίου, γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας), ενώ δίπλα του θα κάθεται η σύζυγός του Καμίλα. Περισσότερα από 35 νομοσχέδια πρόκειται να παρουσιαστούν σήμερα, τα οποία αφορούν διάφορα θέματα, από την εθνικοποίηση της χαλυβουργίας British Steel ως την πράσινη ενέργεια και τη μετανάστευση.
Σχετικά με αυτό το θέμα, η κυβέρνηση Στάρμερ αναμένεται να παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα περιορίζει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου να διευκολυνθούν οι απελάσεις, κάτι που είχε ήδη ανακοινώσει τον Νοέμβριο η υπουργός Εσωτερικών Σαμπάνα Μάχμουντ.
Αναμένεται επίσης να σκιαγραφήσει το σχέδιό της για τον περιορισμό των ένδικων μέσων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, την ώρα που ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη με αυτοσχέδιες βάρκες ξεπέρασε τις 200.000 από το 2018, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία.
Αυτή η ομιλία συνοδεύεται από παραδόσεις αιώνων: πριν από την άφιξη του μονάρχη στο Παλάτι του Ουέστμινστερ, οι βασιλικοί φρουροί ερευνούν τα κελάρια για εκρηκτικά, κάτι που αποτελεί παράδοση μετά την αποτυχημένη απόπειρα των καθολικών να ανατινάξουν το κτίριο το 1605. Ο μονάρχης πηγαίνει στο Ουέστμινστερ με χρυσή άμαξα, ενώ ένα μέλος του κοινοβουλίου κρατείται συμβολικά όμηρος στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να διασφαλιστεί η «ασφαλής επιστροφή του βασιλιά» εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.