- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Explainer: Χανταϊός στο MV Hondius - Πού βρίσκονται τώρα οι επιβάτες, τι θα γίνει με την καραντίνα ανά χώρα
Ο ΠΟΥ συστήνει απομόνωση 42 ημερών
Χανταϊός στο MV Hondius: Τι θα συμβεί τώρα με τους επιβάτες και τις καραντίνες ανά χώρα
Η πολύπλοκη επιχείρηση επαναπατρισμού των επιβατών και του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius, που επλήγη από τον χανταϊό, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Έως και 150 άνθρωποι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους με στρατιωτικά και κυβερνητικά αεροσκάφη από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συστήσει - χωρίς όμως να το επιβάλει- καραντίνα 42 ημερών μετά την άφιξή τους.
Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές χώρες διαχειρίζονται την καραντίνα.
Πώς αποβιβάστηκαν οι επιβάτες και το πλήρωμα από το πλοίο που επλήγη από τον χανταϊό;
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι επιβάτες φορούσαν μπλε ιατρικές στολές και αναπνευστικές μάσκες όταν αποβιβάστηκαν από το MV Hondius σε μικρότερα σκάφη. Τα σκάφη αυτά έδεσαν σε μικρό βιομηχανικό λιμάνι στην Τενερίφη. Οι διασωθέντες στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ισπανικού στρατού και μεταφέρθηκαν σε αεροδρόμιο. Ένα προστατευτικό διαχωριστικό χώριζε τους οδηγούς από τους επιβάτες.
Έπειτα, οι επιβάτες άλλαξαν σε νέο προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ φωτογραφίες τους έδειχναν στον διάδρομο του αεροδρομίου να ψεκάζονται από υγειονομικούς υπαλλήλους πριν επιβιβαστούν στις πτήσεις επαναπατρισμού.
Θα μπουν σε καραντίνα οι επιβάτες όταν προσγειωθούν οι πτήσεις;
Ο ΠΟΥ συνιστά καραντίνα 42 ημερών και «ενεργή παρακολούθηση», συμπεριλαμβανομένων καθημερινών ελέγχων για συμπτώματα όπως πυρετός. Η καραντίνα αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε στελεχωμένη δομή είτε σε απομόνωση στο σπίτι.
Ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία ανησυχούν ότι οι άνθρωποι ίσως να μην τηρήσουν αυστηρά απομόνωση έξι εβδομάδων. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο οργανισμός του δεν «επιβάλλει» τις οδηγίες του.
Θα εφαρμόσουν διαφορετικά οι χώρες την καραντίνα και την απομόνωση;
Παραμένει ασαφές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Arrowe Park, κοντά στο Λίβερπουλ. Η ομάδα θα παραμείνει αρχικά εκεί για 72 ώρες και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν περαιτέρω μέτρα απομόνωσης.
Στην Αυστραλία, οι επιβάτες θα μεταφερθούν με ασθενοφόρα σε νοσοκομείο για αξιολόγηση και καθορισμό κατάλληλων συνθηκών καραντίνας. Η εγκατάσταση, στα δυτικά του Σίδνεϊ, έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία ασθενών με «υψηλής επικινδυνότητας» λοιμώδη νοσήματα, όπως ο Έμπολα. Διαθέτει ειδικό ανελκυστήρα που συνδέεται με ελικοδρόμιο και χώρο ασθενοφόρων, καθώς και δικό της σύστημα επεξεργασίας λυμάτων.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι όλοι οι επαναπατρισθέντες πολίτες της —εκ των οποίων ένας εμφανίζει πλέον συμπτώματα— «τέθηκαν αμέσως σε αυστηρή απομόνωση μέχρι νεωτέρας». Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εκδώσει διάταγμα που θα επιτρέπει κατάλληλα μέτρα απομόνωσης για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Εφαρμόζουν ορισμένες χώρες αυστηρότερους κανόνες;
Ναι. Το ελληνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας που επαναπατρίστηκε θα παραμείνει για 45 ημέρες σε υποχρεωτική νοσοκομειακή καραντίνα στην Αθήνα. Οι αρχές ανέφεραν ότι θα τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν.
Στην Ισπανία, 14 πολίτες θα μεταφερθούν σε κλίνες βιοασφαλείας στο στρατιωτικό νοσοκομείο Gómez Ulla στη Μαδρίτη.
Τι γίνεται με τις ΗΠΑ, αφού δεν είναι πλέον μέλος του ΠΟΥ;
Ο εκτελών χρέη διευθυντή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δρ Τζέι Μπατατσάρια, δήλωσε ότι 17 Αμερικανοί και ένας Βρετανός υπήκοος που διαμένει στις ΗΠΑ θα μεταφερθούν στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Σε εγκατάσταση καραντίνας θα αξιολογηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Στη συνέχεια, θα έχουν τη δυνατότητα είτε να παραμείνουν στη Νεμπράσκα είτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπου θα παρακολουθούνται από τις τοπικές και πολιτειακές υγειονομικές αρχές.
Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ένας επαναπατρισθείς εμφανίζει ήπια συμπτώματα, ενώ ένας ακόμη βρέθηκε ελαφρώς θετικός μέσω PCR στο στέλεχος Andes του ιού.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς ορισμένοι Αμερικανοί έχουν ήδη επιστρέψει στις ΗΠΑ, αφού αποβιβάστηκαν από το πλοίο στη νήσο Αγία Ελένη, στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, στις 24 Απριλίου. Τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες —Αριζόνα, Βιρτζίνια, Καλιφόρνια και Τζόρτζια— τους παρακολουθούν.
Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τον ΠΟΥ. Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την πρόσβαση της χώρας σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων για ιούς και ασθένειες.
Τι θα συμβεί στο πλοίο και το πλήρωμά του;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το πλοίο θα πρέπει να ελεγχθεί για τρωκτικά, να απολυμανθεί και να εφαρμοστούν «κατάλληλα μέτρα ελέγχου των τρωκτικών». Το προσωπικό που θα συμμετάσχει στις εργασίες θα πρέπει να φορά ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως προστατευτικά ματιών, αναπνευστήρες, ρόμπες και γάντια.
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων επιβεβαίωσε ότι 38 Φιλιππινέζοι ναυτικοί που εργάζονταν στο πλοίο θα τεθούν σε καραντίνα στο Ρότερνταμ πριν επαναπατριστούν.
Η Ινδία επιβεβαίωσε επίσης ότι δύο Ινδοί υπήκοοι, μέλη του πληρώματος, μεταφέρθηκαν στην Ολλανδία όπου θα μπουν σε καραντίνα. Περιγράφηκαν ως «υγιείς και ασυμπτωματικοί».
Ποιος είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;
Τρεις επιβάτες —ένα Ολλανδικό ζευγάρι και μία Γερμανίδα— έχουν πεθάνει, ενώ μικρός αριθμός ανθρώπων έχει νοσήσει από την ασθένεια. Ωστόσο, οι αρχές επιμένουν μέχρι στιγμής ότι ο κίνδυνος για τη διεθνή δημόσια υγεία παραμένει χαμηλός.
«Αυτό δεν είναι άλλη μία Covid. Και ο κίνδυνος για το κοινό είναι χαμηλός. Δεν πρέπει να φοβούνται και δεν πρέπει να πανικοβάλλονται», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια πρωτοφανής παγίδα από μετάξι, σχεδιασμένη να εκτοξεύει το θήραμά της κατευθείαν στον ιστό της
Έρχεται νομοσχέδιο με φυλάκιση έως 5 χρόνια
Η χώρα της παρέχει συνολικά περίπου 16 μήνες αμειβόμενης άδειας
Άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια με το πρώτο φως τη ημέρας
Οι άνθρωποι που επέβαιναν στο όχημα συνελήφθησαν επί τόπου
Ο διάσημος Αμερικανός σκιέρ Μποντ Μίλερ δηλώνει αθώος και εξηγεί τι πραγματικά συνέβη
Ομοφοβικά τα κίνητρα του δράστη πατέρα που σκότωσε μητέρα και γιο
Ο άνδρας προσπάθησε να προστατέψει την σύζυγό του που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα
Τι ισχυρίζεται η πλευρά της
Σοκαριστικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Υγείας της Μαδρίτης για τις τραγικές συνέπειες των ακραίων θερμοκρασιών
Γιατί η «χρυσή κληρονόμος» απέσυρε το ενδιαφέρον της από επιχειρηματικό πρότζεκτ και έναν θεσμό που έφερε το όνομά της
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα
Υποχώρησε η περιουσία του μεγιστάνα της τεχνολογίας, μόλις δύο εβδομάδες μετά το ιστορικό ρεκόρ
Μετρούν 34 χρόνια γάμου
Οι αναρτήσεις του γιου πριν τη δολοφονία
Το σπάνιο σεισμικό φαινόμενο 7,2 και 7,5 Ρίχτερ που χτύπησε τη Βενεζουέλα - Στέλνουν άμεσα βοήθεια οι ΗΠΑ
Το σχόλιο για τον επικρατέστερο υποψήφιο για τη διαδοχή του Στάρμερ
Φόβοι για μεγαλύτερη τραγωδία από τον σεισμό του 1967 που άφησε 200 νεκρούς
Φόβοι για δραματική αύξηση των θυμάτων
«Η Χιούστον όντως έπεσε από τη σκηνή, αλλά...»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.