- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο
Βρετανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση από το κοινοβούλιο ενός νόμου με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει μια χώρα «χωρίς καπνό» αφού στο εξής θα απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων σε όλους όσοι γεννήθηκαν μετά το 2008.
Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, η Βρετανία γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο που υιοθετεί μια γενική απαγόρευση, μετά τις Μαλδίβες που τον Νοέμβριο απαγόρευσαν την πώληση καπνικών προϊόντων σε νέους γεννημένους μετά την 1η Ιανουαρίου 2007.
Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων συμφώνησαν τη Δευτέρα επί της τελικής μορφής του κειμένου, το οποίο θα πρέπει τώρα να λάβει και την έγκριση του βασιλιά, κάτι που αποτελεί τυπικότητα.
Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή» αφού «η πρώτη γενιά χωρίς καπνό θα προστατευθεί από μια ολόκληρη ζωή εξαρτήσεων και προβλημάτων υγείας». Όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009 –δηλαδή όσοι είναι κάτω των 17 ετών σήμερα– δεν θα μπορούν ποτέ να αγοράσουν τσιγάρα με νόμιμο τρόπο.
Εκτός από αυτό το μέτρο, ο νόμος προβλέπει επίσης ότι θα απαγορεύεται στο εξής το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε παιδικές χαρές και γύρω από σχολεία και νοσοκομεία. Θα απαγορευτεί επίσης η διαφήμιση προϊόντων ατμίσματος, θα επιβληθούν περιορισμοί στις «γεύσεις» που προσφέρονται και στο περιτύλιγμά τους ενώ δεν θα επιτρέπεται η χρήση τους σε χώρους όπου ήδη απαγορεύεται το κάπνισμα.
Οι βουλευτές είχαν εγκρίνει το νομοσχέδιο με ψήφους 366 υπέρ έναντι 41 κατά, τον Μάρτιο. Από την 1η Ιουνίου 2025 η κυβέρνηση των Εργατικών είχε ήδη απαγορεύσει την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης με έντονα χρώματα και γεύσεις που προτιμούσαν οι νέοι.
Το 2022 η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε την πώληση τσιγάρων σε όλους όσοι γεννήθηκαν μετά το 2008. Όμως οι συντηρητικοί που ανέλαβαν την εξουσία στα τέλη του 2023 κατήργησαν το μέτρο αυτό.
Το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 80.000 θανάτους ετησίως στη Βρετανία και για το ένα τέταρτο των θανάτων από καρκίνο κάθε χρόνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη δημοσιογραφία και το BBC στη διεθνή επιτυχία
Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης
Όταν ο βιαστής της εμφανίστηκε ως ο τέλειος σύντροφος
«Η αφόρητη ταλαιπωρία του παιδιού ήταν εμφανής» αναφέρεται στην απόφαση
Πώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αναβάλουν τον χωρισμό
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν τετραπλασίασε τις έδρες του στο Σώμα
Καμία δεν έμαθε για τον θάνατο της άλλης
«Κανείς δεν πιστεύει ότι η αυτορρύθμιση αρκεί» υποστήριξε
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Τελ-Αβίβ και Άγκυρας
Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκεζ προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ
Αιφνιδίασε τους πελάτες στο Ρέντμπεργκ στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά την άνοδό του στον θρόνο
Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν από το διαμέρισμά της
Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών
Μόνο η διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μια διευθέτηση της κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα δύο ζώα θα περάσουν τα επόμενα δέκα χρόνια σε έναν ζωολογικό κήπο στην Ατλάντα
Eκατοντάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν την έξωση της 87χρονης
Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «μείζον περιστατικό»
«Αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό», δήλωσε ο ποντίφικας από τη Λούρδη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.