- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εντονότερη πίεση σε Ελλάδα, ΗΑΕ και Κίνα από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Ναυτιλιακές από τρεις χώρες πλήττονται περισσότερο με αύξηση κινδύνου και κόστους μεταφορών
Ελλάδα, ΗΑΕ και Κίνα επηρεάζονται έντονα από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Ναυτιλιακές εταιρείες από την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και διεθνών οργανισμών παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Τις τελευταίες 48 ώρες, περίπου 670 εμπορικά πλοία έχουν εκπέμψει σήμα από τη δυτική πλευρά των Στενών του Ορμούζ. Από αυτά, περίπου 120 συνδέονται με ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα τα ΗΑΕ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 18% του συνόλου.
Μεγάλη συγκέντρωση πλοίων, με αυξημένη έκθεση κινδύνου από τα κλειστά Στενά του Ορμούζ
Η Ελλάδα εμφανίζεται ως η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση, καθώς ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες διαχειρίζονται τουλάχιστον 75 εμπορικά πλοία που έχουν περάσει από την περιοχή από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, ποσοστό περίπου 12%.
Από αυτά, περίπου 30 είναι δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου ή φυσικού αερίου, γεγονός που εντείνει τη σημασία της ελληνικής παρουσίας στην ενεργειακή αλυσίδα.
Αντίστοιχα, εταιρείες από την Κίνα διαθέτουν 74 εμπορικά πλοία στην περιοχή, εκ των οποίων 25 είναι δεξαμενόπλοια, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρουν γενικό φορτίο ή εμπορευματοκιβώτια.
Δεδομένα AIS και πιθανή υποεκτίμηση πραγματικής κίνησης
Η καταγραφή των κινήσεων βασίζεται στο σύστημα Automatic Identification System (AIS), το οποίο μεταδίδει πληροφορίες όπως θέση, ταχύτητα, πορεία και ταυτότητα των πλοίων σε πραγματικό χρόνο.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι υψηλότεροι, καθώς ορισμένα πλοία μπορεί να έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα εντοπισμού τους.
Σημαντική είναι η παρουσία και άλλων ασιατικών χωρών στην περιοχή. Ιαπωνικές εταιρείες διαχειρίζονται τουλάχιστον 23 δεξαμενόπλοια πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και 16 πλοία ξηρού φορτίου που δραστηριοποιούνται στα Στενά του Ορμούζ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ουάου. Τι απίστευτη πρόοδος», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκαλιμπάφ
Ταυτόχρονα, εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας και διαφάνειας
Καμία επιτυχημένη απόδραση δεν έχει επισήμως καταγραφεί μέχρι σήμερα
Ναυτιλιακές από τρεις χώρες πλήττονται περισσότερο με αύξηση κινδύνου και κόστους μεταφορών
Η διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή τα όσα έγιναν στην ταινία «It Ends With Us»
Συνολικά απονεμήθηκε χάρη σε 2.010 φυλακισμένους λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας
Έλλειμμα LNG και ενεργειακή ανασφάλεια ωθούν κυβερνήσεις σε προσωρινή στροφή σε ρυπογόνα καύσιμα
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο διοικητής της αποστολής
Η ευρωβουλευτής της ριζοασπαστικής αριστεράς στη Γαλλία ελέγχεται για tweet που εξυμνούσε δράστη αντισημιτικής επίθεσης
Το περιστατικό έρχεται στον απόηχο σκληρών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ
Στόχος η αποκλιμάκωση - Συνεργασία με Ιράν και διεθνείς εταίρους
Kαθώς δεν υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση
Tο 57% είναι εθελοντές, επίστρατοι και καταδικασθέντες
Οι αρμόδιες αρχές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εντοπίστηκ
Στα ύψη το αυξανόμενο κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Επτά Νεπαλέζοι και πέντε Ινδοί τραυματίστηκαν - Ένας σε σοβαρή κατάσταση μετά την επίθεση
Στο βίντεο φαίνονται τέσσερα παιδάκια να τοποθετούν μία κούκλα σε αυτοσχέδιο φέρετρο και να την περιφέρουν
Ο Μπάντι είχε ομολογήσει 28 δολοφονίες και ερευνάται για περισσότερες
Επικοινωνία με Ισραήλ και Ουκρανία - Έμφαση στην προστασία αμάχων και τον διάλογο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.