- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: Το κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή υπολογίζεται στα 186 δισ. δολάρια για τις αραβικές χώρες
Οι πλούσιες πετρελαϊκές χώρες του Κόλπου πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα
ΟΗΕ: Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας αυτής της σύρραξης κυμαίνεται γύρω στα 3,7 εκατομμύρια
Ο πόλεμος που ξεκίνησε από τα κοινά πλήγματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, ο οποίος εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή, έχει ήδη στοιχίσει 186 δισεκατομμύρια δολάρια στις αραβικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
«Ελπίζουμε οι μάχες στη Μέση Ανατολή να σταματήσουν αύριο, διότι κάθε ημέρα καθυστέρησης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», είπε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αμπντάλα αλ Νταρνταρί, από το Αμάν.
«Εκτιμάμε πως η απώλεια που θα υποστεί το ΑΕΠ της αραβικής περιοχής έπειτα από έναν μήνα εχθροπραξιών θα ανέλθει σε περίπου 6%», πρόσθεσε, ήτοι «περίπου 186 δισεκατομμύρια δολάρια» λιγότερα για την οικονομία.
Οι πλούσιες πετρελαϊκές χώρες του Κόλπου, που βρίσκονται στο στόχαστρο ιρανικών πληγμάτων ως αντίποινα για την αμερικανικό-ισραηλινή επίθεση, πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα, υπογράμμισε ο Αλ Νταρνταρί.
Επιπλέον, «εκτιμάμε πως ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας αυτής της σύρραξης κυμαίνεται γύρω στα 3,7 εκατομμύρια», πρόσθεσε.
Σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στη φτώχεια, «αναμένουμε πως επιπλέον περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή θα βρεθούν ή έχουν ήδη βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας αυτόν τον μήνα».
Επισημαίνοντας την οικονομική εξάρτηση των χωρών του Κόλπου από το πετρέλαιο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα εύρεσης άλλων διαδρομών από τα Στενά του Χορμούζ, από τα οποία διέρχεται υπό φυσιολογικές συνθήκες το ένα πέμπτο του πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως.
«Η αραβική οικονομία βασίζεται πρακτικά σε ένα μονάχα προϊόν», τόνισε. «Οι χώρες που δεν εξάγουν πετρέλαιο εξαρτιόνται από τις μεταφορές κεφαλαίων αποδήμων που έχουν εγκατασταθεί στις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και από τη βοήθεια που προέρχεται από αυτές τις χώρες, την ώρα που οι ίδιες οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο δεν έχουν παρά μονάχα ένα προϊόν», εξήγησε.
«Αυτή η ευθραυστότητα της αραβικής οικονομίας αναδεικνύεται από τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν είναι βιώσιμη», τόνισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξετάζονται επιλογές όπως η ενίσχυση συνεργασίας με χώρες προέλευσης και η καταπολέμηση των διακινητών
Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο επηρεάζουν την εξέλιξη των εχθροπραξιών
Ο βασιλιάς παρότι βρισκόταν στον χώρο την ώρα του τραγικού περιστατικού, ενημερώθηκε αργότερα
Ποιος είναι ο στόχος του και τι τον ανησυχεί;
Γιατί οι αρχές αρνούνταν τόσα χρόνια την πρόσβαση σε ερευνητές
Η ατζέντα της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ
Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία, μετά τη νέα ρωσική επίθεση στο Κίεβο, περιέγραψε εικόνες καταστροφής και έκανε λόγο για «τρομοκρατία κατά αμάχων»
Γιατί το Κυπριακό δεν καθορίζει την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές της χώρας
Ήταν πλέον τυφλός, δεν άκουγε, φορούσε πάνες και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κοιμισμένος
Kακοδικία για τρίτη φορά στη Νέα Υόρκη
Δίκη περί της πατρότητας της ιστορικής φωτογραφίας
Με βάση τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα, το νησί θα έπρεπε σταδιακά να έχει υποχωρήσει
Είχε παγιδευτεί επί 29 μέρες σε αβαθή νερά στη Βαλτική - Φαινόταν αποπροσανατολισμένη και άρρωστη
Αποκάλυψε ότι υποστήριζε τον πρόεδρο εδώ και χρόνια αλλά απέφευγε να το εκφράσει δημόσια
Τοξικότητα οξυγόνου το επικρατέστερο σενάριο για τον θάνατο των καταδυτών
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση
Η κινεζική πλευρά έκανε λόγο για νέο πλαίσιο «στρατηγικής σταθερότητας»
Συμφωνία 36 χωρών και ΕΕ για την εκδίκαση των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία
Πώς η έρημος γίνεται η νέα παγκόσμια εμπορική αρτηρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.