- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στενά του Ορμούζ: Το «φάντασμα» του 1988 τρομάζει τις ΗΠΑ
Γιατί η συνοδεία εμπορικών πλοίων και τάνκερ δεν είναι εύκολη υπόθεση
Πώς τα Στενά του Ορμούζ μετατρέπονται σε παγίδα θανάτου στην περίπτωση που οι ΗΠΑ στείλουν πολεμικά πλοία ως συνοδεία σε τάνκερ
Το σχέδιο των ΗΠΑ για αποστολή πολεμικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, προκειμένου να συνοδεύουν δεξαμενόπλοια και εμπορικά πλοία, μόνο εύκολο δεν είναι.
Σε ανάλυσή τους οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι πολύ σύντομα η Αμερική του Τραμπ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το «φάντασμα» της δεκαετίας του 1980. Τότε ήταν ο 10ετής πόλεμος μεταξύ Ιράν-Ιράκ, που έκανε τις ΗΠΑ του Ρόναλντ Ρήγκαν να στείλουν πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ.
Ορισμένα από αυτά χτυπήθηκαν από ιρακινούς πυραύλους ή έπεσαν πάνω σε θαλάσσιες νάρκες του Ιράν, επιβεβαιώνοντας στο πεδίο το πόσο δύσκολη ήταν η συγκεκριμένη ναυτική αποστολή.
Την ώρα που δημοσίευμα στο Axios κάνει λόγο για σχέδιο απόβασης Αμερικανών πεζοναυτών στο νησί Χαργκ, αναλυτές της βρετανικής εφημερίδας προειδοποιούν ότι μια αμερικανική ναυτική αποστολή συνοδείας δεξαμενόπλοιων και εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ δεν θα έχει καμία σχέση με επιχειρήσεις τύπου «Ασπίδες» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι φρεγάτες που έστειλε η ΕΕ, ανάμεσά τους και η φρεγάτα «Ψαρά» που τώρα περιπολεί ανοιχτά της Κύπρου, είχαν να αντιμετωπίσουν κυρίως drones των Χούθι και λιγότερο πυραύλους.
Θαλάσσιες νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Στα Στενά του Ορμούζ η κατάσταση θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς υπάρχει και μια αθόρυβη, θάνασιμη απειλή, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας: Οι θαλάσσιες νάρκες που έχει ποντίσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ μπορούν υπό προϋποθέσεις να προκαλέσουν ακόμα και τη βύθιση ενός πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ.
Αυτήν τη στιγμή στην περιοχή που βρίσκονται τα Στενά του Ορμούζ υπάρχουν πολυεπίπεδες απειλές. Το Ιράν, παρά τα σαρωτικά χτυπήματα ΗΠΑ και Ισραήλ, διατηρεί αξιόμαχο στρατό και ένα αποτελεσματικό οπλοστάσιο που περιλαμβάνει από θαλάσσιες νάρκες και drones, μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους. Παράλληλα, υπάρχει πλήθος μικρών σκαφών, κατάλληλα διαμορφωμένων για την τοποθέτηση εκτοξευτήρων ρουκετών, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι «Φρουροί της Επανάστασης». Πολλά από αυτά, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, είναι κρυμμένα σε παράκτιες ή υπόγειες εγκαταστάσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό και την εξουδετέρωσή τους.
Και το διακύβευμα, όπως μεταδίδει το Reuters, είναι πολύ μεγαλύτερο. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται ολοένα και περισσότερη κριτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τη «γρήγορη νίκη» στο Ιράν που δεν ήρθε ποτέ, ζητούμενο παραμένει ο εκτοξευτήρας πυραύλων να εντοπιστεί, πριν χτυπήσει ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που θα περιπολεί στα Στενά του Ορμούζ. Εξ ου και όλο το βάρος πέφτει στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση αυτών των κρυμμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη έχει προετοιμαστεί εδώ και καιρό για τον πόλεμο με ΗΠΑ και Ισραήλ.
Είναι πολλά τα πλοία
Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον όγκο των εμπορικών πλοίων και των δεξαμενόπλοιων που περιμένουν να περάσουν από το σημείο, είναι ο τεράστιος αριθμός ναυτικών δυνάμεων που απαιτείται για μια τέτοια αποστολή: Αντιτορπιλικά, φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη, ναρκαλιευτικά, αερομεταφερόμενες μονάδες πεζοναυτών ταχείας επέμβασης, είναι μεταξύ των απαραίτητων μονάδων που πρέπει να αναπτυχθούν στα Στενά του Ορμούζ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανάλυσή τους οι Financial Times, ο Τραμπ γνωρίζει ότι η Αμερική δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος, γι’ αυτό και συνεχίζει να πιέζει την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως όχημα ακόμα και το ίδιο το ΝΑΤΟ για έναν πόλεμο που ξεκίνησε η Αμερική με το Ισραήλ, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως ουσιαστική διαβούλευση με τους συμμάχους.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να ξυπνούν τα φαντάσματα της διετίας 1987-1988, όταν η ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ δεν ήταν αρκετή για να διασφαλίσει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ USS Samuel B. Roberts, το οποίο έπεσε πάνω σε ιρανική νάρκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Διαμαρτύρονται αλλά δεν θέλουν να βοηθήσουν»
MKO κάνουν λόγο για εξαιρετικά γρήγορη δίκη και για ομολογία που φέρεται να αποσπάστηκε υπό πίεση
Το μήνυμα του Μακρόν στη Ρωσία
Γιατί η συνοδεία εμπορικών πλοίων και τάνκερ δεν είναι εύκολη υπόθεση
Ο καλλιτέχνης από τη Νέα Ορλεάνη αποδέχθηκε κατηγορία τρίτου βαθμού - Το βεβαρημένο ιστορικό του
«Δεν θα μείνουμε άπραγοι», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς
Σκηνικό ρήξης αποκαλύφθηκε τις τελευταίες 24 ώρες
Ο πόλεμος έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή στοιχίζοντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων
Πώς συνδέεται μια τέτοια επιχείρηση με τα Στενά του Ορμούζ
Οι νόμοι μποϊκοτάζ που σκέφτεται να ενεργοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος
Η Ευρώπη παρακολουθεί ανήμπορη τον πόλεμο στον Ιράν
Η ΕΕ αναζητά εναλλακτικές οδούς στήριξης του Κιέβου - Σε εξέλιξη νέες διπλωματικές κινήσεις
Μέσα από μια σατιρική στιχομυθία, ο παρουσιαστής απαρίθμησε μία προς μία τις χώρες που γύρισαν την πλάτη στον Τραμπ
Ο Βιλερουά ντε Γκαλό καθησυχάζει για την οικονομία παρά την ενεργειακή αβεβαιότητα
Ο θάνατος του Ναϊνί δείχνει ότι οι στόχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ συνεχίζουν να είναι μέλη της διοίκησης του ιρανικού κράτους
Υπό εξέταση και το πάγωμα του ΕΦΚ
Η μελλοντική βασίλισσα της Νορβηγίας μετανιώνει για τη φιλία της με τον καταδικασμένο παιδόφιλο
Τα τελευταία χρόνια, ο Κιμ έχει επιδιώξει τον εκσυγχρονισμό των όπλων της Βόρειας Κορέας
«Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει πιο γρήγορα από ό,τι θεωρείται», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.