- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν με βάση μη επαληθευμένες πληροφορίες για το φονικό πλήγμα σε σχολείο
Ενώ η CIA διορθώνει την αρχική λανθασμένη εκτίμηση, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στη στοχοποίηση της Τεχεράνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε στο Ιράν πλήγμα σε σχολείο με 175 νεκρούς, παρά τις ενδείξεις ότι ο πύραυλος ήταν αμερικανικός Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκε λόγω λάθους.
Η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επιρρίψει την ευθύνη στο Ιράν για το θανατηφόρο πλήγμα σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Μινάμπ, βασίστηκε σε μια πρώιμη εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ η οποία απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.
Αρχικά, η CIA ενημέρωσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θεωρούσε ότι ο πύραυλος που έπληξε το σχολείο ήταν αμερικανικό πυρομαχικό, καθώς τα πτερύγιά του έδειχναν τοποθετημένα πολύ χαμηλά για να πρόκειται για πύραυλο κρουζ τύπου Τόμαχοκ. Ωστόσο, μέσα σε 24 ώρες και μετά την εξέταση επιπλέον βίντεο από διαφορετικές γωνίες, η υπηρεσία συνειδητοποίησε το λάθος της: ο πύραυλος ήταν πράγματι ένας Τόμαχοκ.
Παρά τη διόρθωση, ο Τραμπ είχε ήδη υιοθετήσει την εκδοχή της ιρανικής ευθύνης πριν καν μιλήσει στους δημοσιογράφους στο Air Force One το περασμένο Σάββατο.
Ενώ ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, εμφανίστηκε πιο προσεκτικός δηλώνοντας ότι το θέμα τελεί υπό έρευνα, ο πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του την επόμενη μέρα. Παρόλο που φάνηκε να αποδέχεται ότι το βλήμα ήταν Τόμαχοκ, όπλο που χρησιμοποιούν μόνο οι ΗΠΑ και ελάχιστοι σύμμαχοι (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Αυστραλία), ισχυρίστηκε ότι αυτό ανήκε στο Ιράν.
Ένα τραγικό σφάλμα λόγω ξεπερασμένων πληροφοριών
Η έρευνα του Πενταγώνου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος βασίστηκε σε ξεπερασμένα στοιχεία πληροφοριών. Το πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά, αποτελώντας ένα από τα πιο πολύνεκρα σφάλματα στόχευσης των τελευταίων δεκαετιών.
Το σχολείο βρισκόταν στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με μια ναυτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Αν και παλαιότερα το κτίριο ανήκε στο στρατιωτικό συγκρότημα, είχε διαχωριστεί και μετατραπεί σε σχολείο ήδη από την περίοδο 2013-2016.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη στόχευση
Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους, οι λίστες στόχων δημιουργούνται χρόνια πριν και αποθηκεύονται σε συστήματα όπως το Maven Smart System. Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές μπορούν να παράγουν καταλόγους στόχων χρησιμοποιώντας ακόμη και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το μοντέλο Claude της Anthropic.
Για την εναρκτήρια φάση του πολέμου με το Ιράν, η λίστα περιλάμβανε χιλιάδες πιθανούς στόχους, παραμένει όμως ασαφές αν ο καθένας από αυτούς είχε επαληθευτεί πριν την εκτέλεση των πληγμάτων.
«Η παροχή προκαταρκτικών πληροφοριών στον Τραμπ είναι επικίνδυνη», δήλωσε πρώην στέλεχος της CIA, τονίζοντας τη δυσκολία διόρθωσης των εντυπώσεων μόλις ο πρόεδρος δημοσιοποιήσει μια μη επιβεβαιωμένη πληροφορία.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, δήλωσε πως η έρευνα συνεχίζεται, τονίζοντας πως «σε αντίθεση με το τρομοκρατικό ιρανικό καθεστώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν στοχεύουν αμάχους».
(Με πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας και λάτρης της φιλοσοφίας του Καντ είχε αναρριχηθεί σε θέσεις-κλειδιά σε όλα τα κέντρα εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Στο μικροσκόπιο η τραγωδία με τα 168 νεκρά παιδιά - Εξετάζεται η ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων
Νεκρός ο νούμερο 2 του Ιράν σύμφωνα με το Ισραήλ
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι πραγματικές τους εικόνες τροποποιήθηκαν ψηφιακά και μετατράπηκαν σε άσεμνο περιεχόμενο
Ενώ η CIA διορθώνει την αρχική λανθασμένη εκτίμηση, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στη στοχοποίηση της Τεχεράνης
Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες
Ο ισχυρός άνδρας της ασφάλειας του Ιράν, πρώην πρόεδρος της Βουλής και στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ στο επίκεντρο των εξελίξεων
Ανάμεσα σε δύο «κακές» επιλογές, τι είναι προτιμότερο;
Το Τελ Αβίβ ακολουθεί επί χρόνια μια πολιτική σκόπιμης ασάφειας αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα
Η Βρετανία και η Ουκρανία θα αναζητήσουν ευκαιρίες για αυξημένη συνεργασία σε βιομηχανία και τεχνολογία
Συνέντευξη στο CNN από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντάνιελ Σαπίρο
Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες - Η υπόθεση που σόκαρε το Κολοράντο
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί αφότου άρχισαν τα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο
«Κάναμε δουλειά για τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Εκτεταμένα προβλήματα στη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Το σχέδιό της για να πάρει τα χρήματα από τις ασφάλειες ζωής
Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για επιθετικότητα και κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης
Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι έγινε στόχος έντονων επιθέσεων στο διαδίκτυο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.