- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο, λέει ο Ζελένσκι
Κάλεσμα προς Ρωσία για νέες συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα
Η Ουκρανία δεν θα δεχθεί συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία χωρίς να συμμετέχει και η ίδια
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο και κάλεσε τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε νέες συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν τις τελευταίες εβδομάδες δύο κύκλους διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σκληρά το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο και πραγματοποιήσε στη διάρκεια της νύκτας νέα μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Οι Αμερικανοί θέλουν το τέλος του πολέμου, ο οποίος εισέρχεται σύντομα στην πέμπτη χρονιά του, «μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσκάλεσαν για πρώτη φορά τις δύο ομάδες ρώσων και ουκρανών διαπραγματευτών, πιθανόν στο Μαϊάμι, σε μία εβδομάδα», πρόσθεσε κάνοντας τον απολογισμό των συνομιλιών που διεξήχθησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Ουκρανία συμφώνησε σ' αυτό το νέο ραντεβού, συνέχισε ο Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν θα δεχθεί συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία χωρίς να συμμετέχει και η ίδια, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο ζήτημα των εδαφών.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έριξε την ιδέα να δημιουργηθεί μια «ελεύθερη οικονομική ζώνη» στα διαφιλονικούμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, στα οποία κανένα από τα δύο μέρη δεν ασκεί στρατιωτικό έλεγχο.
«Ακόμα κι αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια ελεύθερη οικονομική ζώνη, θα έχουμε ανάγκη δίκαιους και αξιόπιστους κανόνες», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Οι δύο εμπόλεμοι δεν κατάφεραν εξάλλου να συνεννοηθούν στο ζήτημα του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία), τον οποίο έχει καταλάβει και ελέγχει η Μόσχα από την αρχή της εισβολής.
Για να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχει πολλαπλασιάσει εδώ και μήνες τα μαζικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας μεγάλης έκτασης διακοπές της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της θέρμανσης, ενώ η χώρα διέρχεται έναν ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα.
Νέα επίθεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη νύκτα με 408 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 39 πυραύλους, από τους οποίους καταρρίφθηκαν αντίστοιχα 382 και 24, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Το υπουργείο Ενέργειας έκανε λόγο για «σημαντικές ζημιές» που προκλήθηκαν κυρίως στους ενεργειακούς υποσταθμούς και ανακοίνωσε πως κατά συνέπεια «οι πυρηνικοί σταθμοί υποχρεώθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους» και «έκτακτες διακοπές της ηλεκτροδότησης πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες από τις περιφέρειες της Ουκρανίας».
Η ιδιωτική ηλεκτρική εταιρεία DTEK ανακοίνωσε επίσης «σημαντικές ζημιές στους εξοπλισμούς των θερμικών σταθμών ενέργειας», επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για την «δέκατη μαζική επίθεση» εναντίον των εγκαταστάσεων αυτών από τον Οκτώβριο 2025.
Υποδεχόμενος σήμερα στο Κίεβο τη γαλλίδα υπουργό Άμυνας Κατρίν Βοτρέν, ο Ζελένσκι ζήτησε «αντιαεροπορική άμυνα, στρατιωτικά αεροπλάνα και κοινές προσπάθειες» εκ μέρους των Ευρωπαίων.
Τα ρωσικά πλήγματα των τελευταίων εβδομάδων άφησαν κατά διαστήματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση για ώρες, σε θερμοκρασίες 5 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν το πρωί στην πρωτεύουσα, οι οποίες αναμένεται το σαββατοκύριακο να πέσουν ακόμη περισσότερο για να φθάσουν τη Δευτέρα ως τους 20 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν πρόκειται για έλλειψη χρημάτων ούτε για τεχνολογικό κενό
Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του
Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγκόνια Γκόμεθ
Τα μέτρα προφύλαξης για τους εργαζόμενους και οι θερμοκρασίες - ρεκόρ
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο τέλος της εβδομάδας
Η Λία Στιούαρτ επέζησε μετά από σοβαρά τραύματα και συνεχίζει τη νοσηλεία της σε ΜΕΘ στο Σίδνεϊ
Οι δραματικές εικόνες που κατέγραψε η κάμερα
Εξήγησε πώς πήγε να τον εκβιάσει ο Επστάιν
Είναι νεκρή η 84χρονη Νάνσι;
Πολίτες αναζητούν δροσιά σε ποτάμια και κανάλια αψηφώντας τους κινδύνους
Το τρομακτικό βίντεο που καταγράφεται η σύγκρουση
Έχει έρθει πλέον η ώρα των διαπραγματεύσεων, με μεσολάβηση του Πακιστάν και του Κατάρ
Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου γέλιο
Πόλεμοι, κλιματικά σοκ και αναγκαστικοί εκτοπισμοί επηρεάζουν την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων
Ποια είναι τα βασικά του σημεία
Κάνει λόγο για «πολιτικό θέατρο»
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του
«Ήμουν απλώς έξω για μια βόλτα με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο», δικαιολογήθηκε
Μαρτυρίες ότι έστειλε φωτογραφίες σε συμμαθητές της μετά τους φόνους
Παρουσιαζόταν υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης το 1943
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.