- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καναδάς και Γαλλία ανοίγουν προξενεία στη Γροιλανδία - Διπλωματικό «τείχος» στις βλέψεις Τραμπ
Επίδειξη αλληλεγγύης και γεωπολιτικό μήνυμα από Οτάβα και Παρίσι, εν μέσω αμερικανικών πιέσεων
Καναδάς και Γαλλία εγκαινιάζουν προξενεία στη Γροιλανδία, στέλνοντας μήνυμα στήριξης απέναντι στις δηλώσεις Τραμπ για έλεγχο του νησιού.
Ο Καναδάς και η Γαλλία προχωρούν στο άνοιγμα νέων προξενείων στη Γροιλανδία, σε μια κίνηση με έντονο πολιτικό και γεωστρατηγικό συμβολισμό, μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να «αποκτήσει» τον έλεγχο της περιοχής για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο Καναδάς εγκαινιάζει το πρώτο του διπλωματικό προξενείο στη Γροιλανδία, με αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων να μεταβαίνει την Παρασκευή στο Νουούκ. Στην αποστολή συμμετέχουν η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, Μέρι Σάιμον, και η υπουργός Εξωτερικών, Ανίτα Ανάντ, ενώ την αποστολή συνοδεύει πλοίο της Καναδικής Ακτοφυλακής.
Λίγο πριν από την επίσκεψη, η Σάιμον τόνισε ότι ο Καναδάς «στέκεται ακλόνητα στο πλευρό του λαού της Γροιλανδίας, που θα αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του». Την ίδια ημέρα, και η Γαλλία αναμένεται να ανοίξει το δικό της προξενείο στο νησί, γεγονός που σηματοδοτεί ιστορική διεύρυνση της διεθνούς διπλωματικής παρουσίας στη Γροιλανδία. Μέχρι σήμερα, μόνο οι ΗΠΑ και η Ισλανδία διέθεταν επίσημες διπλωματικές αποστολές στο Νουούκ.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται και ως σαφές μήνυμα στήριξης από συμμάχους του ΝΑΤΟ προς τη Γροιλανδία, μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τον έλεγχο της περιοχής για να αντιμετωπίσουν απειλές από τη Ρωσία ή την Κίνα. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αμβλύνει τη ρητορική του, δηλώνοντας ότι εξετάζει πλέον μια πιθανή συμφωνία μετά από επαφές με τη Δανία και ευρωπαϊκούς συμμάχους, το θέμα παραμένει ανοιχτό.
Για τον Καναδά, η Γροιλανδία έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των στενών δεσμών μεταξύ των Ινουίτ. Η πρωτεύουσα της καναδικής περιοχής Νούναβουτ, Ικαλούιτ, απέχει μόλις μία ώρα πτήσης από το Νουούκ, ενώ οι κοινές πολιτισμικές ρίζες υπογραμμίζονται και από την καταγωγή της ίδιας της Μέρι Σάιμον, η οποία είναι Ινουίτ.
Η καναδική κυβέρνηση ενισχύει συνολικά τη στρατηγική της στον Αρκτικό Κύκλο, δεσμευόμενη για μόνιμη στρατιωτική παρουσία και επενδύσεις άνω του 1 δισ. καναδικών δολαρίων σε υποδομές. Όπως έχει δηλώσει η Ανίτα Ανάντ, η άμυνα της Αρκτικής αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας» για τον Καναδά.
(Με πληροφορίες BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.