- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μινεάπολη: Ο Τραμπ παίζει το χαρτί της αποκλιμάκωσης μετά τη δολοφονία (και) του Άλεξ Πρέτι
Θύελλα αντιδράσεων και οργή
Μινεάπολη: Υπό πίεση μετά τον θάνατο διαδηλωτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ παίζει το χαρτί της αποκλιμάκωσης
Πράκτορες ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί στη Μινεάπολη θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από σήμερα Δευτέρα (26.1). Ο Ντόναλντ Τραμπ πολλαπλασιάζει τις κατευναστικές χειρονομίες μετά τον θάνατο δεύτερου Αμερικανού από σφαίρες αστυνομικών στους οποίους ανατέθηκε η υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του. Ο θάνατος του Άλεξ Πρέτι, νοσοκόμου σε μονάδα εντατικής θεραπείας, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το Σάββατο στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Μινεσότας ήταν «τραγωδία» και ο πρόεδρος «δεν θέλει να βλέπει κόσμο να τραυματίζεται ή να σκοτώνεται στους δρόμους», διαβεβαίωσε τον Τύπο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ.
Αντιμέτωπος με θύελλα επικρίσεων για την σκληρή γραμμή στη Μινεάπολη, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Truth Social πως είχε «πολύ καλή» τηλεφωνική συζήτηση με τον δημοκρατικό κυβερνήτη της πολιτείας Τιμ Γουόλς, κατόπιν με τον δήμαρχο της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι. Αυτός ο τελευταίος ανακοίνωσε κατόπιν μέσω X ότι «μερικοί ομοσπονδιακοί πράκτορες θα αρχίσουν να αποχωρούν από την περιοχή» εντός της ημέρας. «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι προκειμένου οι υπόλοιποι (πράκτορες) που εμπλέκονται στην επιχείρηση αυτή να φύγουν», πρόσθεσε ο δημοκρατικός αιρετός.
Ο κ. Φρέι αναμένεται να συναντηθεί επίσης εντός της ημέρας με τον Τομ Χόμαν, στον οποίο ανατέθηκε να συνεχίσει να εκτελεί την πολιτική μαζικών απελάσεων μεταναστών του προέδρου Τραμπ και ο οποίος στάλθηκε εκεί χθες βράδυ. Ο κ. Χόμαν, που «αναφέρεται άμεσα» στον αρχηγό του κράτους, θα διευθύνει τις επιχειρήσεις της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE), αντικαθιστώντας τον αρχηγό της αστυνομίας συνόρων Γκρεγκ Μποβίνο, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Παραμένει ωστόσο η απαίτηση του κ. Τραμπ, πλέον κόκκινη γραμμή για τους τοπικούς δημοκρατικούς αιρετούς, να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση.
Μεγάλο μέρος της πολιτείας θεωρείται στην πράξη «καταφύγιο» για τους μετανάστες: έχει περιορίσει τη συνεργασία των τοπικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου με την ICE.
Σε ατμόσφαιρα ακραίας πόλωσης μετά τον θάνατο της Ρενέ Γκουντ, 37χρονης Αμερικανίδας, από τις σφαίρες ομοσπονδιακού αστυνομικού στη Μινεάπολη την 7η Ιανουαρίου, η δικαιοσύνη κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε δυο μέτωπα χθες. Κατά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ομοσπονδιακή δικάστρια υποσχέθηκε ότι θα αποφανθεί γρήγορα όσον αφορά την αξίωση του γενικού εισαγγελέα της Μινεσότας να ανασταλεί η αντιμεταναστευτική επιχείρηση στην πολιτεία.
Αυτό μπορεί να αποτελέσει νομικό προηγούμενο στις ΗΠΑ, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Σουλτς, καθηγητής πολιτικών επιστημών και δικαίου στο πανεπιστήμιο Χάμλιν. Προσφυγή για να εμποδιστούν οι αρχές να καταστρέψουν αποδεικτικό υλικό στην υπόθεση Πρέτι εξετάστηκε, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε ετυμηγορία ακόμη. «Διενεργείται έρευνα (...) προφανώς δεν θα καταστρέψουμε αποδείξεις», διαβεβαίωσε ο δεύτερος τη τάξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Τοντ Μπλαντς - άλλοτε προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ -το Fox News χθες το πρωί.
Μεταξύ άλλων, οι δημοκρατικοί στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο απειλούν ότι θα παγώσουν τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους αν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση.
Ο Τραμπ υπονόησε πως οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί θα φύγουν από τη Μινεσότα «κάποια δεδομένη στιγμή»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal την Κυριακή ο πρόεδρος Τραμπ υπονόησε πως οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί θα φύγουν από τη Μινεσότα «κάποια δεδομένη στιγμή».
Για τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι, είπε πως «δεν μου αρέσουν οι πυροβολισμοί», συμπλήρωσε όμως πως «αλλά δεν μου αρέσει κάποιος να πηγαίνει σε διαδήλωση οπλισμένος». Όπως και στην υπόθεση της Ρενέ Γκουντ, η κυβέρνησή του επέρριψε την ευθύνη για τον θάνατο του 37χρονου νοσοκόμου στον ίδιο, κατηγορώντας τον πως έφερε πιστόλι--είχε ωστόσο άδεια οπλοφορίας, αντέτειναν οι τοπικές αρχές.
Ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα βίντεο που απαθανατίζουν τον θάνατό του αντικρούει την επίσημη εκδοχή, κατά την οποία ήγειρε απειλή για τη ζωή των ομοσπονδιακών πρακτόρων. Πλάνα δείχνουν τον νοσοκόμο στον δρόμο, καθώς καταγράφει γυρίζοντας βίντεο με το κινητό τηλέφωνό του επιχείρηση οπλισμένων ανδρών οι οποίοι φορούν γιλέκα που αναγράφουν «αστυνομία». Προσπαθεί να επέμβει όταν πράκτορας σπρώχνει βίαια διαδηλώτρια και δέχεται σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο. Πράκτορας τον ρίχνει μπρούμυτα και τον περικυκλώνουν πολλοί άλλοι συνάδελφοί του.
Όταν αστυνομικός ντυμένος με γκρι στολή βρίσκει όπλο στη μέση του Άλεξ Πρέτι, που κρατούν πολλοί άλλοι αστυνομικοί, ακούγεται πυροβολισμός. Ακολουθούν πολλοί άλλοι πυροβολισμοί- τουλάχιστον δέκα. Οι γονείς του θύματος κατηγόρησαν με ανακοίνωσή τους την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ ότι διασπείρει «αηδιαστικά ψέματα» για τον γιο τους.
Ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ πρόσαψε τον Άλεξ Πρέτι ούτε λίγο ούτε πολύ «εσωτερική τρομοκρατία», ενώ ο Γκρεγκ Μποβίνο δήλωσε στο CNN πως οι πράκτορές του που πυροβόλησαν τον Άλεξ Πρέτι ήταν «τα θύματα» στην υπόθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η έρευνα στόχευε να πιέσει τη Fed για μείωση επιτοκίων
H εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Το κορίτσι ονομάστηκε μάλιστα προσωρινά Jeanne Westgate, από το εμπορικό κέντρο όπου βρέθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.