- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» – Ανοίγει δίαυλος μυστικής διπλωματίας
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει πρόσκληση Πούτιν από Τραμπ, με φόντο Ουκρανία, ενέργεια και Γροιλανδία
Επιβεβαιώνεται πρόσκληση Πούτιν από Τραμπ, με γεωπολιτικά ανοίγματα σε Ουκρανία, ενέργεια και Αρκτική
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε επίσημη πρόσκληση να συμμετάσχει στο λεγόμενο «Συμβούλιο της Ειρήνης», πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω διεθνών διεργασιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, διευκρινίζοντας ότι η πρόσκληση διαβιβάστηκε «μέσω διπλωματικών οδών» και ότι η Μόσχα επιθυμεί να αποσαφηνίσει «όλες τις αποχρώσεις» της πρότασης Τραμπ.
Πρόσκληση Τραμπ σε Πούτιν και διαπραγματεύσεις για Ουκρανία – Ενέργεια
Η επιβεβαίωση της πρόσκλησης έρχεται ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκηνιακή διπλωματία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, με αντικείμενο πιθανά «deals» στον τομέα της ενέργειας, στο περιθώριο των συνομιλιών για την Ουκρανία.
Αν και το Κρεμλίνο δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για τη σύνθεση ή τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Ειρήνης, η κίνηση εκλαμβάνεται ως ένδειξη προσπάθειας του Τραμπ να διαμορφώσει εναλλακτικούς διαύλους διεθνούς διαπραγμάτευσης, εκτός των παραδοσιακών πολυμερών σχημάτων.
Γροιλανδία και ιστορικός ρόλος Τραμπ
Παράλληλα, ο Πεσκόφ σχολίασε δηλώσεις ειδικών σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ «θα μείνει στην ιστορία» αν θέσει τη Γροιλανδία υπό αμερικανικό έλεγχο, αποφεύγοντας ωστόσο να αξιολογήσει αν μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική ή αρνητική.
«Ίσως μπορούμε να αφαιρέσουμε από τη συζήτηση το αν αυτό είναι καλό ή κακό ή αν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση θα είχε παγκόσμια ιστορική σημασία.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τραμπ ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για τη Γροιλανδία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε λόγο για «ανησυχητικές πληροφορίες» το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας ότι η Μόσχα δεν θα σχολιάσει φερόμενα ρωσικά σχέδια για το νησί της Αρκτικής.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτους» τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι Ρωσία και Κίνα απειλούν τη Γροιλανδία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Υπόσχεση για αμερικανική στήριξη σε πιθανή εξέγερση
«Φρικτή και επικίνδυνη ιδέα», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.