- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν: Ο Τραμπ προειδοποιεί πριν τον απαγχονισμό διαδηλωτή - «Θα λάβουμε σκληρά μέτρα»
Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 2.500
Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν: Ο Τραμπ προειδοποιεί πριν τον απαγχονισμό διαδηλωτή - «Θα λάβουμε σκληρά μέτρα»
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε «πολύ ισχυρή δράση» εάν οι ιρανικές αρχές αρχίσουν να εκτελούν αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών από την κρίση φέρεται να έχει ξεπεράσει τους 2.500.
Οι ιρανικές αρχές φέρονται να προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στην εκτέλεση του 26χρονου Έρφαν Σολτάνι, ο οποίος συνελήφθη στις 8 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν. Πρόκειται, σύμφωνα με ακτιβιστές, για την πρώτη εκτέλεση με απαγχονισμό που συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες πανεθνικές κινητοποιήσεις κατά του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
O πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη στο CBS για την εκτέλεση Σολτανί προειδοποίησε με πολύ σκληρά μέτρα αν γίνει η εκτέλεση του νεαρού Ιρανού. «Θα λάβουμε πολύ σκληρά μέτρα. Αν κάνουν κάτι τέτοιο, θα λάβουμε πολύ σκληρά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ενώ όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη δολοφονία του τότε ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, το 2019.
Σύμφωνα με το Human Rights Activists News Agency (HRANA), οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.571, αριθμός πρωτοφανής για διαδηλώσεις στο Ιράν εδώ και δεκαετίες και συγκρίσιμος μόνο με την περίοδο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Η ιρανική κρατική τηλεόραση προχώρησε στην πρώτη έμμεση παραδοχή απωλειών, κάνοντας λόγο για «πολλούς μάρτυρες». Παράλληλα, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράν.
Το Ιράν κατηγορεί τον Τραμπ ότι ενθαρρύνει την πολιτική αποσταθεροποίηση και υποκινεί τη βία
Η ιρανική διπλωματία κατηγόρησε χθες Τρίτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ενθαρρύνει την πολιτική αποσταθεροποίηση, υποκινεί τη βία, απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με επιστολή του ιρανού πρεσβευτή Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι ΗΠΑ και το ισραηλινό καθεστώς φέρουν άμεση και αναντίρρητη νομική ευθύνη για τη συνεπαγόμενη απώλεια ζωών αθώων πολιτών, ιδιαίτερα νέων», τόνισε ο κ. Ιραβανί στην επιστολή, που κοινοποίησε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η επιστολή συντάχθηκε σε αντίδραση για ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσής του νωρίτερα χθες.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σκέψη δημιουργίας ενός διεθνούς «άξονα λογικής» αποκτά χαρακτήρα επείγοντος λαμβάνοντας υπόψη το αδιέξοδο Τραμπ στο Ιράν
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.