- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Κλείνει το αεροδρόμιο του Άντεν καθώς βαθαίνει η ρήξη Σαουδικής Αραβίας – ΗΑΕ για την Υεμένη
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια γενικευμένη επιδείνωση της κρίσης
Κλείνει το αεροδρόμιο του Άντεν καθώς βαθαίνει η ρήξη Σαουδικής Αραβίας – ΗΑΕ για την Υεμένη
Οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν ανεστάλησαν την Πέμπτη, σε ένα ακόμη σημάδι της κλιμακούμενης κρίσης μεταξύ της Σαουδική Αραβία και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των δύο δυνάμεων του Κόλπου των οποίων ο ανταγωνισμός αναδιαμορφώνει το ήδη διαλυμένο από τον πόλεμο τοπίο της Υεμένης.
Στο αεροδρόμιο, που αποτελεί τη βασική διεθνή πύλη για τις περιοχές της Yεμένης εκτός ελέγχου των Χούθι, δεκάδες επιβάτες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στον τερματικό σταθμό, περιμένοντας ενημέρωση για την τύχη των πτήσεών τους. Αργότερα την ίδια ημέρα, υεμενίτικες πηγές ανέφεραν ότι οι πτήσεις από και προς το Άντεν με προορισμούς εκτός ΗΑΕ επρόκειτο να επανεκκινήσουν, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί άμεσα.
Η αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας αποδίδεται σε διαφωνία σχετικά με περιορισμούς στις πτήσεις προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και οι εμπλεκόμενες πλευρές δίνουν αντικρουόμενες εκδοχές για το τι ακριβώς συνέβη και ποιος φέρει την ευθύνη.
«Υποφέρουμε, και εδώ υπάρχουν πολλοί ακόμη ασθενείς και ηλικιωμένοι που περιμένουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Αουάντ αλ-Σουμπάιχι, ο οποίος περίμενε πτήση προς το Κάιρο για ιατρική περίθαλψη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στηρίζουν το Southern Transitional Council (STC), το αποσχιστικό κίνημα που κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις στη νότια Υεμένη από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Η Σαουδική Αραβία, βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης, θεώρησε την κίνηση αυτή απειλή, προκαλώντας τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις Ριάντ–Αμπού Ντάμπι εδώ και δεκαετίες.
Το υπουργείο Μεταφορών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης –το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του STC– κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι επέβαλε «εναέριο αποκλεισμό», υποστηρίζοντας πως το Ριάντ απαίτησε όλες οι πτήσεις να διέρχονται από σαουδαραβικό έδαφος για πρόσθετους ελέγχους. Όταν το υπουργείο αντέδρασε, η Σαουδική Αραβία φέρεται να διευκρίνισε ότι ο περιορισμός αφορούσε μόνο τις πτήσεις μεταξύ Άντεν και ΗΑΕ.
Σαουδαραβική πηγή αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας σε περιορισμούς πτήσεων, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης επέβαλε τον περιορισμό στις πτήσεις Άντεν–ΗΑΕ για να περιορίσει την ένταση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Μεταφορών, που ελέγχεται από τις νότιες δυνάμεις, αντέδρασε διατάσσοντας πλήρη αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας αντί να συμμορφωθεί με τον συγκεκριμένο περιορισμό.
Αξιωματούχος του γραφείου του υπουργού Μεταφορών διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό, λέγοντας ότι ο υπουργός δεν εξέδωσε καμία απόφαση για το κλείσιμο του αεροδρομίου. Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει άμεσα με την ηγεσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία από τότε που το STC κατέλαβε εδάφη στον νότο. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια γενικευμένη επιδείνωση της κρίσης στην Υεμένη, η οποία έχει φέρει στο φως το βαθύ ρήγμα ανάμεσα στις δύο πετρελαιοπαραγωγές δυνάμεις του Κόλπου. Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα τα ΗΑΕ ότι πιέζουν το STC να κινηθεί προς τα σαουδαραβικά σύνορα, χαρακτηρίζοντας την εθνική της ασφάλεια «κόκκινη γραμμή». Τα ΗΑΕ απάντησαν ανακοινώνοντας την απόσυρση των εναπομεινάντων δυνάμεών τους από την Υεμένη.
Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά από αεροπορικό πλήγμα της σαουδαραβικής συμμαχίας στο λιμάνι της Μουκάλα, το οποίο –σύμφωνα με τη συμμαχία– χρησιμοποιούνταν για την παροχή ξένης στρατιωτικής υποστήριξης στους αποσχιστές.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Κατάρ και η Αίγυπτος
Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη
Ο πρόεδρος του σχολείου δήλωσε ότι οι κερκίδες ελέγχονται και ότι θα γίνει δεύτερη επιθεώρηση μετά το ατύχημα
Tα πλάνα προκάλεσαν συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του διανομέα
Αμφισβητείται η αμεροληψία της Λετίσια Τζέιμς λόγω δηλώσεων στήριξης προς την καταγγέλλουσα
Τα σχολικά κτίρια, οι ώρες μαθημάτων και η απουσία εκπαιδευτικών
Έρευνα για την κίνηση της ευρωβουλευτή σε έκθεση για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου
Ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος κρατιδιακού κοινοβουλίου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για επικίνδυνη ρητορική
Δύο ακόμη παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και υποδομές
Επλήγη και δεύτερο εμπορικό πλοίο στη βουλγαρική ΑΟΖ
Παραμένει διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση
Τα σκάνδαλα διαφθοράς που πιέζουν την κυβέρνηση και το στεγαστικό
«Δεν είχε νόημα να προσπαθώ να αγοράσω ελευθερία για τον μελλοντικό μου εαυτό»
Ο 80χρονος Άουγκουστ Χάνινγκ κατηγορείται για διαρροή κρατικών μυστικών και συνεργασία με ξένη υπηρεσία
Η ιστορία πίσω από το «πρόσωπο» των μαθητικών κινητοποιήσεων
Πώς η αδελφότητα Chi Pai του Κορνέλ φέρνει στο προσκήνιο τις πρακτικές του παλαιότερου θεσμού εντός των αμερικανικών πανεπιστημίων
Οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.