- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βέλγιο: Έφοδος των αρχών στη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ - Υπό κράτηση η Φεντερίκα Μογκερίνι
Τρεις συλλήψεις - Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έρευνα σχετικά με υπόθεση απάτης
Βέλγιο: Έφοδος της αστυνομίας σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες για υπόθεση απάτης - Τρεις συλλήψεις
Οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις, έπειτα από έφοδο στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS) και στο Κολλέγιο της Ευρώπης στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση απάτης που συνδέεται με την εκπαίδευση νέων διπλωματών, με χρηματοδότηση της Ε.Ε.
Οι έρευνες διεξήχθησαν στην EEAS στις Βρυξέλλες, σε κτίρια του Κολεγίου της Ευρώπης στην πόλη Μπριζ και σε ιδιωτικές κατοικίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της EPPO. Στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών έχει μπει η Διπλωματική Ακαδημία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για νέους διπλωμάτες σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Κατά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υπάρχουν «έντονες υποψίες» ότι παραβιάστηκαν οι κανόνες περί «δίκαιου ανταγωνισμού» όταν «κοινοποιήθηκαν εμπιστευτικές πληροφορίες» σε έναν από τους υποψηφίους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε στο Politico ότι οι έφοδοι συνδέονται με έρευνα που ξεκίνησε πριν η Κάγια Κάλας αναλάβει καθήκοντά της ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Σύμφωνα με τη Le Soir, υπό κράτηση βρίσκεται η πρώην ύπατη εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και νυν πρύτανης του Κολεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Το Κολέγιο της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1949, θεωρείται το «φυτώριο» της Ε.Ε. για διπλωμάτες και δημόσιους λειτουργούς, με αποφοίτους που περιλαμβάνουν κορυφαίους πολιτικούς και αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Γιατί οι αρχές έκαναν έφοδο στο Κολέγιο της Ευρώπης
Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν «αν το Κολλέγιο της Ευρώπης ή αντιπρόσωποί του είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα κριτήρια επιλογής» στο πλαίσιο της διαδικασίας της υποβολής προσφορών που πραγματοποίησε η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η ευρωπαϊκή εισαγγελία, η οποία θεσπίστηκε επισήμως το 2021, είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ αρμόδιο για τη μάχη κατά των απατών στις χρηματοδοτήσεις της Ένωσης και για κάθε άλλη παράβαση που πλήττει τα οικονομικά συμφέροντά της (διαφθορά, ξέπλυμα κεφαλαίων, διασυνοριακές απάτες με το φόρο προστιθέμενης αξίας). Στο υπερεθνικό αυτό όργανο έχει ανατεθεί να ερευνά, αλλά και να διώκει και να οδηγεί στη δικαιοσύνη τους δράστες τέτοιων παραβάσεων, μια εξουσία την οποία δεν διέθετε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf).
Της έρευνας συμπροΐσταται ένας ανακριτής της δυτικής Φλάνδρας, της βελγικής επαρχίας όπου βρίσκεται η Μπρυζ. Τις έρευνες πραγματοποίησε η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου. Πριν απ' αυτή την αστυνομική επιχείρηση, η ευρωπαϊκή εισαγγελία είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας υπόπτων, κάτι που έγινε, υπογράμμισε επίσης η ευρωπαϊκή εισαγγελία, χωρίς να αναφέρει ονόματα ούτε καθήκοντα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έχω αφήσει σαφείς οδηγίες»
Κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού
Η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας δεν είναι η αύξηση ή η μείωση των αριθμών. Είναι η ποιότητα της συνύπαρξης
Διεθνής αναγνώριση ως μια προσωπικότητας -σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για περισσότερα από 70 χρόνια έζησε δίπλα στη συσκευή που της έσωσε τη ζωή
Το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό, ούτε τρομοκρατικό, λέει η αστυνομία
Το βίντεο της σύλληψης
Η 78χρονη βρέθηκε μέσα στο σπίτι της με πολλά τραύματα
O Mάικλ Γουόρντ απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες
Η κρίση αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων
Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω του στόχου της επίθεσης
Γιατί δεν βρίσκουν ποιο τρόφιμο το μεταδίδει
Τι αναφέρει η Βρετανίδα Κέλι Κλαρκ
Χιλιάδες εξαγριωμένοι στους δρόμους - Ανησυχία για την ασφάλεια των γυναικών
Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού Πίτερ Μαγιάρ
Οι πυρηνικές δοκιμές, η βομβιστική επίθεση στο πλοίο της Greenpeace και η γαλλική εμπλοκή
Ο όρος στο συμβόλαιο αγοράς που μπορεί να μπλοκάρει τη μεταπώληση
Μερικοί βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στα οχήματά τους
Δεν χάνουν χρόνο οι Εργατικοί για τη διάδοχη κατάσταση στην Ντάουνινγκ Στριτ
Ποιος έδωσε τις 500.000 λίρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.