Κοσμος

«Η Γαλλία να είναι έτοιμη να χάσει τα παιδιά της» σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία, είπε ο αρχηγός του γαλλικού στρατού

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σάλος με δηλώσεις Γάλλου στρατηγού για πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία – “Η Γαλλία να είναι έτοιμη να χάσει τα παιδιά της”
Σάλος με δηλώσεις Γάλλου στρατηγού για πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία – “Η Γαλλία να είναι έτοιμη να χάσει τα παιδιά της” © EPA/ BENOIT TESSIER / POOL

Αρχηγός γαλλικού Στρατού: «Να ετοιμάζονται οι πολίτες να χάσουν τα παιδιά τους σε πόλεμο με τη Ρωσία»

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η αναφορά, σε συνέδριο Δημάρχων, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Φαμπιέν Μαντόν, ότι θα πρέπει η χώρα να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο «να χάσει τα παιδιά της».

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των Γάλλων δημάρχων στο Παρίσι, ο στρατηγός Μαντόν, μιλώντας για την κρίση με την Ρωσία και απευθυνόμενος στους τοπικούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να «δεχτούν τη δυστυχία για να προστατεύσουν αυτό που είμαστε». «Έχουμε όλη τη γνώση και όλη την οικονομική και δημογραφική δύναμη για να αποτρέψουμε το καθεστώς της Μόσχας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν η Γαλλία δεν είναι έτοιμη «να αποδεχτεί την απώλεια των παιδιών της και να υποφέρει οικονομικά, καθώς οι προτεραιότητες θα δοθούν στην παραγωγή άμυνας, τότε κινδυνεύουμε».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις, των οποίων κοινός τόπος ήταν ότι ο Γάλλος στρατηγός υπερέβη τον ρόλο του. Θέλοντας να καταλαγιάσει αυτές τις αντιδράσεις εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου δήλωσε σήμερα ότι ο στρατηγός Φαμπιέν Μαντόν αναφερόταν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, οι οποίες είναι «τα παιδιά του Έθνους».

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι «μία χώρα που δεν είναι σε θέση να αμυνθεί θα κληθεί να υποταχθεί» και ότι «μία χώρα που δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είναι μία αδύναμη χώρα». Μέσα σε αυτό το κλίμα η γαλλική κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα μία ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Γάλλους να είναι πάντα έτοιμοι για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων, είτε πολεμικών, είτε φυσικών καταστροφών, είτε οικολογικών, είτε υγειονομικών κ.λπ.

Risque de guerre avec la Russie: la France doit «accepter de perdre ses enfants» selon Fabien Mandon

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ειδικότερα με ποιον τρόπο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι πολίτες για να επιβιώσουν τις πρώτες 72 ώρες μίας μεγάλης κρίσης. Συγκεκριμένα οι αρμόδιες αρχές συνιστούν να υπάρχει σε κάθε σπίτι ένα κουτί με τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα, τρόφιμα, είδη υγιεινής, ραδιόφωνο, μπαταρίες, νερό κ.ά.

«Η Ευρώπη ίσως έζησε το τελευταίο ειρηνικό καλοκαίρι»

Την ίδια στιγμή, σε μια «μαύρη» εκτίμηση προχώρησε ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, σύμφωνα με την οποία, το περασμένο καλοκαίρι «ίσως ήταν το τελευταίο ειρηνικό» για την Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ενδέχεται να συμβεί πριν από το 2029.

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, ενώ μέχρι πρόσφατα η Γερμανία και το ΝΑΤΟ θεωρούσαν πιθανή μια ρωσική επίθεση στη Συμμαχία από το 2029 και μετά, οι νεότερες αξιολογήσεις κάνουν λόγο για πιθανή κλιμάκωση ήδη από το 2028. Ο ίδιος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι στρατιωτικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ήδη ζήσαμε το τελευταίο ειρηνικό καλοκαίρι».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY