- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Κνεσέτ προχωρά το νομοσχέδιο για θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που σκοτώνουν Ισραηλινούς πολίτες
Η μονα. δική εκτέλεση που έχει γίνει μετά από πολιτική δίκη αφορά τον Άντολφ Άιχμαν το 1962
Η Κνεσέτ προχωρά το νομοσχέδιο για θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που σκοτώνουν Ισραηλινούς πολίτες
Η Κνεσέτ ενέκρινε σε πρώτη ψηφοφορία νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή θανατικής ποινής σε Παλαιστίνιους μαχητές που καταδικάζονται για τον φόνο Ισραηλινών πολιτών. Η πρόταση υποστηρίζεται έντονα από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Το νομοσχέδιο πέρασε με 39 ψήφους υπέρ και 16 κατά, σε σύνολο 120 εδρών. Η διαδικασία ωστόσο βρίσκεται ακόμη στην αρχική της φάση: το κείμενο θα μεταφερθεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία.
Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν τη διαδικασία. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο.
Ο Μπεν-Γκβιρ, επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη», έκανε λόγο για «απάντηση στην τρομοκρατία». Όπως είπε: «Έτσι πολεμάμε την τρομοκρατία. Μόλις γίνει νόμος, τρομοκράτες δεν θα απελευθερώνονται – θα πηγαίνουν στην κόλαση».
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) καταδίκασε έντονα την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «πολιτικό, νομικό και ανθρωπιστικό έγκλημα». Η Hamas επίσης επέκρινε την απόφαση.
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας (Amnesty International), η οποία προειδοποίησε ότι η επιβολή θανατικής ποινής ειδικά για «εγκλήματα με εθνικό κίνητρο» θα ενίσχυε την συστημική διάκριση σε βάρος των Παλαιστινίων.
Στο Ισραήλ η θανατική ποινή για κοινά εγκλήματα έχει καταργηθεί από το 1954. Η μοναδική εκτέλεση που έχει γίνει μετά από πολιτική δίκη αφορά τον Άντολφ Άιχμαν το 1962, έναν από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος.
Το ζήτημα επανήλθε λόγω των επιθέσεων της Hamas στις 7 Οκτωβρίου 2023, όπου σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και 251 απήχθησαν στη Γάζα. Από τον Οκτώβριο του 2023, το Ισραήλ έχει απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στο πλαίσιο ανταλλαγών για ομήρους. Ο Μπεν-Γκβιρ και άλλοι της άκρας δεξιάς υποστηρίζουν ότι η θανατική ποινή θα βάλει τέλος σε τέτοιες συμφωνίες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την πρώτη ψηφοφορία, ο Μπεν-Γκβιρ μοίρασε γλυκά σε βουλευτές για να γιορτάσει το αποτέλεσμα.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πούτιν δεν έχει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πόλεμο
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προαναγγέλλει συνάντηση 5+1
Φόβοι ότι η κούρσα του ανταγωνισμού θα δημιουργήσει συστήματα εκτός ελέγχου
Οι απολύσεις έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο και να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους
Ο Πάβελ Ντούροφ κατηγορείται από τη Μόσχα για τρομοκρατία
Οι hillbillies, το «μωσαϊκό», ο ρόλος των δημογραφικών μετατοπίσεων και η αποξένωση από την Ευρώπη
Μούδιασε παντού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα
Η χώρα θρηνεί για τον ψηλότερο άνθρωπο της, έναν «γενναιόδωρο και δημοφιλή γίγαντα»
Για απαράδεκτους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η επιχείρηση απελευθέρωσής της
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα - Ανεξέλεγκτα μέτωπα και θερμοκρασίες ρεκόρ
Η ατάκα στον αντιπρόεδρο και στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ που «έπιασαν» οι κάμερες
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν τις έρευνες στις πληγείσες περιοχές
Ιατρικό λάθος καταγγέλλει η οικογένειά του
Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκησε περίπου μία ώρα
Απορρίφθηκε αγωγή πρώην συνοδού πολυτελείας
Φόβοι για νέα κλιμάκωση με το Ιράν
Η σύγκρουση αλήθειας, κοινωνίας, περιβάλλοντος και πολιτικής ευθύνης.
Το αεροπλάνο που αλλάζει τα υπερατλαντικά ταξίδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.