- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το μουσείο του Λούβρου θα χρειαστεί μια εξαετία για να διορθώσει τα προβλήματα ασφαλείας
Μόνο 39% των αιθουσών του μουσείου είχαν κάμερες παρακολούθησης μέχρι το 2024
Μετά τη ληστεία, Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Λούβρο θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του έτους επιπλέον μέτρα ασφαλείας
Το μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία ξεκίνησε έλεγχο ασφαλείας πριν από μια δεκαετία, αλλά η προταθείσα αναβάθμιση δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2032, αναφέρει ο κρατικός ελεγκτής σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αλλά συντάχθηκε πριν από την εντυπωσιακή κλοπή τον περασμένο μήνα.
Η αξιοπιστία του Λούβρου στη διαφύλαξη των αναρίθμητων έργων που φιλοξενεί σπιλώθηκε από την κλοπή, μέρα μεσημέρι, από τέσσερις δράστες που διέφυγαν με κοσμήματα αξίας 102 εκατομμυρίων δολαρίων προκαλώντας διάλογο σχετικά με τα κενά ασφαλείας στο πιο πολυσύχναστο μουσείο του κόσμου.
Αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ότι η ασφάλεια δεν ήταν επαρκής.
Παρότι οι ερευνητές απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος τεσσάρων υπόπτων για ανάμειξή τους στην κλοπή, τα κλοπιμαία δεν έχουν ακόμη βρεθεί.
Αποσπάσματα από την έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είχαν ήδη διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης λίγες ημέρες μετά την κλοπή.
Μόνο 39% των αιθουσών του μουσείου είχαν κάμερες παρακολούθησης μέχρι το 2024, αναφέρει η έκθεση, και ένας έλεγχος ασφαλείας που είχε ξεκινήσει το 2015, ο οποίος διαπίστωσε ότι το μουσείο δεν παρακολουθούνταν επαρκώς και δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για τυχόν κρίση, απλώς οδήγησε μόνο σε μια προκήρυξη διαγωνισμού για έργα ασφάλειας στο τέλος του περασμένου έτους.
«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο σύμφωνα με το μουσείο, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2032», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση επισημαίνει ακόμη και τις υπερβολικές δαπάνες για την αγορά έργων τέχνης και για τον επαναπρογραμματισμό σχεδίων στην μετά covid εποχή καθώς και τα απολεσθέντα έσοδα εξαιτίας αναποτελεσματικότητας και απάτης με εισιτήρια, ως παράγοντες που συμβάλλουν στην αδυναμία του μουσείου να ανακαινίσει την γηρασμένη υποδομή.
Ακόμη και οι πρωτοβουλίες για αναπτυξιακά έργα που ανακοίνωσε φέτος το μουσείο δεν βασίστηκαν σε μελέτες σκοπιμότητας, είτε τεχνικές είτε οικονομικές, και δεν έλαβαν υπόψη τις ανάγκες σε προσωπικό, σημειώνει η έκθεση.
Η έκθεση περιέχει 10 συστάσεις, ανάμεσά τους τη μείωση του αριθμού των αποκτημάτων του μουσείου, την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων και την ανακαίνιση της ψηφιακής υποδομής και της διακυβέρνησής του.
Ενόψει της «χρόνιας υποχρηματοδότησης στα συστήματα πληροφορικής», αναφέρει ο ελεγκτής, «το μουσείο θα πρέπει να ενισχύσει τη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, η οποία παραμένει ανεπαρκής για ένα ίδρυμα του μεγέθους του Λούβρου».
Η κλοπή ενισχύει μόνο ορισμένες από τις παρατηρήσεις που γίνονται στην έκθεση, δήλωσε ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί σήμερα στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τη ληστεία «εκκωφαντικό» συναγερμό.
Μετά τη ληστεία, Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Λούβρο θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του έτους επιπλέον μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων συσκευών για την αποτροπή εισβολών στο μουσείο και φραγμάτων για τα οχήματα σε κοντινές δημόσιες οδούς.
Τον Ιανουάριο, εν μέσω αυξανόμενων παραπόνων για την αναταραχή στο μουσείο, η Γαλλία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό έργο που περιλαμβάνει ένα νέο χώρο αφιερωμένο στη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο, τον πιο διάσημο πίνακα στον κόσμο, και νέα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των επισκεπτών και των πολύτιμων εκθεμάτων του.
Σε γραπτές παρατηρήσεις που δημοσίευσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί δήλωσε ότι συμφωνεί με την επείγουσα αναγκαιότητα των τεχνικών εργασιών και επανέλαβε τις εκκλήσεις για άμεσα διορθωτικά μέτρα.
Η διευθύντρια του Λούβρου Λοράνς ντε Καρ δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ότι υποστηρίζει τις περισσότερες από τις συστάσεις του ελεγκτή, αλλά επέμεινε ότι το μακροπρόθεσμο σχέδιο μετασχηματισμού του μουσείου είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
«Πλήρη διαφάνεια» δηλώνει η υπεράσπιση εν μέσω έρευνας της ΕΕ
Η χώρα έχει σήμερα υπό τον έλεγχό της σχεδόν το 20% της ουκρανική επικράτειας
Το προφίλ του νέου επικεφαλής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.