- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας σε όλα τα φαρμακεία της Αγγλίας
«Mία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας από τη δεκαετία του 1960»
Η Αγγλία διαθέτει δωρεάν το χάπι της επόμενης μέρας σε όλα τα φαρμακεία, διευκολύνοντας την πρόσβαση των γυναικών στην επείγουσα αντισύλληψη.
Η Αγγλία διαθέτει πλέον δωρεάν το χάπι της επόμενης μέρας σε όλα τα φαρμακεία, στο πλαίσιο μιας μεγάλης μεταρρύθμισης για τη βελτίωση της πρόσβασης στην επείγουσα αντισύλληψη και την εξάλειψη των γεωγραφικών ανισοτήτων.
Περίπου 10.000 φαρμακεία στην Αγγλία μπορούν πλέον να προσφέρουν το χάπι χωρίς χρέωση, απαλλάσσοντας τις γυναίκες από την ανάγκη να επισκεφθούν γιατρό ή κλινική σεξουαλικής υγείας. Μέχρι πρόσφατα, σε ορισμένες περιοχές το κόστος έφτανε τα 30 λίρες.
Η Δρ Σου Μαν, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας, χαρακτήρισε την αλλαγή «μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας από τη δεκαετία του 1960» και «πραγματική τομή στην προσβασιμότητα της αναπαραγωγικής φροντίδας».
«Από σήμερα, οι γυναίκες μπορούν απλώς να επισκεφθούν το τοπικό τους φαρμακείο και να λάβουν δωρεάν το χάπι της επόμενης μέρας, χωρίς ραντεβού ή επιπλέον διαδικασίες», είπε.
Με το 80% του πληθυσμού να ζει σε απόσταση μικρότερη των 20 λεπτών με τα πόδια από φαρμακείο, το μέτρο αποτελεί, όπως τόνισε, «παράδειγμα του πώς η φροντίδα υγείας φτάνει πιο κοντά στις κοινότητες».
Η απόφαση συνοδεύεται και από άλλη πρωτοβουλία: όσοι ξεκινούν αντικαταθλιπτική αγωγή θα μπορούν επίσης να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη από τον φαρμακοποιό τους σχετικά με τη θεραπεία και τις αλλαγές τρόπου ζωής.
Ο Χένρι Γκρεγκ, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Φαρμακείων, που εκπροσωπεί περίπου 6.000 ανεξάρτητα φαρμακεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Είναι μια θετική εξέλιξη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα φαρμακεία. Για πολύ καιρό η πρόσβαση στη δωρεάν επείγουσα αντισύλληψη ήταν ζήτημα τύχης, ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα φαρμακεία, «τα οποία δέχονται τεράστια πίεση και κλείνουν με αυξανόμενο ρυθμό», χρειάζονται βιώσιμη χρηματοδότηση για να συνεχίσουν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.
Ο υπουργός Υγείας Στίβεν Κίνοκ χαρακτήρισε το μέτρο «μεγάλο βήμα προόδου» που καταργεί τα εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών σε αναπαραγωγική φροντίδα. «Τα φαρμακεία είναι πυρήνες των κοινοτήτων - αξιόπιστα και εύκολα προσβάσιμα. Είναι ζωτικής σημασίας να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και φαρμάκων», πρόσθεσε.
(Με πληροφορίες The Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Υπόσχεση για αμερικανική στήριξη σε πιθανή εξέγερση
«Φρικτή και επικίνδυνη ιδέα», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί
Απόφαση ανοίγει τον δρόμο για μαζικές επιστροφές χρημάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες εισαγωγείς
Μονταρισμένο βίντεο με πολεμικά πλήγματα και σκηνές από videogame προκαλεί έντονες αντιδράσεις
Ο γιος του τελευταίου σάχη δηλώνει ότι ο διάδοχος του Χαμενεΐ θα στερείται νομιμότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.