Βραβείο Ζαχάροφ 2025: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά δύο φυλακισμένους δημοσιογράφους
Οι Αντρέι Ποσομπούτ και Μζία Αμαγκλομπέλι βραβεύονται για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου
Το Ευρωκοινοβούλιο απονέμει το Βραβείο Ζαχάροφ 2025 στους φυλακισμένους δημοσιογράφους Αντρέι Ποσομπούτ και Μζία Αμαγκλομπέλι.
Δύο δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη φυλακή για τη δράση και τη φωνή τους υπέρ της ελευθερίας του λόγου τιμώνται φέτος με το Βραβείο Ζαχάροφ 2025 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι Αντρέι Ποσομπούτ από τη Λευκορωσία και Μζία Αμαγκλομπέλι από τη Γεωργία ανακηρύχθηκαν νικητές του Βραβείου Ζαχάροφ 2025, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Με την απονομή του φετινού βραβείου τιμούμε δύο δημοσιογράφους των οποίων το θάρρος λάμπει ως φάρος για όσους αρνούνται να σιγήσουν. Πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την αλήθεια, αλλά έγιναν σύμβολα του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε η Μέτσολα.
Imprisoned journalists Andrzej Poczobut from Belarus and Mzia Amaglobeli from Georgia have been awarded the European Parliament's 2025 Sakharov Prize for Freedom of Thought. pic.twitter.com/tUMF5q6ZjC
— European Parliament (@Europarl_EN) October 22, 2025
Ο Αντρέι Ποσομπούτ, μέλος της πολωνικής μειονότητας στη Λευκορωσία, γνωστός για την κριτική του απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο, κρατείται από το 2021 και εκτίει ποινή οκτώ ετών σε σωφρονιστική αποικία. Η υγεία του έχει επιδεινωθεί, ενώ η οικογένειά του δεν επιτρέπεται να τον επισκεφθεί.
Η Μζία Αμαγκλομπέλι, διευθύντρια των ανεξάρτητων μέσων Batumelebi και Netgazeti, συνελήφθη στις αρχές του 2025 επειδή συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία. Καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με πολιτικά κίνητρα, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα πολιτική κρατούμενη στη χώρα μετά την ανεξαρτησία της.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εδώ και χρόνια στηρίζει τις δημοκρατικές δυνάμεις της Λευκορωσίας και της Γεωργίας, έχει ζητήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση και των δύο δημοσιογράφων.
Το Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης, θεσπισμένο το 1988 προς τιμήν του σοβιετικού διαφωνούντα Αντρέι Ζαχάροφ, αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ των παλαιότερων βραβευθέντων συγκαταλέγονται προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, η Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Ντενί Μουκουέγκε.
Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάροφ 2025 θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 16 Δεκεμβρίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Απίστευτα βίαιη η σύγκρουση των τρένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο άξονας γύρω από τον οποίο αναδιατάσσονται θεσμοί και συμπεριφορές
Ένα γαλλικό προηγούμενο, διαφωτιστικό για επίδοξους «τιμωρούς του συστήματος»
Η Κοπεγχάγη απέχει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς οξύνεται η ένταση με τις ΗΠΑ
Το ίντερνετ θα αποκατασταθεί όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.