Τραμπ: Ο ισραηλινός στρατός θα επιστρέψει στη Γάζα μόλις το πω
Προειδοποίηση προς τη Χαμάς για την εκεχειρία
Τραμπ: «Ο ισραηλινός στρατός θα επιστρέψει στη Γάζα μόλις το πω»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ισραηλινό στρατό να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα, εάν η Χαμάς δεν τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας. «Οι Ισραηλινοί μπορούν να επιστρέψουν στους δρόμους της Γάζας μόλις το πω εγώ», δήλωσε σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο CNN.
Ο Τραμπ υπενθύμισε ότι το σχέδιό του προβλέπει την άμεση επιστροφή όλων των ομήρων – ζωντανών και νεκρών – εντός 72 ωρών από την αποδοχή της συμφωνίας. Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί 20 όμηροι ζωντανοί, αλλά μόλις τέσσερα σώματα νεκρών, εκ των οποίων το ένα δεν ανήκει σε Ισραηλινό όμηρο. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και έχει προειδοποιήσει για περιορισμό ή καθυστέρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η απελευθέρωση των ζωντανών ομήρων ήταν «πρωταρχικής σημασίας», ωστόσο υπογράμμισε ότι η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί ή «θα την αφοπλίσουμε εμείς». Στο σχέδιο 20 σημείων που έχει παρουσιάσει, προβλέπεται αμνηστία για τα μέλη που θα αποκηρύξουν τη βία και θα παραδώσουν τα όπλα, ενώ όσα επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα θα έχουν ασφαλή διέλευση σε τρίτες χώρες.
Ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι είχε «σκληρές συζητήσεις» με τον Νετανιάχου, λέγοντας ότι «έπρεπε να συγκρατήσει» τις ισραηλινές δυνάμεις. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ειρήνης, τονίζοντας ότι 59 χώρες έχουν ήδη εκφράσει στήριξη στη λεγόμενη «Συμφωνία Ειρήνης Τραμπ» και θέλουν να ενταχθούν στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι εργάζεται για τον τερματισμό του και διερωτώμενος ποιο θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα: ειρήνη στη Μέση Ανατολή ή στην Ευρώπη. «Το ένα διαρκεί τρία χρόνια, το άλλο τρεις χιλιάδες», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Πηγή: CNN
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές χαρακτήρισαν το χτύπημα «τρομοκρατικό» και «αντισημιτικό»
Λεωφορείο που μετέφερε μαθητές έπεσε σε γκρεμό
Δεν αναζητείται τρίτο άτομο, ανακοίνωσε η αστυνομία
«Παρά τη λογοκρισία θα συνεχίσουμε να δημοσιογραφούμε ανεξάρτητα», τόνισε η διευθύντρια Μπάρμπαρα Μάσινγκ
Τουλάχιστον 40 οι τραυματίες
Σε επιφυλακή οι Αρχές σε Βερολίνο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Ισραηλινός πολίτης
Ο αλ Αχμεντ νοσηλεύεται μετά από δύο τραύματα που έφερε από πυροβολισμούς
Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης οι Αρχές
12 οι νεκροί και 29 τραυματίες, η επίσημη ενημέρωση
Περισσότεροι από 400 αστυνομικοί στις έρευνες
Ο πρόεδρος του Ισραήλ καταγγέλλει «σκληρή επίθεση εναντίον Εβραίων»
Σκληρές εικόνες από τις πρώτες στιγμές μετά τους πυροβολισμούς στην παραλία
Στην παραλία Μπόνταϊ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση της εβραϊκής κοινότητας
Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή
Όσα περιέγραψε γείτονας του ηθοποιού
Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του μακελάρη
Το βίντεο που φέρεται να έχει καταγράψει τον μακελάρη
Γιατί η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αποτελεί μια τομή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.