- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί τα σχόλια του Τραμπ για τα εμβόλια και την παρακεταμόλη είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών
Πόσο πιθανό είναι να επανεμφανιστούν ασθένειες που είχαμε ξεχάσει
Γιατί τα σχόλια του Τραμπ για τα εμβόλια και την παρακεταμόλη είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα. Το κοινό βασίζεται σε μετρημένες, προσεκτικές δηλώσεις που στηρίζονται σε ισχυρή επιστημονική έρευνα, όταν αποφασίζει ποια φάρμακα ή εμβόλια θα πάρει το ίδιο ή τα παιδιά του.
Όταν λοιπόν ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε τη Δευτέρα από το Οβάλ Γραφείο ότι η λήψη Tylenol, γνωστού ως παρακεταμόλη, «δεν είναι καλή» και ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να «παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις» ώστε να το παίρνουν μόνο σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού, εξέφρασε εικασίες, προσωπικές απόψεις και διαίσθηση.
Για την παρακεταμόλη υπάρχουν πρόσφατες μελέτες – μια ανασκόπηση ερευνών – που υποδηλώνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και αυτισμού στα παιδιά, χωρίς όμως αιτιώδη σύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη κινδύνου.
Υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τονίσει ότι η παρακεταμόλη παραμένει το ασφαλέστερο αναλγητικό για τις έγκυες.
Η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη δεν συνιστώνται συνήθως, επειδή μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του μωρού.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ουές Στρίτινγκ, σχολίασε: «Εμπιστεύομαι τους γιατρούς περισσότερο από τον πρόεδρο Τραμπ, για να είμαι ειλικρινής».
Η Μέλ Μέρριτ, επικεφαλής πολιτικής και εκστρατειών στην Εθνική Εταιρεία Αυτισμού, δήλωσε: «Αυτό είναι επικίνδυνο, αντι-επιστημονικό και ανεύθυνο. Ο πρόεδρος Τραμπ αναπαράγει τους χειρότερους μύθους των τελευταίων δεκαετιών. Μια τέτοια επικίνδυνη ψευδοεπιστήμη θέτει σε κίνδυνο εγκύους και παιδιά και υποτιμά τους αυτιστικούς ανθρώπους.
Ας το ξεκαθαρίσουμε – τα παυσίπονα δεν προκαλούν αυτισμό και τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό».
Όμως, τα πιο ανησυχητικά σχόλια του προέδρου αφορούσαν τα εμβόλια – χωρίς καμία επιστημονική ή στατιστική τεκμηρίωση.
Είπε ότι εύθραυστα βρέφη γεμίζουν με υγρά «σαν να ήταν άλογα» και ότι τα συνδυαστικά εμβόλια είναι βλαβερά. Ξεχώρισε το εμβόλιο MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά), λέγοντας ότι θα έπρεπε να χορηγείται σε μεμονωμένες δόσεις αντί για τον συνδυασμό, προσθέτοντας ότι έχει ακούσει «πολλά άσχημα πράγματα» γι’ αυτό εδώ και χρόνια.
Αυτές οι δηλώσεις θυμίζουν τις πλήρως απορριφθείσες θεωρίες του Άντριου Γουέικφιλντ – του Βρετανού γιατρού που διαγράφηκε από το ιατρικό μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου για ανήθικη έρευνα και για τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι το MMR συνδέεται με αυτισμό.
Τα σχόλια του Τραμπ για τα εμβόλια αναμένεται να απορριφθούν και να καταδικαστούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Ο λόγος είναι ότι υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό – μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δημόσιας υγείας του τελευταίου αιώνα.
Αν οι γονείς αποθαρρυνθούν από το να εμβολιάσουν τα παιδιά τους λόγω των αβάσιμων ισχυρισμών του, υπάρχει κίνδυνος να επανεμφανιστούν ασθένειες όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης και η πολιομυελίτιδα, που ήδη κάνουν ανησυχητική επιστροφή.
Τα συνδυαστικά εμβόλια αποτελούν τον πυρήνα του παιδικού εμβολιασμού, καθώς γλιτώνουν τα παιδιά από δεκάδες επισκέψεις για ενέσεις.
Ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε να δίνονται τα εμβόλια σε ξεχωριστές δόσεις, αλλά αυτό θα άφηνε τα παιδιά απροστάτευτα για μεγάλα διαστήματα, μέχρι να ολοκληρώσουν τις επόμενες δόσεις.
Η πολιτική υγείας χρειάζεται στέρεα γεγονότα. Σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη στην επιστήμη είναι πιο αναγκαία από ποτέ, τέτοιες παρεμβάσεις δεν αποτελούν απλώς προσωπικές γνώμες, αλλά έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν συμπεριφορές με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Υπόσχεση για αμερικανική στήριξη σε πιθανή εξέγερση
«Φρικτή και επικίνδυνη ιδέα», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.