Ταραχές στη Γαλλία μετά τον διορισμό Λεκορνί: Συλλήψεις, τραυματίες και μάχες στους δρόμους
Εκπρόσωποι των συνδικάτων μιλούν για κοινωνικό πόλεμο
Γαλλία: Περίπου 400 διαδηλωτές κατέλαβαν τον σταθμό Γκαρ ντι Νορ στο Παρίσι
Μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές συγκλονίζουν ξανά τη Γαλλία, μετά το διαδικτυακό κάλεσμα «Να τα μπλοκάρουμε όλα» (Bloquon tout).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, οι συλλήψεις άγγιξαν τις 295, εκ των οποίων οι 171 έγιναν στην περιοχή του Παρισιού. Η αστυνομία μέχρι το μεσημέρι είχε διαλύσει 106 μπλόκα, ενώ συνολικά έγιναν 273 συγκεντρώσεις και 157 αποκλεισμοί, με περίπου 29.000 συμμετέχοντες.
Σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων, από το Παρίσι έως τη Μασσαλία, τη Ρεν και την Τουλούζη, υπάρχουν οδομαχίες, επιθέσεις σε υποδομές και συγκρούσεις με αστυνομικούς. Διακοπές υπάρχουν και σε μέσα μεταφοράς, με πιο χαρακτηριστική αυτή που έγινε στον σταθμό Γκαρ ντι Νορ, που σταμάτησε προσωρινά να λειτουργεί μετά την κατάληψη περίπου 400 διαδηλωτών.
Σε δημόσιους χώρους εκδηλώθηκαν 105 πυρκαγιές, κάποιες εκ των οποίων μακριά από τα κέντρα των κινητοποιήσεων, ενώ τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Στις Άρδεννες, δύο οχήματα καταστράφηκαν σε λατομείο, ενώ στο Σεμπαστιέν πυρπολήθηκε κολώνα των τηλεπικοινωνιών.
Παρεμβάσεις έγιναν σε πάνω από 100 σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ στη Ρεν, λεωφορείο πυρπολήθηκε και πυροσβέστης δέχθηκε επίθεση. Σε ορισμένες περιοχές όπως η Σαμπερί, οι δράσεις είχαν πιο «συμβολικό» χαρακτήρα, με ποδηλάτες να μπλοκάρουν κυκλικούς κόμβους.
Εκπρόσωποι των συνδικάτων μιλούν για κοινωνικό πόλεμο, ενώ αρκετοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς υποστηρίζουν ότι ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και αυξάνει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό στις πλάτες των εργαζομένων.
Ουσιαστικές ρήξεις υπόσχεται ο Λεκορνί
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί υποσχέθηκε «ρήξεις», όχι μόνο «σχηματικές», αλλά «και ουσιαστικές», ενώ τις επόμενες ημέρες θα υποδεχθεί τις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας.
Κατά την τελετή μεταβίβασης της εξουσίας, ο Λεκορνί επαίνεσε το «εξαιρετικό θάρρος» του Φρανσουά Μπαϊρού και δεσμεύθηκε να φανεί «περισσότερο δημιουργικός» και «περισσότερο σοβαρός στον τρόπο συνεργασίας» με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Απίστευτα βίαιη η σύγκρουση των τρένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο άξονας γύρω από τον οποίο αναδιατάσσονται θεσμοί και συμπεριφορές
Ένα γαλλικό προηγούμενο, διαφωτιστικό για επίδοξους «τιμωρούς του συστήματος»
Η Κοπεγχάγη απέχει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς οξύνεται η ένταση με τις ΗΠΑ
Το ίντερνετ θα αποκατασταθεί όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.