- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Tραμπ αποπέμπει τη διευθύντρια του CDC μετά από επικρίσεις προς τον Ρόμπερτ Kένεντι Τζούνιορ
Ο διορισμός της Σούζαν Μονάρεζ στην ηγεσία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε εγκριθεί μόλις στα τέλη Ιουλίου από τη Γερουσία.
Ο Tραμπ αποπέμπει τη διευθύντρια του CDC μετά από επικρίσεις προς τον Ρόμπερτ Kένεντι Τζούνιορ
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη την αποπομπή της διευθύντριας της κυριότερης υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, στη δραματική κατάληξη του μπραντεφέρ ανάμεσα στην επιστήμονα και στον υπουργό Υγείας του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρόμπερτ Κένεντι τον νεότερο, αμφισβητία των εμβολίων.
Το δράμα σε τρεις πράξεις, που καλύφθηκε εκτενώς από τον αμερικανικό Τύπο, άρχισε με την αναγγελία της παραίτησής της από τα καθήκοντά της από τον υπουργό Υγείας.
Όμως η Σούζαν Μονάρεζ, που δεν συμπλήρωσε ούτε μήνα στη θέση της επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), αντέδρασε αμέσως, διαψεύδοντας πως παραιτείται και κατηγορώντας τον υπουργό ότι προσπαθούσε να τη διώξει, για να συνεχίσει να ασκεί πολιτική «που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών».
«Η Σούζαν Μονάρεζ δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα του προέδρου», τόνισε ο Κους Ντεσάι, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε πως «αρνήθηκε να παραιτηθεί, παρότι ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας για την πρόθεσή της να το κάνει» και κατά συνέπεια «ο Λευκός Οίκος αποπέμπει την κ. Μονάρεζ από τη θέση».
Η αξιωματούχος «ούτε παραιτήθηκε, ούτε έλαβε ειδοποίηση από τον Λευκό Οίκο πως αποπέμφθηκε», ανέφεραν νωρίτερα δικηγόροι της.
«Ως πρόσωπο με ακεραιότητα κι αφοσίωση στην επιστήμη, δεν έχει ούτε παραιτηθεί, ούτε λάβει ειδοποίηση από τον Λευκό Οίκο πως απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά της» ανέφεραν οι δικηγόροι, κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας Κένεντι Τζούνιορ ότι εργαλειοποιεί, «μετατρέπει σε όπλο τη δημόσια υγεία» για «πολιτικούς σκοπούς», άρα «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών».
Πάντα σύμφωνα με τους δικηγόρους της, ο υπουργός προσπάθησε να διώξει τη διευθύντρια των CDC όταν αρνήθηκε «να βάλει σφραγίδα σε αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες οδηγίες» του «και να διώξει ειδικούς για ζητήματα δημόσιας υγείας».
Μερικές ώρες πριν, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωνε πως η κ. Μονάρεζ «δεν είναι πλέον διευθύντρια» των CDC μέσω X. «Την ευχαριστούμε για την αφοσιωμένη υπηρεσία της στον αμερικανικό λαό», πρόσθετε.
Η είδηση, που ανέφερε αρχικά η Washington Post, καταγράφεται με φόντο τις δραστικές μεταβολές στην εμβολιαστική πολιτική των ΗΠΑ, με αποφάσεις του Ρόμπερτ Κένεντι του νεότερου.
«Αρκετά πια», ήταν το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους των CDC, του Δημήτρη Δασκαλάκη, που ανακοίνωσε μέσω X την παραίτησή του με εκτενές κείμενο στο οποίο κατήγγειλε την πίεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάρτιση «πολιτικών και εγγράφων που δεν αντανακλούν την επιστημονική πραγματικότητα».
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, και άλλοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας ανακοίνωσαν ταυτόχρονα πως παραιτούνται.
Αφότου ανέλαβε το αξίωμα, ο Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος προχωρά σε εκ βάθρων αλλαγές στις αμερικανικές υπηρεσίες υγείας και στην εμβολιαστική πολιτική των ΗΠΑ, αποπέμποντας γνωστούς ειδικούς, περιορίζοντας την πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, διακόπτοντας τη χρηματοδότηση στην ανάπτυξη νέων εμβολίων κ.λπ.
Ο διορισμός της Σούζαν Μονάρεζ είχε εγκριθεί μόλις στα τέλη Ιουλίου από τη Γερουσία
Πολύ συχνά μέτρα που ανακοινώνει αντίκεινται προς την επιστημονική συναίνεση και επικρίνονται από ειδικούς εκτός κυβέρνησης.
Ο διορισμός της Σούζαν Μονάρεζ στην ηγεσία των CDC είχε εγκριθεί μόλις στα τέλη Ιουλίου από τη Γερουσία.
Η απόφαση του Λευκού Οίκου να την ονομάσει διευθύντρια ήταν η δεύτερη επιλογή του. Απέσυρε τον Μάρτιο τον πρώτο υποψήφιο, τον Ντέιβιντ Γουέλντον, πρώην βουλευτώ και γιατρό γνωστό για τις αντιεμβολιαστικές θέσεις του, λόγω του φόβου ότι δεν θα εξασφάλιζε τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων στο Κογκρέσο.
Η αποπομπή της κ. Μονάρεζ προτού κλείσει μήνα καταγράφεται εν μέσω κρίσης στα CDC, που εκτός των άλλων έγιναν στην αρχή του μήνα στόχος ενόπλου ο οποίος εναντιωνόταν στον εμβολιασμό κατά της COVID-19.
Εκατοντάδες νυν και πρώην εργαζόμενοι της κυριότερης αμερικανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη δημόσια υγεία υπέγραψαν κατόπιν ανοικτή επιστολή, κατηγορώντας τον RFK Jr. πως τους θέτει σε κίνδυνο διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις, ιδίως για τα εμβόλια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαψεύδει η Τεχεράνη: «Απόλυτα ψευδές το δημοσίευμα»
«Είναι σχεδόν αδύνατον να ετοιμαστεί νωρίτερα», δήλωσαν αξιωματούχοι
Τζιτζικώστας: Αύξηση ασφαλίστρων και 1.800 ακυρώσεις πτήσεων ημερησίως λόγω της κρίσης
Πρεμιέρα την 1η Απριλίου στις πλατφόρμες Disney+ και Hulu
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Απογοητευμένος δηλώνει ο Τραμπ
Για μία ακόμα φορά ο αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε συμμάχους και αντιπάλους. Βρίσκονται σε βέρτιγκο για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
Τι ζητeεί η πλειοψηφία των Ιρανών, ο ρόλος της σιιτικής ούμμα και της Ρωσίας, και ποια είναι τα ενδεχόμενα
Βίντεο στα social media δείχνει drone να πλήττεται στον αέρα και να πέφτει φλεγόμενο
Ο πόλεμος στο Ιράν μέσα από αριθμούς
Η σελίδα χρησιμοποιεί μια έντονα ειρωνική και υπερβολικά πατριωτική γλώσσα
Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε Λονδίνο και Ουαλία - Στο στόχαστρο των αρχών δίκτυο ξένης παρέμβασης
Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο - Φρεγάτες, F-16 και Patriot μετά το περιστατικό με ιρανικό drone
Το σκάφος επέστρεφε από άσκηση, μετά από πρόσκληση της Ινδίας
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Συνδέει την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας με αγορές γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού
Το σκάφος χτυπήθηκε από άγνωστης προέλευσης βλήμα ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή
Η Συνέλευση των Ειδικών πλησιάζει σε απόφαση, ενώ το Ισραήλ προειδοποιεί ότι ο διάδοχος θα είναι στόχος
«Το καθεστώς των μουλάδων είναι τελειωμένο και το ξέρει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.