- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν για το μέλλον τους, υπογραμμίζουν 26 ευρωπαίοι ηγέτες
Τρεις μέρες πριν τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στην Αλάσκα
«Ο δρόμος προς την ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να αποφασισθεί χωρίς την Ουκρανία», επιμένουν οι ευρωπαίοι ηγέτες
Οι ηγέτες της χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) επέμειναν σήμερα στην ανάγκη να μπορέσουν οι Ουκρανοί «να αποφασίσουν για το μέλλον τους», τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα.
«Εμείς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ για να βάλει τέλος στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία», γράφουν σε ένα κείμενο, το οποίο δεν προσυπέγραψε η Ουγγαρία. «Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν για το μέλλον τους», προστίθεται στη δήλωση.
«Ο δρόμος προς την ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να αποφασισθεί χωρίς την Ουκρανία», επιμένουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι κρίνουν πως ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να διεξαχθουν παρά μόνο «μέσα στο πλαίσιο μιας κατάπαυσης του πυρός ή μιας μείωσης των εχθροπραξιών» και προσθέτουν πως «κοινή πεποίθησή μας είναι πως μια διπλωματική λύση πρέπει να προστατεύει τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας της Ουκρανίας και της Ευρώπης».
Αυτός ο τελευταίος παρέμεινε αόριστος σχετικά με τις προσδοκίες του, λέγοντας πως ελπίζει σε μια «εποικοδομητική» συνάντηση στην Αλάσκα και υπογραμμίζοντας εν παρόδω σε τόνους επιδοκιμασίας πως «σέβεται πολύ» το γεγονός ότι ο ρώσος ομόλογός του δέχθηκε να μεταβεί σε αμερικανικό έδαφος.
Τραμπ: «Θα υπάρξουν ανταλλαγές εδαφών»
Ο Τραμπ πρόσθεσε μια παρατήρηση μάλλον ανησυχητική για τον ουκρανό πρόεδρο και τους ευρωπαίους συμμάχους του, λέγοντας πως είναι «λίγο ενοχλημένος» που ο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι λέει, ‘πρέπει να έχω συνταγματική έγκριση’» για να παραχωρήσει εδάφη.
«Διότι θα υπάρξουν ανταλλαγές εδαφών», προείπε, την ώρα που ο ρωσικός στρατός κατέχει αυτή τη στιγμή περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Ζελένσκι, μαζί με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αναμένεται να συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη που θα φιλοξενηθεί από το Βερολίνο στις 14:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης (12:00 GMT) την Τετάρτη, με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.
Θα συζητήσουν επιλογές για την ενίσχυση της πίεσης προς τη Ρωσία, τη σειρά βημάτων για μια ενδεχόμενη ειρηνευτική διαδικασία, το μέλλον των εδαφών που τελούν υπό ρωσική κατοχή, καθώς και τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.
Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη με τον Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, JD Vance, στις 15:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CET).
Τέλος, η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων» — η ομάδα χωρών που εργάζεται πάνω σε σχέδια στήριξης της Ουκρανίας σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός — θα συνεδριάσει στις 16:30 σε συνάντηση που θα φιλοξενήσουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαγόρευσε τη δραστηριότητά του εντός της χώρας
Πώς τα φιλοευρωπαϊκά memes και η νεανική διαδικτυακή προπαγάνδα αναδιαμορφώνουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η χρόνια μάχη του με τις εξαρτήσεις
Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το μαγευτικό θέαμα
Μια «πλούσια» χώρα με φτωχούς κατοίκους
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών
Μέσα σε λίγα λεπτά, 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
35 χρόνια μετά το τέλος της δικατορίας του Πινοσέτ
Ελεύθερος ο άνδρας που είχε προσαχθεί ως ύποπτος
Ο 50χρονος δράστης της επίθεσης στην παραλία
Τι οφείλουμε στη νέα γενιά
Η πρώτη γυναίκα «C» της MI6 για υβριδικό πόλεμο και παγκόσμια αστάθεια
Θρήνος στην Αυστραλία μετά την τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκή γιορτή
Βρέθηκαν μαχαιρωμένοι στο σπίτι τους
Γνωστός στις αρχές ο 24χρονος, έξι όπλα είχε στο όνομά του ο πατέρας
Οι αρχές χαρακτήρισαν το χτύπημα «τρομοκρατικό» και «αντισημιτικό»
Λεωφορείο που μετέφερε μαθητές έπεσε σε γκρεμό
Δεν αναζητείται τρίτο άτομο, ανακοίνωσε η αστυνομία
«Παρά τη λογοκρισία θα συνεχίσουμε να δημοσιογραφούμε ανεξάρτητα», τόνισε η διευθύντρια Μπάρμπαρα Μάσινγκ
Τουλάχιστον 40 οι τραυματίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.