- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Bρετανία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο
Εκτός αν υπάρξει άμεση εκεχειρία
H Bρετανία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο
Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την «απαράδεκτη κατάσταση» στη Γάζα, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Σταρμερ στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
«Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την αποτρόπαια κατάσταση στη Γάζα, επιτύχει κατάπαυση του πυρός, καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και δεσμευτεί για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια λύση δύο κρατών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ότι οι απαιτήσεις μας προς τη Χαμάς παραμένουν, ότι πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, να υπογράψει κατάπαυση του πυρός, να αποδεχθεί ότι δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στην κυβέρνηση της Γάζας και να αποστρατευθεί».
Ο Στάρμερ έλαβε την απόφαση αυτή μετά την ανάκληση του υπουργικού συμβουλίου του από τις καλοκαιρινές διακοπές την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν ένα νέο σχέδιο ειρήνης που εκπονείται σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και τον τρόπο παροχής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις δήλωναν ότι θα αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, χωρίς ποτέ να ορίσουν χρονοδιάγραμμα ή να προσδιορίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Με προειδοποιήσεις ότι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν λιμό, ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών του Εργατικού Κόμματος του Στάρμερ του ζητούν να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ο στενότερος και πιο ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ – έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προσχωρήσει σύντομα στην αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας. Από την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υποστηρίξει την τελική δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι ο ίδιος και ο Στάρμερ δεν συζήτησαν την πρόταση της Βρετανίας για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Σκωτία το Σαββατοκύριακο. Ο Τραμπ δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους ότι «δεν τον πειράζει» αν η Βρετανία το κάνει.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκρηξη κοντά στην ίσαλο γραμμή σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ ανοιχτά του Ομάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο εν μέσω έντασης με την Τεχεράνη
Οι παρευρισκόμενοι απομακρύνθηκαν αιφνιδιασμένοι
Οργή για την British Airways
Θεωρείται η ανώτατη διάκριση στη γαλλική ξενοδοχειακή βιομηχανία
Oι μώλωπες στο χέρι αποδόθηκαν στις... συνεχείς χειραψίες
Άλλος ένας 60χρονος άνδρας πνίγηκε ενώ επιχειρούσε να βοηθήσει συμπολίτες του που κινδύνευαν
Ζήτησε μάλιστα αποζημίωση ύψους 2.700 ευρώ για «οικονομική ζημιά και ψυχική ταλαιπωρία»
Θύτης ο πρώην σύντροφός της
Προειδοποίηση προς το Κίεβο μετά την επίθεση σε φοιτητική εστία στο Σταρομπίλσκ
Πρόκειται για την έκτη γυναίκα που εκτελείτε στο Ιράν από τον Ιανουάριο
Η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο χωρίς κατηγορίες - Η Μόσχα καταγγέλλει πολιτική σκοπιμότητα
Το παιδί κατάφερε να απομακρυνθεί και ενημέρωσε αμέσως τους γονείς του
Σφοδρή κριτική για την κατάσταση της οικονομίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στη χώρα
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει πλούσιο παρελθόν στις μεταμφιέσεις
Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στα social media
Η υπόθεση αφορά τις διαδοχικές επιθέσεις εις βάρος δύο μαθητριών στην Βρετανία
Η καταγγελία έγινε όταν ο ιδιοκτήτης έλαβε μήνυμα μέσω της πλατφόρμας
Πάνω από 1.000 τοπικοί καλλιεργητές και κάτοικοι συνεργάστηκαν για αυτό το ρεκόρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.