- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Bρετανία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο
Εκτός αν υπάρξει άμεση εκεχειρία
H Bρετανία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο
Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την «απαράδεκτη κατάσταση» στη Γάζα, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Σταρμερ στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
«Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την αποτρόπαια κατάσταση στη Γάζα, επιτύχει κατάπαυση του πυρός, καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και δεσμευτεί για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια λύση δύο κρατών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ότι οι απαιτήσεις μας προς τη Χαμάς παραμένουν, ότι πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, να υπογράψει κατάπαυση του πυρός, να αποδεχθεί ότι δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στην κυβέρνηση της Γάζας και να αποστρατευθεί».
Ο Στάρμερ έλαβε την απόφαση αυτή μετά την ανάκληση του υπουργικού συμβουλίου του από τις καλοκαιρινές διακοπές την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν ένα νέο σχέδιο ειρήνης που εκπονείται σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και τον τρόπο παροχής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις δήλωναν ότι θα αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, χωρίς ποτέ να ορίσουν χρονοδιάγραμμα ή να προσδιορίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Με προειδοποιήσεις ότι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν λιμό, ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών του Εργατικού Κόμματος του Στάρμερ του ζητούν να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ο στενότερος και πιο ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ – έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προσχωρήσει σύντομα στην αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας. Από την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υποστηρίξει την τελική δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι ο ίδιος και ο Στάρμερ δεν συζήτησαν την πρόταση της Βρετανίας για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Σκωτία το Σαββατοκύριακο. Ο Τραμπ δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους ότι «δεν τον πειράζει» αν η Βρετανία το κάνει.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε περίπτωση αμερικανικής χερσαίας εισβολής το Ιράν θα ανοίξει «νέο μέτωπο»
Η σκέψη δημιουργίας ενός διεθνούς «άξονα λογικής» αποκτά χαρακτήρα επείγοντος λαμβάνοντας υπόψη το αδιέξοδο Τραμπ στο Ιράν
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.