- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εκατοντάδες τόνοι αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας για υποσιτισμένα παιδιά έληξαν και θα καταστραφούν
Σε αμηχανία η κυβέρνηση Τραμπ
Τρόφιμα ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονταν για υποσιτισμένα παιδιά έληξαν και θα καταστραφούν
Έληξαν και πρόκειται να καταστραφούν τόνοι τροφίμων ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ που προορίζονταν για υποσιτισμένα παιδιά.
«Δεν έχω καλή απάντηση στην ερώτηση αυτή», είπε αξιωματούχος αρμόδιος για τη διαχείριση και το προσωπικό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάικλ Ρίγκας, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας. Όταν τον πίεσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν, είπε κατόπιν «νομίζω πως πρόκειται απλά για θύμα του κλεισίματος της USAID», της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας. Δήλωσε πως τον «λυπεί» ότι θα κατασπαταληθούν τόσο μεγάλη ποσότητα τροφίμων κι υποσχέθηκε να «ανακαλύψει τι συνέβη».
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι αρχές θα αποτεφρώσουν μπισκότα υψηλής ενεργειακής και θρεπτικής αξίας, προορισμένα για μικρά παιδιά που πάσχουν από υποσιτισμό στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, καθώς παρήλθε η ημερομηνία λήξης τους αυτόν τον μήνα, ενώ βρίσκονταν αποθηκευμένα στο Ντουμπάι. Κατά ρεπορτάζ του περιοδικού The Atlantic, σχεδόν 500 μετρικοί τόνοι μπισκότων, ποσότητα που θα επαρκούσε για να τραφούν 1,5 εκατ. παιδιά για μια εβδομάδα, είχαν αγοραστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έναντι περίπου 800.000 δολαρίων. Οι αμερικανοί φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με άλλα περίπου 130.000 δολάρια για την καταστροφή τους.
Ο γερουσιαστής Κέιν είπε πως έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο από τον Μάρτιο και στηλίτευσε το ότι δεν έγινε τίποτα, η κυβέρνηση «προτίμησε να κρατήσει την αποθήκη κλειστή, να αφήσει να τρόφιμα να λήξουν και μετά να τα κάψει» από το να τα διανείμει. Έπειτα από έξι δεκαετίες και πλέον, η USAID έπαψε να υπάρχει και επισήμως από την 1η Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έκρινε πως δεν υπηρετούσε «τα συμφέροντα» των ΗΠΑ. Η υπηρεσία μεταμορφώθηκε σε απλή διεύθυνση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το κλείσιμό της αποτέλεσε σεισμό για τη διεθνή βοήθεια, μη κυβερνητικές οργανώσεις και όχι μόνο.
Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε τεράστια μείωση της διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ: περιέκοψε το 83% των χρηματοδοτήσεων των προγραμμάτων της USAID στο εξωτερικό. Εξάλλου, κατόπιν ώθησης του Λευκού Οίκου και της επιτροπής DOGE του Ίλον Μασκ, το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα δημοσιονομικές περικοπές σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία 8 δισεκ. προορίζονταν για τη χορήγηση βοήθειας στο εξωτερικό.
Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μολαταύτα θύμισε πως οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Ρίγκας επέβλεψε εξάλλου εκατοντάδες απολύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος με σκοπό την περικοπή δαπανών που θέλει ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Χάρη σε χαοτικές και ανόητες αποφάσεις –μείωση χρηματοδοτήσεων, απολύσεις προσωπικού, κατάργηση προγραμμάτων κλειδιών– οι αμερικανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό και παιδιά θα υποφέρουν από την πείνα», ξέσπασε η δημοκρατική γερουσιάστρια Τζιν Σαχίν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Είναι προσβολή για την Αμερική»
Η φονική βόμβα του π. Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού
Είχε μεταβιβάσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων στα δύο παιδιά της Μόνα Γιουλ και του συζύγου της
«Οι εκλογές στην Αμερική είναι στημένες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η επικοινωνία των δύο ανδρών ξεκίνησε το 2019
Η Τεχεράνη έχει απειλήσει να χτυπήσει το Τελ-Αβίβ και αμερικανικούς στόχους ως απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση
Φόβοι για παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια
Ελπίδες για τερματισμό της πολιτικής αστάθειας στη χώρα
«Βγαίνουμε ελεύθεροι έπειτα από ενάμισι χρόνο», δήλωσε ο 61χρονος Γκουανίπα
Το μνημείο βρισκόταν απέναντι από το μοιραίο μπαρ, αλλά πρόσφατα μετακινήθηκε λίγα μέτρα πιο μακριά
Ο ιδρυτής του κόμματος έκανε λόγο για «απόφαση α λα Τραμπ επιπέδου Δημοκρατίας της Μπανανίας»
Ελπίδες για προσωρινή αποφυλάκιση λόγω προβλημάτων υγείας
Το άλλοθι και η αποκάλυψη του εγκλήματος
Αναλαμβάνει ο Τζεφ Ντ'ονόφριο, οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας
Η Τακαΐτσι είχε δεσμευτεί με παραίτηση εάν το κόμμα της δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία
Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται εν μέσω ενός ιδιαίτερα ψυχρού χειμώνα
Συντετριμμένος φαίνεται να εμφανίζεται o Βρετανός πρωθυπουργός
«Ιστορική ευκαιρία» για ένα σημαντικό πλήγμα στις πυραυλικές υποδομές της Τεχεράνης
Τι υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
«Το παράξενο χωριό στη μέση ενός παλιού διυλιστηρίου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.