- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ιστορική συμφωνία για τη Νέα Καληδονία: Γίνεται κράτος αλλά παραμένει γαλλική
Χαιρετίζει την απόφαση ο Εμανουέλ Μακρόν
Η Νέα Καληδονία ανακηρύσσεται κράτος, αλλά παραμένει γαλλική
Η Νέα Καληδονία θα ανακηρυχθεί νέο κράτος, αλλά θα παραμείνει γαλλική, σύμφωνα με σχετική ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. «Ένα κράτος της Νέας Καληδονίας εντός της Γαλλικής Δημοκρατίας: είναι ένα στοίχημα στην εμπιστοσύνη», όπως έγραψε το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στην πλατφόρμα X, χαιρετίζοντας τη συμφωνία.
Σε δηλώσεις του, ο Μακρόν ανέφερε ότι «έπειτα από δύο συμφωνίες και τρία δημοψηφίσματα, η Νέα Καληδονία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο μέλλον της σε μια ειρηνική σχέση με τη Γαλλία».
Ο Μακρόν είχε ζητήσει συνομιλίες για να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στη Γαλλία και εκείνων που επιθυμούν την ανεξαρτησία. Αιρετοί αξιωματούχοι της Νέας Καληδονίας, καθώς και πολιτικοί, οικονομικοί ηγέτες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συγκεντρώθηκαν στη Γαλλία για να διαμορφώσουν ένα συνταγματικό πλαίσιο για το αρχιπέλαγος.
Ύστερα από 10 ημέρες συνομιλιών, τα μέρη συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα «Κράτος της Νέας Καληδονίας». Ο Μανουέλ Βαλς, υπουργός για τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, το χαρακτήρισε «έξυπνο συμβιβασμό» που διατηρεί τους δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Νέας Καληδονίας, αλλά με μεγαλύτερη κυριαρχία για το νησί του Ειρηνικού. Η βία του περασμένου έτους, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, εκτιμάται ότι κόστισε στην περιοχή 2 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της κατά 10%, είπε.
Από πλευράς του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε ότι η συμφωνία του Σαββάτου –η οποία σε κάθε περίπτωση απαιτείται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και από την τοπική κοινωνία μέσω δημοψηφίσματος– ήταν «ιστορικών διαστάσεων».
Η νέα συμφωνία προβλέπει σταδιακή μεταφορά εξουσιών προς τις τοπικές αρχές, διατηρώντας ωστόσο τον έλεγχο της άμυνας, της ασφάλειας και της νομισματικής πολιτικής στο Παρίσι. Οι τοπικές αρχές της Νέας Καληδονίας αποκτούν ενισχυμένες αρμοδιότητες στον τομέα της φορολογίας, της παιδείας, της δικαιοσύνης και της διεθνούς εκπροσώπησης, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους.
Το κείμενο της συμφωνίας επιδιώκει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές: τους αυτόχθονες Κανάκ, που αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, και τους αποίκους και απογόνους Ευρωπαίων εποίκων που αντιτίθενται στον αποχωρισμό από τη Γαλλία. Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη συμφωνία ως «ιστορική τομή» και «μια δύσκολη, αλλά ισορροπημένη λύση» στο πολιτικό αδιέξοδο. Η συμφωνία έρχεται έπειτα από τις αιματηρές ταραχές του 2024, που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων, εκατοντάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πρωτεύουσα Νουμέα. Οι συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στους εκλογικούς καταλόγους, τις οποίες οι ανεξαρτησιακοί θεώρησαν απειλή για την πολιτική τους εκπροσώπηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει συνταχθεί σχέδιο τριμερούς συμφωνίας για εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ευρώπης
Το μουσείο αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας
Τρεις νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί κατά τη διαδικασία σύλληψης υπόπτου
Άγνωστα τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου
Στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Μιλάνο με τη Νάπολη
Νέα έγγραφα από τον φάκελο Έπσταϊν αποκαλύπτουν ανταλλαγή emails με τη Γκισλέιν Μάξγουελ το 2001–2002
Οι κινήσεις μητέρας - κόρης πριν το παιδί εξαφανιστεί και τα στοιχεία που «έδεσαν» το έγκλημα
Το ξεκίνημα ενός δεκαετούς πολέμου που συνέβαλε στην αλλαγή ολόκληρου του κόσμου
Ο πιλότος είχε ζητήσει άδεια για αναγκαστική προσγείωση
«Εντυπωσιακό», έγραψε ο Έλον Μασκ στο Χ
Ο πιλότος είχε ζητήσει άδεια για αναγκαστική προσγείωση
Πληροφορίες ότι συνετρίβη - Επέβαινε ο αρχηγός του ΓΕΣ της Λιβύης
Προβλέπονται ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 27 ετών
H ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών
Κινδυνεύει με την εσχάτη των ποινών επειδή ύψωσε πανό με το σύνθημα «Γυναίκα, Αντίσταση, Ελευθερία»
Η γειτονική χώρα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει κρατικά αποθέματα
Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και οι αρχές προτρέπουν όποιον έχει πληροφορίες να μιλήσει στην αστυνομία
Ένας αριθμός πριν τα Χριστούγεννα θα κάνει καποιον δισεκατομμυριούχο
Τα αρχεία που εκλάπησαν καλύπτουν μουσική που «ανέβηκε» μεταξύ 2007 και 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.