- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Κομισιόν ζητά αποθέματα κρίσης για πανδημίες, πολέμους και φυσικές καταστροφές
Κάλεσμα για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε κρίσεις κάθε μορφής
Κομισιόν: Η ΕΕ καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και υλικών για πανδημίες, φυσικές καταστροφές ή πιθανή στρατιωτική απειλή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων, γεννητριών και πρώτων υλών, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για στρατιωτική εισβολή, πανδημία ή φυσική καταστροφή, δήλωσε η Κομισιόν.
Παρουσιάζοντας την πρώτη της στρατηγική για δημιουργία αποθεμάτων, η Κομισιόν τόνισε την ανάγκη για αποθήκευση και άλλων κρίσιμων υλικών, όπως προϊόντα καθαρισμού νερού, εξοπλισμό επισκευής υποθαλάσσιων καλωδίων, drones και κινητές γέφυρες για χρήση σε συνθήκες σύγκρουσης.
Νωρίτερα φέτος, οι ευρωπαίοι πολίτες προτράπηκαν να έχουν στο σπίτι τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης για 72 ώρες, ώστε να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα, διακοπή ρεύματος ή βιομηχανικό ατύχημα.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, οι ευρωπαϊκές αρχές καθορίζουν ποια είδη είναι απαραίτητα και πώς πρέπει να οργανωθούν τα αποθέματα για υγειονομικές κρίσεις όπως οι πανδημίες, η μικροβιακή αντοχή ή απειλές χημικής, βιολογικής ή πυρηνικής φύσης.
Τα σχέδια βασίζονται σε διδάγματα από την πανδημία Covid-19, όταν τα κράτη-μέλη κινήθηκαν μεμονωμένα για την απόκτηση μασκών και ιατρικού εξοπλισμού, προκαλώντας ελλείψεις για όσους τα χρειάζονταν περισσότερο. Επίσης, εμπνέονται από χώρες της ΕΕ που ήδη διατηρούν αποθέματα, όπως η Φινλανδία, η Εσθονία και η Τσεχία.
Η στρατηγική προβλέπει τη δημιουργία τακτικά επικαιροποιούμενων καταλόγων βασικών αγαθών για διαφορετικούς τύπους κρίσεων. Μέχρι το 2026, η ΕΕ σχεδιάζει να ιδρύσει ένα Κέντρο Κρίσιμων Πρώτων Υλών που θα αναλαμβάνει κοινές προμήθειες για επιχειρήσεις και διαχείριση αποθεμάτων. Την ίδια χρονιά θα δημιουργηθεί και κατάλογος φαρμάκων και ιατρικών τεχνολογιών που θα έχουν προτεραιότητα στην αποθήκευση ή κοινή αγορά.
Το επενδυτικό πρόγραμμα δανείων, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για μικρές επιχειρήσεις και νεοφυείς εταιρείες στον τομέα των φαρμάκων και ιατρικών τεχνολογιών, θα διπλασιαστεί σε 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027.
Παράλληλα, η ΕΕ αναπτύσσει ένα σύστημα παρακολούθησης των λυμάτων, το οποίο θα λειτουργεί ως πρώιμος ανιχνευτής μολυσματικών ασθενειών – μία τεχνική που κατά την πανδημία κρίθηκε οικονομικά αποδοτική για την ανάλυση υγειονομικών απειλών.
Ήδη, η ΕΕ διαθέτει στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων κατάσβεσης, αεροσκάφη αεροδιακομιδής, ιατρικό εξοπλισμό και κινητά νοσοκομεία. Καθώς η περίοδος των δασικών πυρκαγιών εντείνεται – την Τετάρτη, πυροσβέστες επιχειρούσαν στα περίχωρα της Μασσαλίας – η Κομισιόν ανέφερε ότι απαιτούνται περισσότερα ελικόπτερα και ελαφρά αεροσκάφη για την προστασία νέων περιοχών υψηλού κινδύνου.
Η Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Χάντζα Λάχμπιμπ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε: υβριδικές επιθέσεις, διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Δεν πρόκειται πλέον για θεωρητικά σενάρια. Γι’ αυτό και μεταφέρουμε την ετοιμότητα από το περιθώριο στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής άμυνας».
Η νέα στρατηγική ακολουθεί τη δήλωση της Δανής πρωθυπουργού, Μέτε Φρέντερικσεν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της έως το 2030. «Η επανεξοπλιζόμενη Ρωσία μπορεί – μέσα στα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια – να αποτελέσει μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», προειδοποίησε.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Στο νοσοκομείο η σύντροφος και η κόρη του
«Έχουν εξαφανιστεί ολόκληρα χωριά» - Δραματικές στιγμές στα νεκροτομεία
Φόβοι ότι το πρόβλημα θα χειροτερέψει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.