Οι Κούρδοι του Ιράκ «χαίρονται» με την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν
Ελπίζουν ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ θα οδηγήσουν σε πτώση του καθεστώτος των μουλάδων
Το Ιράν ανησυχεί για την πιθανότητα οι ιρανικές κουρδικές ομάδες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν τις μάχες
Οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας Κούρδος δημοσιογράφος με έδρα το Ερμπίλ στην εφημερίδα The Times of Israel.
«Μεταξύ πολλών Κούρδων, υπάρχει μια αίσθηση σιωπηλής αποδοχής, κάποιοι θα έλεγαν ακόμη και χαράς, για το γεγονός ότι το Ισραήλ στοχεύει το Ιράν», λέει ο δημοσιογράφος. «Αυτό φαίνεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι εκφράζουν ανοιχτά την ικανοποίησή τους. Αυτό το συναίσθημα έχει τις ρίζες του στη βαθιά δυσαρέσκεια απέναντι στο ιρανικό καθεστώς και τον ρόλο του στην καταστολή των κουρδικών φιλοδοξιών τόσο στο Ιράν όσο και στο Ιράκ μέσω των αντιπροσώπων του. Έτσι, όταν το Ιράν δέχεται χτυπήματα, πολλοί Κούρδοι το βλέπουν ως πλήγμα σε έναν από τους κύριους καταπιεστές τους».
Ωστόσο, οι Κούρδοι ηγέτες στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ παραμένουν σιωπηλοί.
«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, φυσικά», εξηγεί ο δημοσιογράφος. «Το να μιλήσουν πολύ έντονα θα μπορούσε να προκαλέσει την Τεχεράνη, ενώ η σιωπή τους αφήνει ανοιχτό το δρόμο για ήσυχη διπλωματία και αυτοσυντήρηση. Οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αλλά επιλέγουν να μην αναμειχθούν δημόσια. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι πολλοί από τους Κούρδους ηγέτες έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Ερμπίλ και έχουν μεταβεί σε άγνωστες τοποθεσίες, επειδή φοβούνται ότι το Ιράν θα τους χτυπήσει για αντίποινα».
Πολλοί Κούρδοι, ειδικά οι νεότεροι, ελπίζουν ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ θα οδηγήσουν σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα καταλήξει σε αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, σύμφωνα με τον Κούρδο δημοσιογράφο: «Πιστεύουν ότι ένα αποδυναμωμένο ή καταρρακωμένο ιρανικό καθεστώς θα μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων και στο Ιράκ, μειώνοντας την επιρροή των σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και ενδεχομένως βελτιώνοντας τη θέση της Περιφέρειας του Κουρδιστάν έναντι της Βαγδάτης. Υπάρχει μια μακροχρόνια απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο η ιρακινή κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) και οι περισσότεροι Κούρδοι θεωρούν την ιρανική επιρροή ως τον κύριο παράγοντα αυτής της περιθωριοποίησης».
Το Ιράν φαίνεται να ανησυχεί για την πιθανότητα οι ιρανικές κουρδικές ομάδες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν τις μάχες για να διεισδύσουν από το ιρακινό Κουρδιστάν πίσω στο Ιράν. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκί τόνισε στον πρόεδρο της Περιφέρειας του Κουρδιστάν Νεχίρβαν Μπαρζανί τη Δευτέρα τη σημασία της πρόληψης «οποιασδήποτε εκμετάλλευσης από κακόβουλους και των δύο χωρών για την αποσταθεροποίηση των παραμεθόριων περιοχών», σύμφωνα με την κουρδική ανακοίνωση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του Ιρανού βιρτουόζου
Πάνω από 10.000 οι συλλήψεις - Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
«Όχι στην τρομοκρατική Ισλαμική Δημοκρατία», φώναζαν υποστηρικτές του Παχλεβί
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις απειλές Τραμπ
Στο ναδίρ οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Αβάνας
Διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημοσιεύουν δηλώσεις κατά της ICE στο διαδίκτυο
Το μυώδες σώμα κερδίζει δημοτικότητα για πολλές γυναίκες στην εποχή του Ozempic
Τι αναφέρει η αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA
Στους 466 οι νεκροί διαδηλωτές
Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Κούβα έχει το απόλυτο δικαίωμα να εισάγει καύσιμα από όπου θέλει
Παραιτείται από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης η σύζυγος Χριστοδουλίδη
«Δεν θα υπάρξει άλλο πετρέλαιο ή χρήματα που θα πηγαίνουν στην Κούβα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη απείλησε να ανταποδώσει τυχόν επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν
Γιατί δεν ζητά συγγνώμη για τη διατήρηση της φιλίας τους μετά την πρώτη καταδίκη;
Τι είπε για τα βεγγαλικά στα ποτά
Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές
Θα μπορούσε ο στρατός να αναλάβει την εξουσία;
Πώς συνέβη η τραγωδία
Έρευνα για το κίνητρο του φρικτού εγκλήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.