Ισραήλ: Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές - Η Βουλή ψηφίζει νομοσχέδιο για τη διάλυσή της
Από τους υπερορθόδοξους κρέμεται το μέλλον της κυβέρνησης Νετανιάχου
Οι ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης κατέθεσαν νομοσχέδιο στην Κνεσέτ για τη διάλυσή της, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές
Προς αποσταθεροποίηση φαίνεται να οδεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο λόγος είναι η διαμάχη για την εξαίρεση των υπερορθοδόξων Εβραίων από τη στρατιωτική θητεία.
Οι ηγέτες των κομμάτων της ισραηλινής αντιπολίτευσης κατέθεσαν νομοσχέδιο στην Κνεσέτ για τη διάλυσή της, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες πρόωρες εκλογές. «Η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη και είναι δεσμευτική για όλα τα κόμματα», τόνισαν οι ηγέτες σε κοινή τους ανακοίνωση.
Μια πρώτη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα.
Τα υπερορθόδοξα κόμματα Shas και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, απείλησαν να στηρίξουν το νομοσχέδιο στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης για προκήρυξη εκλογών, λόγω της αντίθεσής τους στη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων στον ισραηλινό στρατό.
Αν αυτά τα δύο κόμματα ψηφίσουν μαζί με την αντιπολίτευση, θα συγκεντρωθεί επαρκής αριθμός ψήφων για την έγκριση του νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ. Αν εγκριθεί κατά την προκαταρκτική ανάγνωση στην ολομέλεια σήμερα, θα χρειαστούν ακόμη τρεις ψηφοφορίες πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε πέρυσι την άρση της εξαίρεσης των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
Η εξαίρεση της κοινότητας των υπερορθοδόξων Χαρεντί («haredim» στα εβραϊκά σημαίνει «αυτοί που φοβούνται τον Θεό») από την στράτευση χρονολογείται από το 1948, όταν ο πρώτος πρωθυπουργός, ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, εξαίρεσε 400 σπουδαστές από τη στρατιωτική θητεία για να αφιερωθούν στις θρησκευτικές τους σπουδές. Το έκανε αυτό για να κρατήσει ζωντανή τη γνώση και τις παραδόσεις που σχεδόν είχε σβήσει το Ολοκαύτωμα.
Η αντίσταση της κοινότητας των Χαρεντί στη στράτευση βασίζεται στο ισχυρό αίσθημα της θρησκευτικής ταυτότητας που πολλές οικογένειες θεωρούν ότι θα αποδυναμωθεί με την κατάταξη στο στρατό.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου όμως εξαρτάται από τα δύο κόμματα των Χαρεντί του συνασπισμού της.
Η απαλλαγή αυτή είναι ολοένα και πιο αντιδημοφιλής στην ισραηλινή κοινωνία, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Είκοσι μήνες μετά, η δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί. Περισσότεροι από 400 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες εκεί, γεγονός που εντείνει την οργή που νιώθουν πολλοί Ισραηλινοί για τις απαιτήσεις εξαίρεσης των υπερορθόδοξων, πολύ περισσότερο που ο πόλεμος συνεχίζεται.
Ο Νετανιάχου πρέπει να αντιμετωπίσει μια μερίδα του κόμματός του, του δεξιού Λικούντ, που πιέζει να υπάρξει ένας νόμος για τη στράτευση περισσότερων υπερορθοδόξων και την αυστηροποίηση των τιμωριών κατά εκείνων που υπεκφεύγουν τη στράτευση.
Αυτό αποτελεί πραγματικό casus belli για κόμματα όπως το Shas, που εκπροσωπούν τους Χαρεντί και απαιτούν έναν νόμο που να εγγυάται τη μακροπρόθεσμη απαλλαγή τους από τη στρατιωτική θητεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.