- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Γαλλία έναν αιώνα μετά αποδίδει δικαιοσύνη στην περίφημη υπόθεση Ντρειφούς
Θα προαχθεί συμβολικά σε ταξίαρχο
Η Γαλλία έναν αιώνα μετά αποδίδει δικαιοσύνη στην περίφημη υπόθεση Nτρειφούς
Πάνω από έναν αιώνα πριν, καταδικάστηκε άδικα για προδοσία σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία και αποκάλυψε την άνοδο του αντισημιτισμού.
Τη Δευτέρα, πολιτικοί της Γαλλίας έκαναν το πρώτο βήμα για να αποκαταστήσουν την αδικία, υποστηρίζοντας ομόφωνα μια συμβολική προσπάθεια για την προαγωγή του Άλφρεντ Ντρειφούς, του Εβραίου Γάλλου στρατιωτικού, σε ταξίαρχο.
Οι ρίζες της υπόθεσης ανάγονται στο 1894, όταν ένας Γάλλος αξιωματικός της αντικατασκοπείας βρήκε ένα σκισμένο έγγραφο στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Παρίσι. Καθώς οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ποιος διέρρεε στρατιωτικά μυστικά στους Γερμανούς, έστρεψαν την προσοχή τους στον Ντρειφούς, έναν 36χρονο λοχαγό του στρατού από την Αλσατία, στη βορειοανατολική Γαλλία.
Ωστόσο, ο Ντρέιφους δεν ήταν ο συντάκτης του σημειώματος, όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο Σαρλ Σιτσενστούλ, μέλος του κεντρώου κόμματος «Αναγέννηση» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Είπε: «Ήταν ο αντισημιτισμός ενός τμήματος της στρατιωτικής ηγεσίας της εποχής, ίσως σε συνδυασμό με τη ζήλια για τις εξαιρετικές ικανότητες του Ντρέιφους, όλα αυτά με φόντο την πίεση από τον Τύπο και τα εθνικιστικά και αντισημιτικά κινήματα, που οδήγησαν στην κατηγορία του χωρίς καμία απόδειξη και στην παράλογη επιμονή αυτής της κατηγορίας».
Ο Ντρέιφους δικάστηκε και καταδικάστηκε για προδοσία. Δημόσια αποστρατεύθηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου.
Ωστόσο, η υπόθεση αναλήφθηκε από έναν νέο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος παρατήρησε ότι το χειρόγραφο στο σκισμένο έγγραφο ταίριαζε με αυτό ενός άλλου αξιωματικού, του Φερντινάντ Βάλσιν Εστεράζι. Όταν όμως τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στους ανώτερους αξιωματικούς, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών αποτάθηκε από το στρατό και φυλακίστηκε για ένα χρόνο, ενώ ο Εστεράζι αθωώθηκε.
Καθώς ο Ντρειφούς μαράζωνε στη φυλακή, η υπόθεσή του άρχισε να κερδίζει έδαφος. Ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά έγινε ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές του, φέρνοντας την υπόθεση στο προσκήνιο με την ανοιχτή επιστολή του, με τίτλο «J'accuse», στην οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση για αντισημιτισμό και παράνομη φυλάκιση.
Η υπόθεση χώρισε τη γαλλική κοινωνία σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα.
Τον Ιούνιο του 1899, ο Ντρειφούς επέστρεψε στη Γαλλία για δεύτερη δίκη. Αρχικά κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, πριν να αμνηστευθεί επίσημα, χωρίς όμως να απαλλαγεί από τις κατηγορίες. Χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια για να ανατρέψει το ανώτατο δικαστήριο την αρχική απόφαση και να τον αθωώσει.
Τελικά αποκαταστάθηκε με τον βαθμό του ταγματάρχη και συνέχισε να υπηρετεί κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέθανε το 1935 σε ηλικία 75 ετών.
Για χρόνια, οι νομοθέτες συζητούσαν την ιδέα της μεταθανάτιας προαγωγής του, η οποία κορυφώθηκε με την υποβολή του νομοσχεδίου τη Δευτέρα. «Το νομοσχέδιο που έχετε ενώπιον σας είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής νομοθετικής προσέγγισης που αποσκοπεί στην επίλυση μιας μοναδικής κατάστασης», δήλωσε ο Σιτσενστούλ στην Επιτροπή Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης νωρίτερα φέτος. «Πρόκειται για μια συμβολική αναγνώριση μιας εξαιρετικής υπόθεσης, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της δημοκρατίας».
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από σήμερα σε ισχύ ο νέος νόμος
Τι υποστηρίζουν μέσω του δικηγόρου τους
Από τη σκοτεινή ύλη και την προέλευση της ζωής έως τη συνείδηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα άλυτα μαθηματικά προβλήματα που εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις.
Η τοποθέτησή του προκάλεσε άμεση αντίδραση από το Ισραήλ και τον πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη
Η γραπτή δήλωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Είναι η δεύτερη εκκένωση της περιοχής μέσα σε διάστημα 24 ωρών
Οι επικριτές της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι εγκαταλείπει τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Πότε πρόκειται να τεθεί σε ισχύ
Εκτός ελέγχου περισσότερες από 200 πυρκαγιές - Στον «αέρα» ο τελικός του Μουντιάλ;
Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στη Γερμανία
Οι γυναίκες της Δυτικής Όχθης μιλούν για τη βία, τον εκτοπισμό και τα εμπόδια στην περίθαλψη
Στο πραγματικό καναδικό σπίτι έμειναν για λίγο οι Λόρελαϊ και Ρόρι Γκίλμορ
Δεξαμενόπλοια «πήραν φωτιά» στο νότιο τμήμα του στενού του Ορμούζ
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.