- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Φινλανδία ολοκλήρωσε τα πρώτα 35 χιλιόμετρα του τείχους στα σύνορα με Ρωσία
Για να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέρθουν στη χώρα
Ο κύριος σκοπός του τείχους είναι να ελέγχει μεγάλες μάζες ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στη Φινλανδία από τη Ρωσία
Η Φινλανδία ολοκλήρωσε τα πρώτα 35 χιλιόμετρα του ύψους 4,5 μέτρων τείχους που κατασκευάστηκε στα κλειστά ανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία, για να εμποδίσει τους μετανάστες να διέρχονται μέσα από ερημικά τοπία, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική συνοριοφυλακή.
Η Φινλανδία άρχισε πέρυσι να κατασκευάζει το τείχος, το οποίο τελικά θα καλύψει 200 χιλιόμετρα από το συνολικό μήκος των συνόρων που φθάνουν τα 1.344 χιλιόμετρα, ως απάντηση στην μετανάστευση από τη Ρωσία μέσω των συνόρων το 2023, η οποία πιστεύει ότι ενορχηστρώθηκε σκόπιμα από την Μόσχα.
«Ο κύριος σκοπός του τείχους είναι να ελέγχει μεγάλες μάζες ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στη Φινλανδία από τη Ρωσία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υποδιοικητής του Τμήματος της νοτιοανατολικής φινλανδικής συνοριοφυλακής Άντιι Βίρτα.
Στο Νουϊτζάμα, που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα κλειστά σημεία διέλευσης των συνόρων, το σκηνικό σήμερα ήταν ήρεμο, με μόνο τον ήχο των πουλιών να ακούγεται και στις δύο πλευρές του νέου τείχους. Ωστόσο η Φινλανδία έχει δεχθεί επικρίσεις, όχι μόνο από τη Ρωσία, για το κλείσιμο των συνόρων και την κατασκευή του τείχους.
Μετά από δεκαετίες ειρηνικών σχέσεων με τη Ρωσία, η Φινλανδία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πριν από δύο χρόνια ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε τη Μόσχα να απειλήσει το Ελσίνκι με αντίποινα.
Την ίδια χρονιά -το 2023- περίπου 1.300 μετανάστες από τρίτες χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία έφτασαν μέσω της Ρωσίας στα φινλανδικά σύνορα για να ζητήσουν άσυλο, μέχρι που η Φινλανδία έκλεισε επ' αόριστον και τα οκτώ σημεία διέλευσης προς τη Ρωσία για να βάλει τέλος στο φαινόμενο.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι ενορχηστρώνει τις μεταναστευτικές ροές. Τότε, η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι λυπάται βαθύτατα για την απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τις διελεύσεις στα σύνορά της, λέγοντας ότι αντανακλά την υιοθέτηση αντιρωσικής στάσης από το Ελσίνκι.
Σχεδόν κανένας μετανάστης δεν έφτασε μετά το κλείσιμο των συνόρων της Φινλανδίας στα τέλη του 2023, αλλά η συνοριοφυλακή υπερασπίστηκε την απόφαση για την κατασκευή του τείχους.
«Το τείχος στα σύνορα είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων Σάμουελ Σίλγιανεν.
«Από τη σκοπιά της Συνοριοφυλακής, βελτιώνει την ικανότητά μας να επιτηρούμε τα σύνορα, να ενεργούμε εάν υπάρξει κάποια διαταραχή στα σύνορα ή ένα συνοριακό περιστατικό», είπε, προσθέτοντας ότι ο φράχτης είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση της ενορχηστρωμένης μετανάστευσης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τη Φινλανδία να δικαιολογήσει το επ' αόριστον κλείσιμο των συνόρων. Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μάικλ Ο’Φλάχερτι, είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι οι προσωρινοί περιορισμοί της Φινλανδίας στις αιτήσεις ασύλου «θα παραβίαζαν τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της επαναπροώθησης και της συλλογικής απέλασης».
Το τείχος αποτελείται από μεταλλικά κιγκλιδώματα ύψους 3,5 μέτρων που καλύπτονται από ένα ρολό συρματοπλέγματος ύψους ενός μέτρου και είναι εξοπλισμένο με κάμερες, αισθητήρες, μεγάφωνα και φώτα. Θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026, δήλωσε η Συνοριοφυλακή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Το Ιράν δεν είναι πια ο «νταής της Μέσης Ανατολής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.