Ο Ομέρ Μπαρτόβ μιλάει στην Κριστιάν Αμανμπούρ στο CNN για την ισοπέδωση της Γάζας
Όσα είπε ο Αμερικανο-ισραηλινός καθηγητής του Ολοκαυτώματος
Ο Ομέρ Μπαρτόβστο CNN, στη συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανμπούρ
Μετά από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός καθηγητής Ολοκαυτώματος και Σπουδών Γενοκτονίας του Πανεπιστημίου Μπράουν, Ομέρ Μπαρτόβ, μίλησε στην Κριστιάν Αμανμπούρ του CNN για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα.
Ο Μπαρτόβ είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον Ιούνιο του 2024. «Γύρισα μόλις σήμερα το πρωί από το Ισραήλ. Αυτό που βλέπουμε τώρα στη Γάζα δεν είναι πόλεμος. Μιλάμε για πόλεμο αλλά δεν υπάρχει οργανωμένη αντίσταση στον Ισραηλινό στρατό στη Γάζα. Ο στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο. Υπάρχουν φυσικά ομάδες που κάνουν αντάρτικο και πού και πού εκτοξεύουν κάποια ρουκέτα σκοτώνοντας κάποιον στρατιώτη, αλλά αυτό που λέμε πόλεμος δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Αυτό που κάνει τώρα ο IDF είναι ότι καταστρέφει τη Γάζα».
Μιλώντας σε στρατιώτες που έχουν γυρίσει από τη Γάζα, ασχέτως ποια είναι η άποψή τους για τον πόλεμο ο Μπαρτόβ μεταφέρει μαρτυρίες: «Οι στρατιώτες χρησιμοποιούν φράσεις όπως: "Μοιάζει με τη Χιροσίμα" ή "Μοιάζει με τη βομβαρδισμένη Γερμανία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου"».
Οι αναφορές αυτές συνάδουν με έρευνα της Ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ που παρουσιάζει αντίστοιχες μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν δράσει στη Γάζα. Στρατιώτες που, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ξεκίνησαν να πολεμούν σε έναν πόλεμο που θεωρούσαν «δίκαιο», κατά της Χαμάς, καταγγέλλουν τώρα πράξεις συμπολεμιστών τους και αξιωματικών ως «απάνθρωπες»: «Ο λαός του Ισραήλ πρέπει να ξέρει σε τι απάνθρωπες σκηνές έχουμε γίνει αυτόπτες μάρτυρες» αναφέρει το ρεπορτάζ της Χααρέτζ.
Η Αμανμπούρ εξηγεί ότι το ίδιο το CNN δεν έχει προλάβει να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτό το ρεπορτάζ.
Στη συζήτηση αναφέρονται και οι δηλώσεις του πρώην Αρχηγού Επιτελείου του Ισραηλινού στρατού και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης επί της προηγούμενης κυβέρνησης Νετανιάχου (2013-2016), Μοσέ Γιααλόν στην Λούσι Αχαρίς του DemocratTV, ότι η τωρινή κυβέρνηση του Ισραήλ διαπράττει στη Γάζα «εθνοκάθαρση». Στη σοκαρισμένη απάντηση της δημοσιογράφου αν εννοεί αυτά που λέει, ο Γιααλόν είχε απαντήσει: «Ναι, τι άλλο νομίζετε ότι συμβαίνει εκεί;»
«Αν δείτε τι κάνει επαναλαμβανόμενα ο στρατός» λέει ο Μπαρτόβ, «είναι ότι μετακινεί συνεχώς τον πληθυσμό από ένα μέρος στο άλλο, και κάθε “ασφαλής ζώνη” στο τέλος βομβαρδίζεται, αλλά συστηματικά καταστρέφει πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία και νοσοκομεία, φυσικά, ο,τιδήποτε δηλαδή σχετίζεται με την υγεία και τον πολιτισμό των κατοίκων. Έχουν καταστραφεί εργοστάσια αφαλατώσεως, νερό δεν περνάει από το Ισραήλ στη Γάζα, οι άνθρωποι υποφέρουν από εντερικά προβλήματα, από δερματίτιδες, δεν υπάρχει παροχή ενέργειας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι πια το σχέδιο είναι η Γάζα να γίνει μη κατοικήσιμη για τους κατοίκους της και η ελπίδα πολλών πολιτικών της παρούσας κυβέρνησης είναι στο τέλος να υπάρξουν κλήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού για ανθρωπιστικούς λόγους. Γι’ αυτό πιστεύω πια ότι πρόκειται για γενοκτονία».
Ο Μπαρτόβ, ο οποίος, δίσταζε να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη στο παρελθόν, κλείνει λέγοντας ότι αγαπάει τη χώρα του, το Ισραήλ, κι ότι θέλει να εξηγήσει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση του Νετανιάχου να συνεχίσει να ενεργεί με ατιμωρισία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To συμβούλιο της πόλης του έστελνε συνεχώς γραπτές επιστολές
Περιορισμένες επιλογές για στρατιωτική δράση
Eν μέσω πολέμου και αναδιάρθρωσης κρίσιμων υπουργείων
Υπό το σκεπτικό ότι πρόκειται για «κομματικό παιχνίδι»
Ξεκάθαρη απάντηση Νίλσεν στον Τραμπ πριν τις συνομιλίες ΗΠΑ–Δανίας–Γροιλανδίας στον Λευκό Οίκο
Δασμοί 25% σε όποια χώρα συναλλάσσεται με την Τεχεράνη
Πολιτική σύγκρουση στην Ισπανία
Άνοιγμα πηγαδιών και αποστολή φορτίων μετά τη στασιμότητα του εμπάργκο των ΗΠΑ
Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις
Το κοινό νήμα είναι ότι κάθε γενιά βρίσκει τον δικό της λόγο να κατέβει στον δρόμο
Διεθνής κατακραυγή για τη θανατική ποινή-εξπρές
Έχει ακυρώσει όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους «μέχρι να σταματήσει η παράλογη δολοφονία διαδηλωτών»
Η ανθεκτικότητα του στηρίζεται σε ένα πολυεπίπεδο πλέγμα ασφαλείας
Οι δασμοί, τα εμπορικά εμπόδια και τα «ευαίσθητα» αγροτικά προϊόντα
Κεντρικό ζήτημα στη σύγκρουση είναι η ανεξαρτησία της
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μετά από μήνες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας
Η συσκευή ρωσικής τεχνολογίας εκπέμπει παλμικά ραδιοκύματα, προκαλώντας από πονοκεφάλους μέχρι λιποθυμία
Χωρίς στοιχεία η ανάκριση για τη συντριβή λιβυκού αεροσκάφους στην Άγκυρα, έφυγε από την Τουρκία
Εντυπωσιακή η άνοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Το σχέδιο του γιου του Σάχη για ανατροπή Χαμενεΐ, λαϊκή εξέγερση και μετάβαση σε κοσμική δημοκρατία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.