Κοσμος

Bιβλία από μετάξι ηλικίας 2.300 ετών επιστρέφουν στην Κίνα μετά από δεκαετίες σε μουσείο των ΗΠΑ

Eίναι γνωστά ως «Οι Πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας
© screenshot

Κίνα: Bιβλία από μετάξι ηλικίας 2.300 ετών επιστρέφουν μετά από δεκαετίες 

Δύο τόμοι μεταξωτών βιβλίων ηλικίας 2.300 ετών – τα παλαιότερα γνωστά στην Κίνα – έφτασαν στο Πεκίνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σηματοδοτώντας το τέλος του 79χρονου ταξιδιού τους στο εξωτερικό.

Τα μεταξωτά χειρόγραφα Zidanku – που χρονολογούνται γύρω στο 300 π.Χ., κατά την περίοδο των Εμφυλίων Πολέμων – θεωρούνται τα παλαιότερα αρχαία κλασικά έργα που έχουν βρεθεί ποτέ στην Κίνα. Είναι πάνω από έναν αιώνα παλαιότερα από τους Παπύρους της Νεκράς Θάλασσας.

Οι τόμοι II και III των τριών τόμων χειρογράφων μεταφέρθηκαν από το Εθνικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, μέρος του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο τόμος I, ένα μεγαλύτερο και πληρέστερο έργο, παραμένει στην ιδιωτική συλλογή του Ιδρύματος Arthur M. Sackler. Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV της Κίνας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για την επιστροφή του τόμου I στην Κίνα.

Τα χειρόγραφα ανασκάφηκαν παράνομα το 1942 από έναν τάφο στο Ζιντάνκου, στην πόλη Τσανγκσά της Κεντρικής Κίνας. Αρχικά αποκτήθηκαν από έναν Κινέζο συλλέκτη και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν παράνομα από τη χώρα το 1946 από τον Αμερικανό συλλέκτη Τζον Χάντλεϊ Κοξ. Τα θραύσματα των χειρογράφων Ζιντάνκου δωρίστηκαν στο μουσείο το 1992.

Η επιστροφή των τόμων ακολούθησε διπλωματικές προσπάθειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, η οποία ξεκίνησε επίσημες διαπραγματεύσεις μετά την δημοσίευση από το Σμιθσόνιαν μιας νέας πολιτικής ηθικής επιστροφής το 2022 σχετικά με την επιστροφή αντικειμένων που «δεν θα είχε αποκτήσει σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα».

Τα χειρόγραφα, που πιστεύεται ευρέως ότι είναι τελετουργικά ή μαντικά κείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι σαμάνοι, θεωρούνται ανεκτίμητα για την έρευνα σχετικά με την αρχαία κινεζική γραφή, τη θρησκεία, την κοσμολογία και την πνευματική ιστορία της Κίνας. Προσφέρουν σπάνιες πληροφορίες για την πνευματική κοσμοθεωρία και τα φιλοσοφικά θεμέλια της αρχαίας κινεζικής πολιτισμού.

Ο Λι Λινγκ, καθηγητής στο τμήμα κινεζικής γλώσσας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, δήλωσε στο CCTV ότι τα χειρόγραφα Zidanku κατέχουν θέση στην κινεζική κουλτούρα συγκρίσιμη με αυτή των Εγκυκλίων της Νεκράς Θάλασσας στη Δύση.

«Οι Πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας είναι θεμελιώδεις για την κατανόηση των θρησκευτικών ριζών του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού», είπε. «Τα χειρόγραφα Zidanku δεν είναι λιγότερο σημαντικά για τον κινεζικό πολιτισμό – μιλούν για τα αρχαία συστήματα γνώσης, την κατανόησή μας για τον κόσμο και τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής».

«Η επιστροφή των χειρογράφων Zidanku αντικατοπτρίζει μια εθνική αναγέννηση, καθώς χαμένοι θησαυροί του κινεζικού πολιτισμού επιστρέφουν στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Xie κατά τη διάρκεια της τελετής.

Πηγή: South China Morning Post

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.