- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πέθανε ο θρυλικός χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς σε ηλικία 98 ετών
Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο θρυλικός χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς.
Ποιος ήταν ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του σύγχρονου κλασικού μπαλέτου, με καθοριστική επιρροή στην πορεία και την αισθητική του ρωσικού θεάτρου χορού. Γεννημένος το 1927 στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), φοίτησε στην Ακαδημία Βαγκάνοβα, όπου ξεχώρισε νωρίς για την τεχνική του κατάρτιση και το ιδιαίτερο χορογραφικό του ένστικτο. Η πορεία του ξεκίνησε ως χορευτής, αλλά η αληθινή του φήμη χτίστηκε μέσα από τη σκηνοθετική και δημιουργική του δραστηριότητα, η οποία έμελλε να αναμορφώσει το σοβιετικό και μεταγενέστερα το ρωσικό μπαλέτο.
Το 1964 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπαλέτου Μπολσόι στη Μόσχα, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1995, διαμορφώνοντας επί τρεις δεκαετίες τον χαρακτήρα του κορυφαίου θεάτρου της Ρωσίας. Υπό τη διεύθυνσή του, παρουσιάστηκαν εμβληματικές παραστάσεις όπως το «Σπάρτακος», ο «Ιβάν ο Τρομερός», η «Λίμνη των Κύκνων» και η «Ωραία Κοιμωμένη», με τη σκηνική του προσέγγιση να χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια, ένταση και αφήγηση με δραματική πυκνότητα. Η ικανότητά του να συνδυάζει την κλασική τεχνική με ένα πιο αφηγηματικό και θεατρικό ύφος κατέστησε το έργο του σημείο αναφοράς για τη διεθνή χορευτική κοινότητα.
Μετά την αποχώρησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, παρέμεινε ενεργός ως σύμβουλος, δάσκαλος και σκηνοθέτης, συνεχίζοντας να μεταδίδει τις γνώσεις του στις νεότερες γενιές χορευτών και χορογράφων. Το έργο του αναγνωρίστηκε με πολυάριθμες διακρίσεις στη Ρωσία και το εξωτερικό, ενώ η επίδρασή του παραμένει ζωντανή σε δεκάδες θιάσους που συνεχίζουν να παρουσιάζουν τις χορογραφίες του. Ο θάνατός του στις 19 Μαΐου 2025 σε ηλικία 98 ετών σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για το κλασικό μπαλέτο, αφήνοντας πίσω του μια καλλιτεχνική κληρονομιά με παγκόσμια ακτινοβολία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.