Η Ryanair αυξάνει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων
Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης μετέφερε πάνω από 200 εκατ. επιβάτες το 2024-25
Η Ryanair αυξάνει τους ναύλους το 2025 μετά από μείωση κερδών - Διανέμει €400 εκατ. σε μερίσματα και ετοιμάζει επαναγορά μετοχών.
Η Ryanair ανακοίνωσε ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα αυξηθούν και πάλι αυτό το καλοκαίρι, μετά από έναν χρόνο χαμηλότερων ναύλων που οδήγησε σε πτώση κερδών κατά 16% για τη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία.
Η Ryanair, μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, μετέφερε λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια επιβάτες το οικονομικό έτος 2024-25, με τις τιμές των εισιτηρίων να μειώνονται κατά 7% προκειμένου να γεμίσουν τα αεροσκάφη, έπειτα από διαμάχη που οδήγησε σε αναστολή κρατήσεων από ορισμένους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, με αποτέλεσμα τα ετήσια καθαρά κέρδη να μειωθούν στα 1,6 δισ. ευρώ (1,4 δισ. λίρες).
Ωστόσο, αναμένεται αύξηση των ναύλων κατά περίπου 5%-6% στην υψηλή περίοδο του 2025, ενώ το Πάσχα ήδη έφερε άνοδο 15% κατά το πρώτο τρίμηνο.
Ryanair: Αύξηση ναύλων και μερίσματα παρά τη μείωση κερδών
Ο Μάικλ Ο’Λίρι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε πως τα ετήσια αποτελέσματα ήταν «πολύ καλά με βάση τη χρονιά που πέρασε, όπου είχαμε τη διαμάχη με τους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες και πτώση των ναύλων κατά 7% – πρόκειται για έναν αξιοσημείωτα ανθεκτικό οικονομικό απολογισμό».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρεία κέρδισε περίπου 8 ευρώ ανά επιβάτη, με τα κόστη να αυξάνονται αναλογικά με τον αριθμό των επιβατών, προσθέτοντας: «Το κόστος ανά μονάδα παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τους ανταγωνιστές μας και το χάσμα μεγαλώνει».
Η Ryanair θα καταβάλει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα φέτος. Ο Ο’Λίρι είπε ότι τα κέρδη θα αυξηθούν και θα ενισχυθούν από τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων.
Σχέδιο αποφυγής δασμών και επενδυτικές κινήσεις
Ο Ο’Λίρι δήλωσε επίσης ότι ο όμιλος Ryanair ενδέχεται να κατευθύνει τις επερχόμενες παραδόσεις αεροσκαφών Boeing προς το Ηνωμένο Βασίλειο αντί για την κύρια ευρωπαϊκή του εταιρεία, προκειμένου να αποφευχθούν δασμοί, εάν χρειαστεί. Η Ryanair είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Boeing στην Ευρώπη, αλλά οι παραδόσεις του μοντέλου 737 Max 8 έχουν καθυστερήσει, μετά από χρόνια προβλημάτων στον αμερικανικό κατασκευαστή.
Ο Ο’Λίρι δήλωσε πως η «κατάσταση στο εργοστάσιο της Boeing έχει βελτιωθεί σημαντικά», ωστόσο η Ryanair αναμένει ακόμα 29 αεροσκάφη για το πρόγραμμα του επόμενου καλοκαιριού, τα οποία μπορεί να παραδοθούν το φθινόπωρο – και αυτό «θα μπορούσε να εμπεριέχει εκ νέου τον κίνδυνο δασμών».
Εξέφρασε την άποψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «προσπαθεί να πάρει πίσω όσο μπορεί τους δασμούς» με την Ευρώπη, προσθέτοντας: «Έχουμε συμβόλαια σταθερής τιμής με την Boeing – οι δασμοί θα είναι θέμα της Boeing, όχι δικό μας, αλλά θα συνεργαστούμε μαζί τους για να βρούμε λύσεις.
»Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως δεν θα περιλαμβάνει δασμούς για τα εμπορικά αεροσκάφη – έχουμε τη δυνατότητα, με τη Boeing, να εγγράψουμε τα νέα αεροπλάνα στο μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακάμπτοντας έτσι τον κίνδυνο των δασμών».
Πρόσθεσε ότι οι καθυστερήσεις έχουν αφήσει τη Ryanair «με πλεόνασμα ρευστότητας αυτή τη στιγμή» και ότι «τα πλεονάζοντα μετρητά θα επιστραφούν στους μετόχους», ενώ ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 750 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ο’Λίρι δήλωσε επίσης πως η νέα προσέγγιση του Κιρ Στάρμερ με την Ευρώπη θα ήταν θετική για τη Ryanair, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πύλες διαβατηρίων και ένα πιθανό πρόγραμμα κινητικότητας για νέους: «Οτιδήποτε μειώνει τις τριβές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, είμαστε υπέρ – ειδικά μερικά από τα πραγματικά ανόητα μέτρα, όπως το να περνούν οι επιβάτες από τα μη ευρωπαϊκά σημεία ελέγχου όταν φτάνουν στην ΕΕ».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.